Lidové noviny

Táhnout za jeden provaz? EU čeká těžký úkol

- MARTINA DLABAJOVÁ poslankyně Evropského parlamentu

Pokud se rozhodneme pro společnou ,evropskou‘ cestu, musíme znovu najít jednotu. Jedině tehdy, až budeme uvnitř v Unii stát na jedné lodi, nemusíme se bát, že nás rozdělí někdo zvenčí.“To jsou slova, s nimiž před několika málo týdny přijela do Štrasburku, kde v tu dobu zasedal Evropský parlament, pravděpodo­bná příští předsedkyn­ě Evropské komise Ursula von der Leyenová. Zařadila je do projevu, kterým si chtěla naklonit přítomné europoslan­ce a přesvědčit je, že právě ji by měli v klíčovém hlasování o jméně budoucího šéfa či šéfky Komise podpořit.

Ursula von der Leyenová dobře věděla, proč taková slova volit. Její proklamace o nutnosti znovu spojit Evropu a zasypat zejména v posledních letech pečlivě hloubené příkopy byly přesně mířeným úderem hřebíčku na hlavičku. Mezi přítomnými europoslan­ci spolehlivě vyvolaly ohlas a kýžený aplaus. Obávám se však, že pouze „na oko“.

Prohlubují­cí se příkopy

Evropa, kterou rozdělují protichůdn­é přístupy některých členských zemí EU ke společnému evropskému trhu, je totiž už několik let smutnou realitou. Vnitřní trh, který všem bez rozdílu zaručuje své čtyři základní svobody, představuj­e stále nedobytnou metu. Ke stávajícím překážkám, které brání jeho dokončení a jež se roky nedaří strhnout, totiž naprosto nesmyslně přibývají další. O to smutnější je, že si je do cesty vzájemně kladou samy členské státy, kterým v tom v mnoha případech ochotně asistují unijní instituce.

Vyhloubené příkopy se zvětšují a jsou patrné na každém kroku. Narazíme na ně mezi starými a novými členskými zeměmi, západem a východem a stejně tak mezi severem a jihem.

Jedním z četných příkladů, které se na tomto rozdělení podepsaly, byla směrnice o vysílání pracovníků za časově omezenou zakázkou do zahraničí. Nedávné přijetí této legislativ­y mělo jediný cíl: ztížit firmám z chudší části Evropy, kam řadíme i Česko a jeho sousedy, získávat práci v bohatších zemích Unie.

Pro další ukázky nemusíme chodit daleko. Patřit k nim budou nesčetná opatření, která kvůli ochraně vlastních trhů přijaly vlády některých zejména západoevro­pských států. V poslední době se jednalo především o legislativ­u o minimální mzdě v Německu či Francii nebo nový rakouský zákon, který od začátku roku počítá s vyplácením přídavků na děti podle toho, zda si je nárokuje domácí pracovník, či cizinec z jiné členské země EU. Jen v Česku se tato nová praxe dotkne peněženek více než osmi tisíc rodin, které žijí převážně v blízkosti hranic s Rakouskem.

Realita rozdělené Evropy se bohužel zrcadlí i v nově složeném Evropském parlamentu. Z rozdaných karet po květnových volbách lze očekávat, že rozdělení na východ a západ a také ochranářsk­é tendence některých států na vnitřním trhu ještě zesílí. Potlesk, kterým kolegové a kolegyně v Evropském parlamentu odměnili Ursulu von der Leyenovou za slova slibující nápravu, musíme proto brát s rezervou. Teprve další měsíce ukážou, jak vážně jej mysleli a zda jsou opravdu ochotni udělat něco pro to, aby Evropa konečně táhla za jeden provaz.

Potlesk pro Ursulu von der Leyenovou za slova slibující nápravu musíme brát s rezervou. Teprve další měsíce ukážou, jak vážně jej poslanci mysleli.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia