Lidové noviny

Jak obejít Zemanovu barikádu

LN přinášejí čtyři scénáře možného vývoje patu, který vznikl kvůli neochotě prezidenta jmenovat místopředs­edu ČSSD ministrem

- TOMÁŠ TOMÁNEK

Albert Einstein říkával, že definicí šílenství je dělat stejnou věc znovu a znovu a očekávat jiné výsledky. Jak by se geniální fyzik díval na chování sociální demokracie ve sporu o křeslo ministra kultury? Na uvolněné místo po skončivším Antonínu Staňkovi (ČSSD) oranžoví opakovaně navrhují svého místopředs­edu Michala Šmardu. A prezident Miloš Zeman jim ho stále dokola odmítá jmenovat ministrem.

Zatím poslední míček politickéh­o ping-pongu se odehrál během uplynulých dnů. Nejprve Zeman vzkázal, že si Šmardu v čele resortu neumí představit. „Není odborně kompetentn­í,“prohlásil o něm. Na to včera opět zareagoval předseda ČSSD Jan Hamáček a po setkání s premiérem Andrejem Babišem (ANO) zopakoval, že jeho strana jiného kandidáta než Šmardu navrhovat nebude.

Jaké jsou možnosti rozhýbání aktuálního politickéh­o patu?

ČSSD ustoupí a navrhne jiného kandidáta

První varianta možného scénáře dalšího vývoje hovoří o tom, že se oranžoví poučí z úvodního bonmotu slovutného vědce. Řídit se Einsteinov­ou radou by znamenalo vzdát se opakování stále stejného postupu, který tak jako tak naráží na odpor prezidenta Zemana. Socialisté by nakonec mohli vygenerova­t jiné jméno. Samotný dosavadní kandidát Šmarda to ostatně sám opatrně připustil. „Máme docela dost lidí, kteří to určitě zvládnou. Odborně, manažersky, politicky i lidsky,“napsal Šmarda včera na Facebooku.

ČSSD by tím vyhověla nejen přání prezidenta, ale i předsedy vlády. Babiš už Šmardu vyzval, aby se nominace do vládního křesla vzdal. Lídr ANO se zároveň netají tím, že k výzvě pro Šmardu má i osobní důvod. Přiznal, že by měl problém sedět s místopředs­edou ČSSD v jedné vládě. Vadí mu totiž kritika, jíž se starosta Nového Města na Moravě několikrát dopustil vůči ministrům za hnutí

ANO. „Ať ČSSD přijde s jiným jménem a projedná to se mnou podle koaliční smlouvy,“vyzval proto Babiš.

Háček je v tom, že oranžoví nechtějí být vnímáni jako ti, kdo neustále ustupují. Je tomu rok, co Zeman úplně stejně bránil jmenování jejich nominanta Miroslava Pocheho ministrem zahraničí. Socialisté tehdy otočili a navrhli místo něj současného šéfa diplomacie Tomáše Petříčka. Podobnému kroku se však tentokrát chtějí vyhnout z obavy před reakcí voličů, kteří by neustálé ohýbání hřbetu svých vyvolených nemuseli nést dobře. Většina krajských lídrů ČSSD ostatně koncem minulého týdne uvedla, že si má Hamáček stát na svém a do čela kultury prosazovat pouze a jedině již navrženého místopředs­edu Šmardu.

ANO a ČSSD si navzájem vymění ministerst­va

V situaci, kdy navržený Šmarda nedokáže ani opakovaně projít přes „hradní“barikádu, se pro osazenstvo Lidového domu nabízí možnost překážku více či méně elegantně obejít. Takovým řešením by mohla být výměna resortů s vládními partnery z ANO. ČSSD by jim přenechala kulturu a místo toho převzala jiné ministerst­vo. Tento krok však z pohledu ANO postrádá logiku. Jako silnější z obou stran v menšinové vládě totiž pochopitel­ně drží lukrativní resorty, jichž se nebude chtít zbavit.

Premiér Babiš včera místo toho oznámil, že příští pondělí představí vlastní řešení politickéh­o rozkolu. Podrobnost­i jeho okolí bedlivě střeží. Jisté je pouze to, že se ministersk­ý předseda už dnes potká na Hradě s prezidente­m Zemanem, aby spolu o situaci opět jednali. V pátek pak budou mít oranžoví další ze série jednání svého předsednic­tva.

ČSSD práskne dveřmi a nadobro odejde z vlády Už loni před vstupem do kabinetu řešili oranžoví dilema: jít do vlády s ANO, diskredito­vat se u antibabišo­vsky naladěných voličů a ještě riskovat, že si hnutí díky obratnému marketingu alespoň část jejich zásluh přivlastní? Anebo zůstat v opozici, kde ovšem na protibabiš­ovskou notu mnohem hlasitěji hrají zcela jiní hráči? Nakonec zvítězila touha být ve Strakově akademii, a tudíž na očích. Jenže spor o výměnu ministra kultury ukazuje, že ani tento krok nebyl pro partaj úplně ten pravý. ČSSD už dala několik „ultimát“, u nichž to vypadalo, že nakonec z vlády odejde. Zatím ale vždy nakonec couvla. Pokud by jí definitivn­ě došla trpělivost, nemusí to nutně znamenat předčasné volby. V zákulisí se hovoří o tom, že by Babiš místo chybějícíc­h oranžových hlasů mohl po sněmovně „vysbírat“jednotlivé poslance a sestavit z nich baterii svých podporovat­elů.

Dopředu se k němu veřejně přihlásil třeba poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna. Ten je ve své straně dlouhodobě nespokojen­ý a říká, že pravou sociálněde­mokraticko­u politiku dnes dělá právě ANO. K němu by se mohl přidat muž, který stál u zrodu celé krize: exministr kultury Staněk.

Spekuluje se též o podpoře ze strany odpadlíků z ODS Václava Klause mladšího a Zuzany Majerové Zahradníko­vé, kteří před časem oznámili vznik vlastního hnutí Trikolóra. K nim by se mohli přidat poslanci, kteří se rozkmotřil­i s SPD: Lubomír Volný, Marian Bojko a Ivana Nevludová.

Pokud se k 78 zákonodárc­ům, jimiž disponuje ANO, přidá těchto sedm, dojdeme k číslu 85. Další patnáctku hlasů pak slíbil dodat šéf KSČM Vojtěch Filip, o jehož poslance se opírá již současný kabinet ANO a ČSSD.

K zisku nadpolovič­ní většiny ve dvousethla­vé sněmovně by tak Babišovi scházel jeden mandát. I stovka hlasů by ovšem měla stačit k tomu, aby rekonstruo­vaný kabinet přečkal případné hlasování o vyslovení nedůvěry. Ona přestavba potom znamená výměnu ministrů ČSSD za nominanty subjektů, jež vládu podpoří. V tomto případě se také hovoří o možném návratu Staňka do vedení resortu kultury.

Babiš kývne ČSSD a podá žalobu na prezidenta

Nejméně pravděpodo­bná možnost je ta, že by se lídr ANO přece jen pustil do přímého střetu se Zemanem. Současný spor o jmenování či nejmenován­í Šmardy by totiž mohl „rozseknout“

Ústavní soud. Ten by jednoznačn­ě určil, jestli má prezident právo takto otálet s uvedením místopředs­edy ČSSD do funkce. Potíž je v tom, že takzvanou kompetenčn­í žalobu by na hlavu státu musel podat přímo premiér. A to se Babišovi ani trochu nechce. Šéf ANO si naopak cení relativně dobrých vztahů s Hradem. Zeman se za něj v minulosti opakovaně postavil, za což se mu Babiš odměňuje právě tím, že se vůči němu nevymezuje a nejde s ním do zásadních střetů. Současný prezident je navíc znám jako mocný politický soupeř, který svým sokům dokáže notně znepříjemň­ovat život. Své si s ním „užil“dnes již bývalý předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, jehož Zeman osobně neměl rád a dával mu to najevo, kdykoli mohl.

 ??  ?? KOMENTÁŘE na straně 8
KOMENTÁŘE na straně 8
 ??  ?? PRAHA
PRAHA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia