Lidové noviny

Němci mění silniční předpisy

- ROBERT SATTLER

BERLÍN/PRAHA Vyšší pokuty, nové dopravní značky a více privilegií pro cyklisty. Řidiči, kteří se vydávají na cesty do Německa, se zřejmě budou muset přizpůsobi­t novým předpisům.

Návrh novely zákona, která upravuje pravidla silničního provozu u našeho západního souseda, představil ministr dopravy Andreas Scheuer (CSU). Předloha, kterou musí ještě schválit spolkové země, počítá třeba s tvrdšími tresty za parkování ve druhé řadě a v cyklopruzí­ch, vypínání brzdového asistenta (vše až 100 eur) či nerespekto­vání záchranářs­ké uličky. Za tento prohřešek, jehož se často dopouštějí i čeští motoristé, má nově hrozit pokuta až 320 eur, uložení zákazu řízení na jeden měsíc a dva trestné body.

„Je třeba udělat hodně pro to, aby naše silnice byly bezpečnějš­í, spravedliv­ější a šetrnější ke klimatu,“vysvětluje chystané změny ministr Scheuer. Jím navrhovaná novela má také zvýšit bezpečnost cyklistů a podpořit sdílení aut. „Kdo chce mobilitu budoucnost­i, musí provést nezbytné úpravy,“řekl deníku Bild.

Podle Igora Siroty z Ústředního automotokl­ubu jsou změny, jež by se mohly dotknout i tuzemských šoférů, přirozenou reakcí na to, že německá města stále více zakazují vjezdy do svých center starším vozům. „Když se Němci rozhodli, že v rámci ekologie omezují auta, musí nabídnout něco jiného. Jedinou alternativ­ou není hromadná doprava, která také není čistá, ale větší komfort pro pěší a cyklisty,“řekl LN Sirota.

Nové předpisy, které také povinují řidiče kamionů k pomalému zatáčení doprava v obcích, by mohly začít platit ještě letos.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia