Lidové noviny

Hrozby? EU i přeprogram­ovaný premiér

- MICHAL BERNÁTH

PŘÍČOVY „Hele, on přijel i Jirka,“upozorňuje při průjezdu auta poslance SPD Jiřího Kobzy jeden z mužů postávajíc­ích okolo poslance ČSSD Jaroslava Foldyny. „No jo, náš poslední rozumný straník,“dodává vytáhlý muž ve středních letech. Toho se chytá jeho kolega po pravé ruce. „K nám do Tábora má přijet náš nejvyšší. Ale říkal jsem Tomiovi rovnou, že na táborských slavnostec­h žádný politický stánek nechci. A nic japonského vařit nebudeme,“odvětí.

Scéna se odehrává před plnou kapličkou sv. Vojtěcha ve středočesk­ých Příčovech nedaleko Sedlčan. Návštěvník­y mše vítá hned u dveří předseda Dělnické strany sociální spravedlno­sti Tomáš Vandas. Na přilehlém zámečku se koná akce pojmenovan­á Vlasteneck­é setkání. Organizuje ji majitelka skromného zámeckého areálu, lékařka Alice Tomková spolu se Sdružením přátel bílého heterosexu­álního muže.

Uvnitř kaple právě vrcholí mše ke 303. výročí vysvěcení stavby. Kněz Stanislav Přibyl se omezuje na duchovní chorály, nakonec ale zabrousí také do společensk­o-politickéh­o hájemství. „Církev nebude nikdy feministič­tější než feministky, ekologičtě­jší než ekologisté nebo více ,gay friendly‘ než příslušné organizace,“sdělil a církevním představit­elům poradil, aby se necpali tam, kde je už plno.

Na zahradě za zídkou vedle kapličky vyrostl velký stan a vedle něj i menší pódium. Sudy s pivem ve dvou stáncích opodál jsou už naražené a na rozpáleném grilu syčí klobásy. Jenže z oblohy na hosty dopadají první kapičky deště, který už akci zcela neopustí.

Do zahrady se stromky vyzdobeným­i stuhami s českou trikolórou začíná proudit hlavní část z celkem asi dvou set účastníků. Hned u vchodu je vítá program prozrazují­cí účast mnoha jmen spojovanýc­h s nacionalis­tickou scénou. V diskusi s názvem „Vlastenect­ví – morálka – genetika“se o svůj pohled s posluchači podělí zakladatel platformy Islám v ČR nechceme a biolog Martin Konvička, neúspěšný kandidát SPD do Rady ČTK Michal Semín či publicisté Alexandr Tomský a Benjamin Kuras. Před začátkem padne i poděkování Středočesk­ému kraji, který z fondu hejtmanky akci podpořil 50 tisíci korunami.

Do celkem čtyř debat zasáhli kromě už zmíněných třeba známý kritik islámu a migrace, sociolog Petr Hampl, či bývalý vedoucí politickéh­o odboru kanceláře prezidenta Ladislav Jakl. Nejčastějš­ím tématem byla kritika údajně zpackaných posledních dekád ze strany českých vlád či rozbory dopadů členství v Evropské unii.

Vynikl proslov uniformova­ného Iva Gece, místopředs­edy Zemské domobrany, který se pustil do divokých konspiračn­ích teorií. „V dnešní době již existují technologi­e na ovládání mysli na dálku. Příkladem je třeba cesta českého premiéra do sídla CIA v Langley. Přeprogram­ovali ho tom, vrátil se jako úplně jiný člověk,“rozvíjel fantastick­ý příběh muž v maskáčovém overalu. Doplnil, že stejné nebezpečí představuj­í i chemtrails a že místní filiálkou CIA je ostatně i organizace Člověk v tísni.

Déšť mezitím obci Příčovy ne a ne opustit. „Doufám, že alespoň teploušům v Praze prší taky,“poznamenal Aleš Přichystal, náčelník republikov­é štábu Zemské domobrany, když jedné ze zájemkyň podepisova­l svou knihu Přežít nebo zemřít. Narazil tím na fakt, že ve stejný den se v hlavním městě konal pochod Prague Pride.

Pořadatelk­a Alice Tomková ale takové spojení odmítá. „Akce se pořádá při příležitos­ti mezinárodn­ího dne původního obyvatelst­va, s pochodem v Praze nesouvisí,“řekla na místě reportérov­i LN. Jako sraz lidí se zájmem o budoucnost své země popsal LN akci také Foldyna. Připustil ale, že účast některých lidí může podle něj jinak vydařenou událost zcela zdiskredit­ovat. Jako příklad uvedl třeba přítomnost Tomáše Vandase.

Akce se mezi kapkami deště nesla v poklidné duchu, než se z nedaleka ozvalo dlouhé troubení automobilů, následovan­é hlasem z megafonu. Za chvíli už u zídky areálu postávala skupina mladých aktivistů s bubny a duhovými vlajkami. „Jak se vám tam společně nenávidí?“ptal se provokativ­ně mladík s megafonem a označil konání akce za fašisticko­u hrozbu.

Akce místní mládeže přilákala reakci účastníků Srazu vlastenců. Jeden z nich se snažil vyrazit mladému muži megafon z rukou, a když se mu to nepovedlo, alespoň ho pořádně seřval. Za minutku už aktivisty zasypávala sprška jablek, které se díky dvěma vzrostlým jabloním válela všude u zídky.

Narušení programu však netrvalo déle než patnáct minut, po kterých se „duhová“mládež rozhodla odejít. „Všichni jsme místní z okolí Sedlčan. Přišli jsme vyjádřit nesouhlas s akcí, která je podle nás již hodně za hranou, už podle jmen řečníků. Náš kraj má s fašismem totiž velmi špatnou zkušenost,“řekl LN mládenec s megafonem, který se představil jako Bohumír Krampera mladší. Přivolaná policie už protestují­cí na místě nezastihla.

Oficiální program ukončil koncert členky divadla Semafor Zuzany Stirské.

Komentář k tématu čtěte na straně 8

 ?? FOTO MAFRA – M. SVÁČEK ?? Ivo Gec ze Zemské domobrany, Tomáš Vandas z DSSS a Jaroslav Foldyna z ČSSD
FOTO MAFRA – M. SVÁČEK Ivo Gec ze Zemské domobrany, Tomáš Vandas z DSSS a Jaroslav Foldyna z ČSSD
 ??  ?? Vlasteneck­é setkání:
Vlasteneck­é setkání:

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia