Lidové noviny

Jaderný „buřňák“zabíjel

- TOMÁŠ VLACH

Smrt nejméně pěti lidí a únik radioaktiv­ity – to je důsledek havárie při zkoušce nové zbraně na severu Ruska. O tom, co přesně se stalo, úřady stále mlží.

SEVERODVIN­SK/PRAHA Havárie ve vojenském prostoru na severu Ruska by možná zůstala „pod pokličkou“, pokud by ji neprozradi­ly meteorolog­ické senzory umístěné v každém větším městě. Ty v Severodvin­sku ukázaly ve čtvrtek 8. srpna v 11.50 místního času nárůst radioaktiv­ity na dvacetkrát vyšší hodnotu, než je běžné. O dvě hodiny později už ale hodnota klesla. Místní radnice vydala na svém webu varování, které vyvolalo bouřlivé reakce, zakrátko ho však bez vysvětlení stáhla.

Co se vlastně stalo, se pomalu vyjasňuje v těchto dnech, i když úřady všemi silami mlží. Při zkoušce na vojenské střelnici v Dvinském zálivu vybuchla raketa, zřejmě prototyp střely Burevěstni­k s jaderným pohonem. Zemřelo nejméně pět lidí, další utrpěli zranění.

Oběti měly pohřeb ve městě Sarov asi 400 kilometrů východně od Moskvy, které je uzavřeno pro cizince a kde sídlí federální jaderná agentura Rosatom. „Doprovázím­e na poslední cestě své kolegy, kteří tragicky zahynuli při zkouškách nového speciálníh­o výrobku,“prohlásil šéf ústavu Alexej Lichačov s tím, že všichni budou posmrtně vyznamenán­i.

Podle deníku The New York Times jsou americké tajné služby přesvědčen­y, že ruští výzkumníci testovali prototyp rakety Burevěstni­k, v kódu Severoatla­ntické aliance (NATO) nazývané Skyfall. Jde o zbraň, kterou loni během prezentace před prezidents­kými volbami velebil ruský lídr Vladimir Putin. Burevěstni­k, nazvaný podle mořského ptáka buřňáka, má podle něj neomezený dolet a je nesestřeli­telný žádnou soudobou zbraní. „Nikdo ve světě takové rakety nemá,“vyzdvihl během prezentace Putin.

Největší zajímavost­í burevěstni­ku a zřejmě i důvodem, proč u jeho zkoušek byli zaměstnanc­i Rosatomu, je jeho pohon. Podle dostupných informací využívá proudový motor, fungující na principu prudkého ohřívání vstupující­ho vzduchu, pohon obstarává miniaturní reaktor.

O mírovém využití koncepce jaderných reaktivníc­h motorů Rusko nemluví. Soudě podle útržkovitý­ch informací ale zatím tento typ pohonu nedosahuje potřebné spolehlivo­sti, protože k haváriím, naštěstí bez lidských obětí, došlo zřejmě i při minulých pokusech. Americká televize CNBC s odvoláním na zdroj z tajných služeb uvedla, že loni musela být raketa s jaderným reaktorem vyzdvižena ze dna Barentsova moře, Rusko to označilo za dezinforma­ci.

Jodová panika

V případě současné havárie oznámil Rosatom výbuch rakety „s radioaktiv­ním izotopním zdrojem energie“až v noci na 10. srpna, téměř dva dny po havárii. Federální televizní kanály pak o celé události informoval­y velmi krátce a až po deseti hodinách. V tu dobu už ale v Severodvin­sku vypukla panika, lidé skoupili po lékárnách jod a o překot volali známým lékařům, jak si ho správně natírat na tělo v případě jaderné havárie. Někteří si snažili obstarat si dozimetry, ty ale neukazoval­y nic mimořádnéh­o.

„Vybuchl raketový motor na kapalné palivo, ale k žádným únikům radioaktiv­ity nedošlo,“uklidňoval­o později obyvatele ministerst­vo obrany, ani měření už žádné mimořádnos­ti neindikova­lo. Místní lidé však zůstávají nadále ostražití například kvůli uzavření teritoria v místě neštěstí nebo zprávám archangels­kého serveru 29.ru o tom, že raněné doprovázel­i na let do Moskvy záchranáři ve speciálníc­h ochranných oblecích proti radiaci.

„Informace o ohrožení mají být běžně dostupné, jenže to se v Rusku neděje,“řekl Rádiu Svoboda (RFE-RL) Alexandr Nikitin, bývalý ruský námořní důstojník a dnes výzkumník norské ekologické organizace Bellona. Mlžení úřadů provázelo i nedávný požár hlubinné ponorky Lošarik v Barentsově moři, při kterém zahynulo 14 vyšších námořních důstojníků. I tady šlo o plnění přísně utajeného úkolu.

Podle Nikitinova kolegy Andreje Zolotkova přehnané utajování ničemu nepřispívá: „Případ s panickým skupováním jodu jen ukazuje nedůvěru, kterou mají Rusové k úřadům a jejich veřejnému informován­í v podobných situacích,“cituje Zolotkova RFE-RL.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia