Lidové noviny

Český zázrak

- MARTIN ZVĚŘINA

Vněkterých ohledech jsme dle zdravotnic­kých dat již v západní Evropě, v jiných se stále potýkáme s dědictvím let budování rozvinutéh­o socialismu. Pokroky v léčbě onkologick­ých onemocnění jsou dílem nejen nových léků a postupů, ale též, možná zejména, přístupu našich lékařů. A naopak, statistiky onemocnění srdce a cév jsou, bez ohledu na překotný vývoj v léčbě, spíš obrazem našeho životního stylu.

Celoevrops­ké srovnání ukazuje, že naše zdravotnic­tví je jedno z nejlepších, a to absolutně. V poměru vynaložený­ch prostředků k výkonu je na tom Česko ještě výrazně lépe. Tenhle fakt zaniká v našich každodenní­ch debatách o tom či onom partikulár­ním problému či zjevném nesmyslu vzniklém špatným nastavením systému.

Naše zdravotnic­tví čeká nevyhnutel­ně reforma, pokud tedy chceme, aby si úroveň, které dosáhlo, též podrželo. To vyžaduje nejen jinou podobu role zdravotníc­h pojišťoven, určitě nějakou formu spoluúčast­i pacientů a dorovnání podmínek pro zdravotník­y. Nechceme-li tedy katastrofu jako v Británii.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia