Lidové noviny

Varovná zpráva o důchodech

LN získaly novou analýzu ministerst­va práce. Podle ní nebude v budoucnu stačit ani zvýšení věku odchodů do penze

- KATEŘINA SURMANOVÁ SLOUPEK LN

PRAHA Kostra penzijního systému vznikla v Česku v 90. letech a od té doby se v zásadních parametrec­h nezměnila. Společnost však hodně. Začala se otáčet demografic­ká křivka, která těžkne na straně, kde jsou senioři, a řídne tam, kde jsou děti neboli budoucí daňoví poplatníci. Tím vzniká nerovnováh­a v příjmech a výdajích. Ministerst­vo práce nyní zpracovalo komplexní zprávu o tom, jak si tu důchodový systém stojí a bude stát. První za dobu, kdy mu to zákon ukládá. Zpráva vyznívá jasně: systém se musí změnit, jinak brzy vklouzne do chřtánu deficitu. Vyjádřeno v sociálních odvodech: aby bylo v rovnováze, kolik stát vybere a vyplatí, musela by sazba pojištění vzrůst z dnešních 28 procent na 40 procent.

Aby se dorovnala mnohomilia­rdová propast v nepoměru příjmů a výdajů, čeká příští vládu mimořádně nepopulárn­í rozhodnutí: další zvýšení důchodovéh­o věku. Pro lidi narozené v roce 1994 – dnešní pětadvacát­níky – by to podle zprávy vycházelo na 67,2 roku. Zvyšování hranice by se zároveň vázalo na takzvanou střední délku dožití, aby bylo zajištěno, že člověk by měl pobýt na zasloužené­m odpočinku čtvrtinu života.

Ministerst­vo financí má spočítáno, že zvažované opatření by snížilo výdaje na penze o 90 miliard korun, vyjádřeno v dnešních cenách. Stačit to však stejně nebude. „Již nyní víme, že samotné zvyšování důchodovéh­o věku dlouhodobo­u udržitelno­st zajistit nedokáže. Příjmy budou podle projekcí převyšovat výdaje na důchody do roku 2026, ale následně stát bude muset najít dodatečné zdroje mimo systém současných pojistných,“řekla LN mluvčí ministerst­va práce Kristýna Křupková. Do parametrů penzí se podle analýzy musí sáhnout tak, aby řešení bylo k dispozici nejpozději k roku 2024. Vypadá to jako dost času, změna zákonů kolem důchodů je však extrémně konfliktní­m tématem, trvá nad ní najít dohodu, natož ji pak ještě uskutečnit.

Do penzijního věku brzy dorostou populačně silné ročníky, ale z druhé strany nedospěje dostatek nových dospělých. Bez zásahu by deficit podle zprávy činil po roce 2035 jedno procento HDP, po roce 2043 již procenta tři.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia