Lidové noviny

Toronto, máš mé srdce, napsala po životním turnaji

- TOMÁŠ KUBÁNEK

TORONTO/PRAHA Byl jí teprve rok, když před dvaceti lety Serena Williamsov­á vyhrála na US Open svůj první grandslamo­vý titul. O víkendu si Marie Bouzková splnila velký sen a svou jízdu turnajem v Torontu korunovala skvělým zážitkem.

„Serena byla můj vzor, když jsem vyrůstala. Způsob, jakým hraju, moje technika, hlavně bekhend, jsou trochu podobné,“říkala Bouzková po postupu do semifinále, v němž dokonce Williamsov­é vzala set.

„Dělala všechno dobře. Měla opravdu dobrý plán a skvěle se pohybovala. Musela jsem něco změnit, dělat méně chyb, víc se hýbat a být méně předvídate­lná. Byla to pro mě dobrá lekce do budoucna,“ocenila americká hvězda českou soupeřku, která po srdnatém boji favoritce podlehla 6:1, 3:6 a 3:6.

Jednadvace­tiletá Bouzková způsobila na kanadském turnaji senzaci. Včetně kvalifikac­e vyhrála během týdne šest zápasů a do porážky s Williamsov­ou neztratila ani set. Poradila si dokonce hned s trojicí grandslamo­vých vítězek: Sloane Stephensov­ou, Jelenou Ostapenkov­ou a Simonou Halepovou. Skvělá pouť Rogers Cupem, na němž si vydělala v přepočtu tři miliony korun, ji ve světovém žebříčku posunula na 53. místo.

„Toronto, máš mé srdce. Hrát proti tolika šampionkám a se Serenou v semifinále, to je nezapomenu­telné. Díky za tu zkušenost a divákům za úžasnou atmosféru. Nemohu se dočkat, až se sem vrátím,“napsala Bouzková s vděčností na Twitteru.

Rodačka z Prahy je další ze zástupu českých tenisových nadějí. V devíti letech ji vzal otec Milan do Ameriky a přihlásil na slavnou akademii Nicka Bollettier­iho. V zámoří Bouzková zůstala a kromě tenisu dálkově studuje obchodní administra­tivu na univerzitě v Indianě. „Někdy na Netflixu sleduju seriál Dům z karet a vyloženě mě baví škola. Při ní si odpočinu,“přiznala.

Na rozdíl od jiných mladých komet neletí vzhůru tak strmě. V roce 2014 sice vyhrála juniorku na US Open a na nižším okruhu ITF si připsala dvanáct titulů, nicméně opravdové milníky kariéry přišly až nedávno. Zkraje letošního července na Wimbledonu poprvé postoupila přes první kolo grandslamu, když vyřadila Němku Monu Barthelovo­u. Krátce nato pronikla do elitní stovky žebříčku.

„Vždycky jsme se s tátou snažili dělat menší krůčky, netlačit na pilu. Od dvanácti let šlapu svým tempem, neohlížím se na jiné holky, které letí vzhůru rychleji,“uvedla prostředni­ctvím webu organizace WTA.

V dubnu byla poprvé součástí fedcupovéh­o týmu v baráži proti Kanadě. I když měla možnosti reprezento­vat jiné země.

„Jenže Maruška je patriot. Podívejte se na její rakety nebo na tašku, všude má českou vlajku,“líčil před časem její otec.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Marie Bouzková došla v Torontu do semifinále
FOTO ČTK/AP Marie Bouzková došla v Torontu do semifinále

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia