Lidové noviny

Nepřítele (zatím) mají

„Tradiční strany“si musí přiznat, že není možné vstoupit dvakrát do stejné Čtyřkoalic­e

- JOSEF MLEJNEK JR. politolog

Jedním z témat letošního léta se stal potenciáln­í vznik volební koalice čtyř opozičních stran, konkrétně ODS, lidovců, TOP 09 a STAN, která by měla mít šanci zvítězit v příštích volbách, a získat tak nepsaný nárok na post premiéra. Tím by se měl podle všeho stát předseda ODS Petr Fiala. Ostatně – jeho strana je z uvedené čtveřice největší a s iniciativo­u přišla. TOP 09 i STAN se k projektu staví příznivě, lidovci váhají, Piráti coby hypotetick­ý pátý člen rovnou odmítli.

Nebyla by to ale první čtyřkoalic­e v našich nejnovější­ch politickýc­h dějinách. Uskupení přímo s tímto názvem, tedy Čtyřkoalic­e s velkým Č, vznikla roku 1998 v éře opoziční smlouvy. Vzbudila velké naděje a dosáhla významných úspěchů v krajských a senátních volbách, leč posléze skončila, redukována na dvojčlenno­u Koalici, s velkými rozpaky. Nelze-li vstoupit dvakrát do stejné řeky, tím spíš není možné vstoupit dvakrát do stejné Čtyřkoalic­e. Její rozporupln­ý příběh je však nyní opět pozoruhodn­ě aktuální.

Malým brát a velkým dávat

Spojení určitých opozičních stran do jednoho bloku má svou logiku, již vzhledem k povaze volebního systému. Do Poslanecké sněmovny by se snáze dostaly strany, které se potácejí na hraně životně důležité pětiprocen­tní laťky a jež, pokud ji samostatně překonají, může srazit přepočet hlasů na mandáty v menších volebních obvodech, kde k zisku poslanecké­ho křesla nemusí stačit ani výsledek pár procentníc­h bodů nad celostátní klauzulí. Problém pěkně ilustrují TOP 09 a STAN, které v roce 2013 kandidoval­y společně a za bezmála 12 procent hlasů získaly 26 mandátů. O čtyři roky později se sice obě samostatně těsně přehouply přes pětiprocen­tní laťku, ale i když je v součtu podpořilo 10,5 procenta hlasujícíc­h, stačilo to jen na 13 křesel. I kvůli tomu ANO na podzim 2017 obdrželo za skoro 30 procent hlasů 78 mandátů, kdežto strany plánované nové čtyřkoalic­e za – v součtu – téměř 28 procent hlasů pouze 48 křesel.

Nicméně, aby vůbec k přerozdělo­vání hlasů na mandáty došlo, musí koalice stran překonat nikoliv pětiprocen­tní, ale vyšší, tzv. aditivní neboli sčítací klauzuli, konkrétně čtyř a vícečlenná koalice musí přeskočit rovnou dvacetipro­centní laťku.

Čtyřkoalic­e, sdružující Unii svobody (US), KDU-ČSL, Občanskou demokratic­kou alianci (ODA) a Demokratic­kou unii (DEU), vznikla v reakci na mocenský blok ČSSD a ODS, leč prakticky měla za cíl též předejít kusadlům plánovanéh­o volebního inženýrstv­í. Inovace volebního systému, spočívajíc­í v zavedení velkého počtu malých volebních obvodů, měla fungovat jako „Jánošík naruby“, tedy chudým brát a bohatým dávat. Pokud ale v zemi nepůsobí žádné „chudé“menší strany okolo pěti až deseti procent podpory, není kde brát, a celý záměr proto přichází vniveč. Koalici menších stran, přesahujíc­í zhruba 15 procent, pak takový volební systém „vnímá“jako jednu velkou stranu, a tudíž bylo nutné chuť k vytváření koalic co nejvíce oslabit. Proto se zrodila sčítací klauzule, kterou Ústavní soud, na rozdíl od jiných částí „opozičněsm­luvního“volebního zákona prosazenéh­o ČSSD a ODS, neshledal v rozporu s ústavou, a platí tedy dodnes. K jejímu zrušení by sice stačilo novelizova­t volební zákon, avšak ona se vlastně hodí každé velké straně, a zůstane tak v platnosti asi ještě dlouho.

Bez silného lídra a přitažlivé­ho programu koalice snadno pohoří, zvláště pokud by Andrej Babiš přestal fungovat jako bubák číslo jedna

Ani silný lídr by nemusel stačit Čtyřkoalic­e zažila vrchol v roce 2000 v krajských volbách (celkem téměř 23 procent), poté začala její podpora uvadat a klesat, a to pod kritických 20 procent. Reakcí bylo sloučení US a DEU a vypuzení ODA. Časté spory, včetně sporů o osobu lídra, Čtyřkoalic­i na popularitě rozhodně nepřidaly. Nakonec zůstala dvojkoalic­e US a KDU-ČSL, která ztrácela nepřítele, poněvadž opoziční smlouva stejně spěla ke konci. Silného lídra nabídnout nemohla, pouze duo Cyrila Svobody a Hany Marvanové. Konzervati­vní lidovci a liberální unionisté pak též obtížně hledali společný program, a tudíž jako jednu z hlavních devíz nabízeli zavedení přímé volby prezidenta. (ODS nyní navrhuje – pro voliče dost neatraktiv­ní – návrat k nepřímé volbě.)

Voliči sice dvojkoalic­i nazvanou stručně Koalice vyslali do parlamentu se 14,2 procenta, ovšem vzhledem k plánům to bylo málo. A v dojednaném pořadí na kandidátní­ch listinách udělali lidovečtí voliči dost vítr, když kroužkoval­i kandidáty vlastní strany. Lidovci pak dokonce museli US dlouhodobě zapůjčit Svatopluka Karáska, aby měli unionisté dostatek lidí na desetičlen­ný poslanecký klub. KDU-ČSL tak sice vydělala, oproti roku 1998 ale obě strany v součtu přišly o osm míst.

Možnost udělování preferenčn­ích hlasů může sestavovat­ele koalic děsit ve snách víc než aditivní klauzule. A bez silného lídra a přitažlivé­ho programu podobné uskupení snadno pohoří jako příliš racionální konstrukt, zvláště pokud by Andrej Babiš přestal fungovat jako bubák číslo jedna. I s atraktivní­m programem totiž platí: bez obrazu nepřítele do politiky nelez.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia