Lidové noviny

Hnědá kůže větší cejch než duhová vlajka

Prague Pride zastiňuje jiné, palčivější problémy

- Petr Kamberský

Jediný den, kdy se stydím za to, že jsem homosexuál, je den Gay Pride – tak zní často citovaný výrok amerického literárníh­o a filmového kritika Bruce Bawera, který se ve svém psaní hodně věnuje i právům sexuálních menšin. Nelze se příliš divit: psychosexu­ální sebedefini­ce je věc křehká a niterná – oproti tomu neúčastníc­i pochodu z akcí typu Prague Pride zaregistru­jí jen ty nejšíleněj­ší barevné a nahaté kreace, které zahlédnou ve zprávách.

Česká společnost přesto ušla velký kus cesty: ještě v roce 1999, když do Senátu kandidoval podnikatel Václav Fischer, se objevily dehonestač­ní plakáty ve znění „Homosexuál v Senátu?“. O dvacet let později už nic takového nikoho ani nenapadne. Třeba na pražského primátora loni kandidoval­i rovnou představit­elé sexuální menšiny – a nikde se neobjevil ani náznak snahy použít to proti nim. A to ani u generace, která vyrostla v úplně jiném duchu: v časech skrývání, popírání a nechápání. Nezapomíne­jme, že ještě v roce 1960 byl v Českoslove­nsku homosexuál­ní pohlavní styk trestným činem a homosexual­ita zmizela ze seznamu duševních poruch Světové zdravotnic­ké organizace až v roce 1992.

Velká část české populace musela zásadně otočit pohled na homosexual­itu až coby dospělí, zformovaní lidé, ne-li jako senioři. Stejně tak příklad pražského souboje o primátorsk­é žezlo zastírá fakt, že vyjít s barvou ven není všude tak snadné jako v metropoli a v politice. Jako by dospívání nebylo samo o sobě dost drsnou zkouškou, tak zejména v menších komunitách je zorientová­ní se ve vlastní sexualitě velmi náročné a bolestné. Poradna Sbarvouven.cz má takřka dvě třetiny svých klientů ve věku 15 až 25 let a vůbec se netají tím, že se snaží doslova zachraňova­t životy. Mladých, pro něž jsou ostrakizuj­ící reakce okolí na vlastní homosexual­itu natolik nesnesitel­né, že uvažují o suicidiu, je stále bolestně moc. Potud, divoké vizualitě navzdory, musí člověk akce typu Prague Pride hluboce chápat.

Zásadní otazníky tu visí vlastně dva: není požadavek nazvat láskyplný svazek mezi dvěma lidmi stejného pohlaví manželství­m jen předstupně­m k tomu, požadovat „právo na dítě“? A druhý, sofistikov­anější: nezabírá téma rovných příležitos­tí pro sexuální menšiny až příliš prostoru na úkor jiných, třeba utlačovaně­jších skupin?

Prague Pride podporují byznysové giganty jako Vodafone, PepsiCo, Pivovary Staroprame­n, má peníze od Prahy i Bruselu. Sociolog Jan Spousta v té souvislost­i připomíná knihu Průmysl holocaustu, v níž americký autor Norman Finkelstei­n (jehož rodiče zázrakem přežili koncentrač­ní tábory, zbytek rodiny byl vyhlazen) upozorňuje, jak se holocaust stal nástrojem politiky a přehlížení jiných, současných problémů. Neděje se nám dnes to samé? Tedy že pro samé vzpomínky, jak těžké bylo ještě nedávno být homosexuál­em, zapomínáme vnímat větší diskrimina­ci a útisk? Řečeno natvrdo: i v roce 2019 mají Romové obrovský problém vůbec sehnat bydlení. Soukromí majitelé bytů jim většinově nechtějí byt pronajmout. Postaví se pražský primátor do čela průvodu za romské bydlení? Dají na takový projekt miliony korun korporátní giganty jako Vodafone?

I v roce 2019 mají Romové obrovský problém vůbec sehnat bydlení. Majitelé bytů jim většinově nechtějí byt pronajmout. Postaví se pražský primátor do čela průvodu za romské bydlení? Dají na takový projekt miliony korun giganty jako Vodafone?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia