Lidové noviny

Krvavé hody

-

těla nějaká speciální dieta, je nesmysl. Jídlo, které ovlivňuje lidský zápach, jako jsou vitaminové přípravky nebo česnek, nijak nesnižuje atraktivit­u člověka jako hostitele. S česnekem udržujete v odstupu leda lidi, ne komáry.“

S překvapivý­m výsledkem jedné studie přišli výzkumníci ze státní univerzity v Novém Mexiku. Jejich testy ukázaly, že na trhu dostupný dámský parfém Victoria’s Secret Bombshell dokáže na dvě hodiny účinně snížit napadání komáry. Jeho intenzivní ovocně-květinová vůně ale není pro každého. A také se nabízí otázka, nakolik je za tímhle „objevem“marketing.

Ostražití bychom měli být i u moderních tekutých moskytiér ve spreji. Komáry sice dokážou vyhnat i z venkovních prostor na několik hodin, ale obsažené chemikálie, pokud se s nimi vy nebo vaši mazlíčci dostanete do styku, když jsou ještě v kapalném stavu nebo ve vzduchu, mohou být škodlivé. Lze jimi vyhladit také včely a motýly, takže z lásky k přírodě je lepší se těmto moskytiérá­m vyhnout.

Co se týká vnitřních prostor, pokud se chcete v místě zamořeném komáry opravdu v klidu vyspat, přijde nejspíš vhod pravá, jemná moskytiéra zavěšená od stropu přes postel. Některé jsou nově ošetřeny insekticid­em, který se postupně uvolňuje do okolí. Otravnému bzučení u ucha pomůže vyhnout se i obyčejný větrák. Lehoučcí komáři v rozvířeném vzduchu nemohou létat a raději se přesunou jinam.

Sporný důvod k panice

V zemích střední Evropy nepříjemno­sti vyvolané komáry končí vesměs pouze svědivými pupínky. Jen pro ilustraci, u nás žije asi čtyřicet druhů komárů, ve světě jich existuje zhruba 3700. Přibližně dvě třetiny z nich napadají člověka a šíří různé nebezpečné nemoci jako malárii, horečku dengue, žlutou zimnici nebo západonils­kou horečku.

Stejně jako jiní příslušníc­i hmyzí říše, i komáři rozšiřují své teritorium,

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia