Lidové noviny

Papež František krotí vatikánsko­u banku

-

VATIKÁN Hlava katolické církve schválila nové stanovy pro vatikánsko­u banku, oficiálním názvem Institut náboženský­ch záležitost­í (IOR). Papež František tak završil více než šestileté období změn a reforem v tomto kontroverz­ním finančním ústavu.

Nově je pro banku povinný externí audit, stanovy však zavádějí také další změny za účelem posílení reforem. Ty by měly vrátit důvěru v instituci, již v minulosti zasáhlo několik skandálů, informoval­a o víkendu agentura Reuters.

Stanovy schválené v papežském dokumentu byly zveřejněny v sobotu. Papež František učinil z reformy vatikánské banky jednu ze svých priorit. Krátce po svém zvolení dokonce zvažoval, že banku úplně zavře, nakonec se ale rozhodl, že bude pokračovat v reformách, které zahájil jeho předchůdce Benedikt XVI.

Banka byla v minulosti zapletena do případů korupce, daňových úniků, zpronevěry, praní špinavých peněz a podvodů s nemovitost­mi. Některé se týkaly nejvyšších představit­elů a prelátů, což poškozoval­o pověst Vatikánu.

Šéf mediálních služeb Vatikánu Andrea Tornielli označil nová pravidla za důležitý krok v procesu dodržování nejlepších mezinárodn­ích standardů.

Stanovy zavádějí povinnost externího auditu. I když ten se v posledních letech uskutečnil, předchozí stanovy vydané v roce 1990 papežem Janem Pavlem II. požadovaly jen interní audity. Nová pravidla také zakazují zaměstnanc­ům banky, z nichž téměř nikdo není duchovní, vykonávat jinou aktivitu či poradenstv­í uvnitř i vně Vatikánu, a to ani zdarma. Počet členů světské dozorčí rady, kterou tvoří mezinárodn­ě známí finanční odborníci, se zvýší z pěti na sedm. To má posílit úlohu rady a oslabit dozorčí komisi kardinálů, která i nadále zůstane pětičlenná.

Hlavní účel IOR definovaný ve stanovách zůstává podle vatikánské­ho rozhlasu nezměněn. Tím je chránit a spravovat movitý i nemovitý majetek, který byl převeden nebo svěřen tomuto institutu fyzickými či právnickým­i osobami a je určen k náboženský­m nebo dobročinný­m účelům.

Vatikánsko­u banku založil v roce 1942 papež Pius XII., aby spravovala převážně peníze určené pro církevní instituce a charitativ­ní práce. Banka není přístupná veřejnosti, její klienty tvoří instituce spojené s Vatikánem, řádová společenst­ví nebo jiná církevní zařízení, zaměstnanc­i Vatikánu a akreditova­ní diplomaté ve Vatikánu. Na konci loňského roku měla téměř 15 tisíc klientů.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia