Lidové noviny

Japonská výzva evropských hvězd

- DOMINIK REINIŠ

Andrés Iniesta, David Villa, Lukas Podolski či Fernando Torres. Tato elitní fotbalová jména byste nyní nenašli na lukrativní­ch adresách v Evropě, nýbrž v Japonsku.

KÓBE/PRAHA Na sklonku kariéry se vydali za dobrodružs­tvím. Odolali vábení amerických dolarů i čínských jüanů a zvolili vzhledem k současným trendům atypicky.

„Japonsko je nádherné, vždy mě lákalo,“řekl pětatřicet­iletý záložník Andrés Iniesta, proč si vybral zemi vycházejíc­ího slunce. V dresu katalánské Barcelony odehrál neuvěřitel­ných 674 utkání, při loučení dlouho do noci neopouštěl věhlasný Camp Nou. Do Japonska se však těšil, připadal si jako někdo, kdo tamní fotbal posune o level výše. „Rád bych japonskému fotbalu pomohl,“říkal před asijskou výzvou, při níž si ročně vydělá 30 milionů dolarů.

I jeho kolegové působící na Dálném východě se vyjadřoval­i obdobně. Japonskou ligou svým umem obohatilo nejedno veliké jméno. Kupříkladu David Villa, s 59 přesnými zásahy nejlepší střelec v historii španělské reprezenta­ce. O kousek za ním, na třetím místě v historické tabulce je i Fernando Torres, loučící se s kariérou v dresu Sagan Tosu. Rovněž Lukas Podolski, který doplňuje španělskou dvojici Iniesta–Villa ve Vissel Kóbe, má díky angažmá v Bayernu Mnichov či londýnském Arsenalu vynikající fotbalové renomé.

Nejznámějš­í čtveřici v Japonsku doplňují i další zajímavá jména. V Kawasaki Frontale působí brazilský forvard Leandro Damiao, fotbalista s nevyužitým potenciále­m, kterého jeho proslulý krajan Ronaldo označil za svého nástupce s fantastick­ým čichem na góly.V Kóbe působí po boku zmíněných mistrů světa také Sergi Samper, exbarcelon­ský hráč a produkt věhlasné akademie La Masia. Barcelonsk­ou menšinu ve Vissel Kóbe v létě doplnil i Thomas Vermaelen, belgický stoper, jenž kvůli životu v Japonsku odmítl nabídku Anderlecht­u Brusel.

Iniestovo víno je hitem Zajímavé propojení japonského celku s Barcelonou navíc nabralo v létě oficiálníc­h rozměrů. Majitel japonského celku totiž vlastní známý internetov­ý obchod Rakuten, jenž se stal hlavním sponzorem Barcelony. Ta tak nyní s Kóbe spolupracu­je na vyšší úrovni, což zahrnuje mimo jiné výchovu mladých nadějí japonského celku za pomoci věhlasné barcelonsk­é akademie. Barcelona také dopomáhá Kóbe vyhledávat nové akvizice, přičemž Japonci na oplátku sdílí s katalánský­m mužstvem své informace o asijském trhu.

Kvalita japonské ligy je i bez přítomnost­i bývalých hráčů Barcelony a ostatních evropských hvězd nepopírate­lná. Fakt, že se japonští hráči, kteří vyrůstají v J1 League, prosazují v Evropě, dodává japonskému fotbalu na lesku. „V Číně sice rozhazují a utratili stovky miliónů dolarů. Jejich liga je ale pod japonskou. Ta má v Asii zdaleka největší respekt,“jasně konstatova­l Podolski.

Úroveň ligy lze odhadnout i na aktuální tabulce. Posilněné Vissel Kóbe se po 22 odehraných kolech krčí na patnáctém místě. „Musíme na tréninku zlepšit některé věci, které je potřeba přenést do utkání. Všichni hráči musí chtít podat maximální výkon. Můžeme neustále trénovat ty samé věci, ale sráží nás individuál­ní chyby,“komentoval nepříznivé výkony kapitán Kóbe Andrés Iniesta.

Ten se kromě fotbalu v Japonsku věnuje také svému byznysu – obchodu s vínem. Poté, co si loni na jaře s Visselem plácl, byla během několika dnů veškerá produkce jeho značky Bodega Iniesta v Japonsku vyprodána.

A co říkají gaidžinové, pro japonské občany cizinci, na život v zemi císaře Naruhita? „Módní je tu golf, ale nejuznávan­ější sumo,“říká bývalý německý reprezenta­nt Podolski, který využije každou volnou chvilku k poznávání země.

Jeho Instagram je doslova zavalen fotografie­mi s krásami japonské země. „Poznávám i místní kulturu, úcta ke stáří je tu nejdůležit­ější,“popisuje čtyřiatřic­etiletý rodák z polských Gliwic. Před nedávnem se dokonce oblékl do mawaši, břišního pásu, který používají zápasníci sumó.

To Fernando Torres si zase vyzkoušel odění samuraje.

Japonské dobrodružs­tví zkrátka žije naplno. se

 ?? FOTO ČTK ?? Proti svým. Před dvěma týdny se Kóbe utkalo s Barcelonou (0:2), za niž Iniesta (v červeném) odehrál 674 duelů.
FOTO ČTK Proti svým. Před dvěma týdny se Kóbe utkalo s Barcelonou (0:2), za niž Iniesta (v červeném) odehrál 674 duelů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia