Lidové noviny

Vodácké výpravy mají Češi rádi

- ONDŘEJ KINKOR

Narazit dnes při sjíždění některé z českých řek na vodáky, kteří mají vlastní loď, je skoro zázrak. Češi se ve velkém spoléhají na půjčovny. A naplno využívají i další služby, které firmy specializo­vané na servis pro vodáky nabízejí.

Sjet některou z českých řek jde dnes prakticky bez starostí. Nemusíte kupovat nebo po přátelích složitě shánět loď a pádla, nemusíte řešit, jak loď dopravíte na místo, odkud se vyjíždí, nemusíte s sebou vozit zásoby konzerv, které zpestří monotónní nabídku utopenců, matjesů a smažených sýrů v hospodách podél vody. Je ovšem třeba platit.

„V červenci jsme s dětmi sjížděli Berounku a týden nás vyšel na 15 tisíc korun. Sice jsme už měli dvě kanoe, ale jednoznačn­ě nejvíc jsme dali za jídlo a pití v restaurací­ch

podél vody, protože když si chcete dát teplý oběd i večeři, za jednoho dnes včetně pití zaplatíte běžně 150 korun. Denně to máte dvanáct stovek,“vypočítává Helena Matějíčkov­á z Prahy.

Důkazem je pohled například na denní nabídku legendární restaurace U Rozvědčíka, která se objevuje v knihách spisovatel­e a milovníka Berounky Oty Pavla. Svíčková omáčka nebo guláš za 135, koprová omáčka za 115, pivo za 35 korun.

Půjčovny už převezou i bagáž Vlastní lodě si dnes kupují jen kovaní vodáci. „Ještě zkraje 90. let to přitom byla téměř nutnost. Půjčovny nebyly a ochota zas až tak půjčovat také ne. Kanoe stála měsíční plat a byla z laminátu, takže se snadno prorazila,“vzpomíná letitý vodák a majitel obchodu a půjčovny s vodáckým vybavením Jiří Tobrman.

Dnes je situace opačná. Půjčoven je bezpočet a pronájem kanoe na týden vyjde na 1500 až 2500 korun. A to i s dalším kompletním vybavením a dopravou. „Navíc lodě z půjčoven jsou plastové, takže skoro nezničitel­né. Tudíž nehrozí, že by vznikaly nějaké škody, za které by vodák musel doplácet,“dodává Tobrman.

Půjčením a dopravou ale služby půjčoven nekončí. Dnes už není nic neobvykléh­o, když parta vodáků využije nabídku na každodenní transport zavazadel z jednoho kempu do druhého. „Nechtějí s sebou nic vozit. Nemusí tak mít strach, že se vyklopí a věci si namočí nebo je rovnou ztratí. A kromě toho mají jistotu, že jim nikdo nic neukradne, což se na místech, kde se staví například na oběd, bohužel také děje,“připouští Tobrman. Cena za takovou službu bývá 700 až tisíc korun pro celou skupinu.

Přesto, kdo by si dnes chtěl pořídit vlastní kompletní vodácké vybavení na sjíždění řeky, musí počítat s investicí kolem dvou až tří desítek tisíc korun.

Oblíbená česká kratochvíl­e „Za laminátovo­u loď dáte 15 tisíc korun. Plastová je o pět až deset tisíc dražší. K tomu připočítej­te dvě pádla po 800, vodotěsný sud na osobní věci také za 800 korun, vodotěsný pytel za 300 korun. A kdo má děti, tak ještě vestu po osmi stovkách,“vypočítává Tobrman. Další investici při sjíždění vody pak představuj­e ubytování v kempech.

I když dovolená na vodě rozhodně není levná – tedy pokud z garáže nevytáhnet­e vlastní loď a namísto restaurací­m dáte přednost ohřívané konzervě a pivu z PET lahve –, Češi o ni zájem rozhodně neztrácejí. Podle Českého svazu kanoistů se na české řeky vydává každý rok přibližně 700 tisíc lidí. A jejich počet podle námi oslovených půjčoven na Sázavě a Vltavě neklesá.

Plno je hlavně během prázdnin. Například půjčovna lodí Samba, která má pobočky na pěti českých a moravských řekách, minulý víkend hlásila pro Sázavu a Moravu kompletně vyprodáno.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia