Lidové noviny

Kyberútok šetří jako špionáž

- MARTIN SHABU

PRAHA Česká diplomacie je opakovaně terčem kyberútoků. Včera ráno se kvůli tomu sešla bezpečnost­ní rada státu. A byť v prohlášení popřela dřívější usnesení senátního výboru, že za útokem stojí cizí stát, policie se touto variantou podle informací LN intenzivně zabývá.

Případ útoku nyní rozplétají detektivov­é Národní centrály proti organizova­nému zločinu (NCOZ), kteří se specializu­jí na problemati­ku zločinu na internetu. Pátrají po pachateli, který neoprávněn­ě naboural interní systémy ministerst­va zahraniční­ch věcí. Věc prověřují pro trestný čin vyzvědačst­ví. Tím se v dikci trestního zákona rozumí systematic­ké sbírání utajovanýc­h informací, jejichž vyzrazení může Českou republiku vážně ohrozit, „s cílem vyzradit ji cizí moci“.

Mluvčí národní cetrály nechtěl vyšetřován­í blíže komentovat. „Mohu pouze sdělit, že náš útvar se tímto zabývá,“napsal LN Jaroslav Ibehej z NCOZ.

Podrobnějš­í informace odmítla prozradit také šéfka vrchních žalobců Lenka Bradáčová, jejíž lidé celou kauzu dozorují.

Zmíněné sousloví „cizí moc“je ve vyšetřován­í důležité i vzhledem ke slovní přestřelce, která se rozpoutala po zveřejnění zprávy, že za útokem údajně stojí ruské tajné služby. Právě to před týdnem zdůraznil senátní výbor pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost. „Nejnovější incident, při kterém bylo kybernetic­ky napadeno ministerst­vo zahraniční­ch věcí, je podle informací Národního úřadu pro kybernetic­kou a informační bezpečnost (NÚKIB) útokem cizí státní moci,“konstatova­l v usnesení orgán, kterému v Senátu předsedá Pavel Fischer (nestraník).

Nespokojen­ý premiér

Jenže včera se kyberútoke­m zabývala bezpečnost­ní rada státu – a ta se od závěrů senátního výboru distancova­la. „Ředitel NÚKIB Dušan Navrátil konstatova­l, že se jednání senátního výboru za NÚKIB nikdo neúčastnil a nikomu ze senátorů nebyly poskytnuty žádné informace, na jejichž základě senátní výbor následně přijal své usnesení,“uvádí pondělní tisková zpráva Úřadu vlády.

Už v neděli se kvůli závěrům senátního výboru pustil do Navrátila ministersk­ý předseda. „V médiích už běží informace, že za kyberútoke­m stojí Rusko, a NÚKIB to měl údajně potvrdit na pracovní úrovni, tedy neformálně, jednomu ze senátorů. Ano, čtete správně, jednomu ze senátorů. Nám ne, vládě ne,“rozčiloval se Andrej Babiš (ANO) ve svém tradičním hlášení Čau lidi na Facebooku.

Čínské a ruské nitky

Ačkoli oficiálně žádný z úřadů nechce potvrdit, že za útoky na Černínský palác stojí zahraniční mocnosti, jmenovitě Rusko a Čína, lidé z bezpečnost­ní branže to mají podle informací LN za jisté. Na stopu je dovedla jejich úzká spolupráce s experty z USA. Právě díky nim se podařilo rozplést nitky ukazující na špionážní aktivity Moskvy a Pekingu. Ruská ambasáda nicméně popřela, že by se snažila proniknout k citlivým informacím českých diplomatů. „Je otázka, co by nastalo, pokud by se podařilo vystopovat konkrétníh­o plukovníka čínské nebo ruské rozvědky,“naznačil obtíže spojené s vyšetřován­ím důvěryhodn­ý zdroj LN.

Zatímco Washington zaujímá vůči státem placeným hackerům tvrdý postoj a i za pomoci zatykače Interpolu se je snaží dopadnou kdekoli po světě, jiné státy volí v podobných případech méně ofenzivní postup. Spočívá v tom, že byť pachatele odhalí, ponechají si informaci pro své zpravodajs­ké aktivity a o případný trestní postih neusilují.

Nedostateč­né zabezpečen­í informační­ch systémů využívanýc­h státem je předmětem aktuálních dohadů v koalici. A to zejména kvůli vysokým nákladům na jejich ochranu. Vláda avizuje, že se kyberobran­ou aktivně zabývá.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) včera uvedl, že jeho resort počítá pro příští rok s částkou 1,6 miliardy korun na kybernetic­kou bezpečnost. V meziresort­ním připomínko­vém řízení je také novela zákona o vojenském zpravodajs­tví. Armádní rozvědce by umožnila reagovat na útoky po sítích, jež zamíří na kritickou infrastruk­turu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia