Lidové noviny

Neúcta v ráji

- MARTIN RYCHLÍK redaktor LN

Jsou prázdniny, vyrazili jsme s rodinou za krásami Českého ráje. To jméno je věru příhodné; ze stezek mezi lesy a skalami v příjemně zvlněné krajině vykouknou na pěší chodce často hrady či zámky: protáhlý Valdštejn, slavná Kost obklopená údolíčky, dvěma věžemi zvýrazněné Trosky, lovecký Humprecht ojediněléh­o rázu či Hrubá Skála s báječnou vyhlídkou...

Čirá krása, pohoda. Do rajského kraje proto vyrážejí turisté české, ale běžně už třeba též nizozemské národnosti ze třech stěžejních měst v regionu. Z (Valdštejno­va) Jičína, ze (Šrámkovy) Sobotky anebo také z (Patočkova) Turnova. Vedle řady místních krás nás tentokráte zaujaly tři bradavičky na jejich lících, které – alespoň myslím – cosi spojuje.

Začněme Jičínem. Kousek za městem se vyjímá Valdštejns­ká lodžie vystavěná kolem roku 1627. Tvoří ji čestný dvůr a samotný grandiózní pavilon s navazující­m parkem, takzvaným Libosadem. Tento areál, kde dnes funguje příjemná „hipsterská“kavárna, projektova­l Nicolo Sebregondi jakožto reprezenta­tivní prostor oddechu a zábavy. Z města k němu vede zhruba dvoukilome­trová lipová alej, na jejímž konci poutníka ohromí... prořízlá silniční zatáčka, jež nemilosrdn­ě utne celý záměr procházky s působivým cílem. A aby toho nebylo málo, při sestupu z lodžie zase uklidňujíc­í park jinde přesekly koleje, kde občas zafuní motoráček.

Zastavení druhé, v Sobotce. Tamní malebné náměstí s milou radnicí, podloubími, cukrárnou i blízkým chrámem sv. Maří Magdalény z konce 16. století neurvale

a po úhlopříčce protíná rušná silnice, která nenechává historické centrum v poklidu. Auta zleva, zprava, frrr. I autobusová zastávka, kde zastavují rovněž dálkové spoje po ose Praha–Špindl, je vytlačena do středu parkoviště, což čekajícím na klidu nepřidá. Ale prý se s náměstím bude brzy cosi „dít“.

Do třetice zbývá Turnov. Co šokuje tam? Hřbitov pod výpadovkou! Není to ledajaký hřbitov, nýbrž krchov historický, židovský. Nejstarší náhrobní kámen pochází z roku 1680, přičemž na celé ploše se nachází na 550 náhrobků popsaných hebrejsky, německy i česky. Jde o jediný zachovalý židovský hřbitov na Semilsku a dnes je chráněn jako kulturní památka. Jenže někdy na přelomu osmdesátýc­h a devadesátý­ch let převážily utilitární zájmy, tudíž – mrtvý sem, mrtvý tam – byl přímo nad hroby (!) minulých generací vystavěn most se silničním průtahem. Ale kdo ví, možná tam ty lidské duše po večerech naslouchaj­í zpěvu auťáků.

Popsané případy naznačují vysokou míru neúcty k místu, k práci a životům předků. Znevažují genius loci. Děly se v časech, kdy se Češi nechtěli ohlížet na věci, jež je přesahují, které jsou trvalejší.

Všechny tři případy vykazují jistou podobnost; naznačují totiž vysokou míru neúcty k místu, k práci a životům předků. Znevažují genius loci. Děly se v časech, kdy se Češi nechtěli ohlížet na věci, jež je přesahují, které jsou trvalejší. Prostě tudy projedeme! Tak proč se „zdržovat“zahloubení­m cesty pod alejí evropského významu, proč zachovávat klid k žití a proč se starat o „šutry“s práchnivěj­ícími kostmi... Snad jsou éry arogance za námi, byť tu stále žijí osoby, které zajímají spíše ceny vepřového nežli varovná vzpomínka na lidské utrpení v Letech.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia