Lidové noviny

O radosti z vína

-

Poslední dobou přestávám rozumět tuzemským vinařům. Nejde o to, že by neuměli udělat dobré víno, jen mám pocit, že většina z nich jsou odborníky na téměř všechny dostupné odrůdy. Jenže když mi pak na ochutnávce položí otázku, jakému vínu či jakému stylu dávám přednost, prostě neumím odpovědět. A vlastně už předem nevěřím, že když má vinař v nabídce patnáct různých druhů vína, bude mezi nimi i něco nezapomenu­telného.

Jenže to je přesně to, co od dobrého vína očekávám. Že na jeho vůni a chuť nezapomenu a že ho poznám mezi všemi ostatními. A i letos se mi jedno takové podařilo objevit, i když až ve francouzsk­é Provenci, kde ho vyrábí vystudovan­ý farmaceut Philippe Gimel. Ohromil mě hlavně jeho přístup k vínu – la philosophi­e du vin. Vinici si koupil v roce 2003 v apelaci Ventoux, která se netěší obzvlášť dobré pověsti. Celkem 12 hektarů tehdy asi třicetilet­ých vinic objevil na severním svahu slavné hory. A začal dělat nejprve pouze jedno bílé cuvée a jedno červené, jak je ve Francii dobrým zvykem.

Zaujala ho hlavně tamní půda. Je kamenitá a velmi chudá, ale také rozmanitá. Geologicky spadá do několika období, z nichž raritní je třetihorní oligocén. Vinice

tam má jen velmi nízký výnos, sotva 20 hektolitrů na hektar. Víno je ovšem díky tomu pozoruhodn­ě komplexní.

Hrozny na bílé víno tam sklízejí až někdy v listopadu, když už z vinice odnesli všechny modré odrůdy. Grenache Blanc má již v tu chvíli potenciál dosáhnout až 17,5 procenta alkoholu. Proto se míchá rovným dílem se dvěma dalšími odrůdami, Bourboulen­cem a Clairettem. Obě dosahují jen asi 12,5 procenta alkoholu a do výsledného cuvée dodají kořenitost a svěžest. Hotové víno se pak dostane na trh po zhruba osmi letech zrání. Letos by to měl být ročník 2011, všech 2000 vyrobených lahví. Ve vinařství se však dá koupit i nový ročník. Víno lze totiž vypít mladé, kdy je nesmírně svůdné, anebo pak staré a vyzrálé, ale nic mezi tím.

Aby dosáhl kvalitního červeného vína, míchá Gimel hrozny z různých podloží. Rozdílné půdy totiž zvýrazní odlišné chutě. Míchá dále různé odrůdy, a dokonce i různé techniky zrání, od betonových kádí přes nerezové nádoby až po staré dřevěné sudy. Vyrábí už celkem tři cuvée. Pro to základní sbírá velké bobule na přelomu srpna a září. Velké bobule se totiž vzájemně dotýkají a mohly by chytit plíseň. Menší bobule zůstávají na vinici i během podzimu a dělá se z nich větší víno, určené k ležení. Nejmenší bobule se pak sklízejí, až když dozrají třapiny. I ty se protřídí a přidají do rmutu, z něhož bude prémiové cuvée. Všem třem červeným vínům však vinař věnuje stejnou pozornost a i to základní je hotový poklad za hubičku. A název vinařství? Saint Jean du Barroux.

Poslední dobou přestávám rozumět tuzemským vinařům. Nejde o to, že by neuměli udělat dobré víno, jen mám pocit, že většina z nich jsou odborníky na téměř všechny dostupné odrůdy.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia