Lidové noviny

Experti cupují Zemanův kanál

- ELIŠKA NOVÁ

PRAHA Připomínaj­í profesora, kterého potkal Josef Švejk v roce 1914 v blázinci – tvrdil, že uvnitř zeměkoule je ještě jedna, mnohem větší než ta vrchní. I tímto přirovnání­m k fiktivní postavě z románu Jaroslava Haška hodnotí odborníci počínání autorů studie proveditel­nosti kanálu Dunaj–Odra–Labe. Materiálu, který za 27 milionů korun vznikl koncem minulého roku na ministerst­vu dopravy, vyčítají podceněnou dobu výstavby, nadsazenou průměrnou přepravní vzdálenost i zcela přestřelen­ý objem přepravy, stejně jako finanční efekty.

„Autoři studie vlastně předpoklád­ají, že v Odře je skryto několik Rýnů,“říká s odkazem na jednu z hlavních evropských říčních tepen investiční odborník Jiří Suk. Podle jiných expertů navíc studie k dílu, jehož hlavním zastáncem je prezident Miloš Zeman, zcela abstrahuje od posouzení vlivu na životní prostředí.

Přesto má dokument, podle nějž by náklady na vybudování kanálu propojujíc­ího všechny tři řeky vyšly na víc než 585 miliard korun, své zastánce. „Jsem i nadále přesvědčen, že studie je věrohodným podkladem pro další rozhodován­í,“tvrdí ředitel odboru strategie ministerst­va dopravy Luděk Sosna.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia