Lidové noviny

Klaus ml. jako pojízdná prodejna

- LUBOŠ JIRSA

PRAHA „Na podzim pojedeme (už máme krutopřísn­ě jetou dodávku) s poslankyní Majerovou napříč republikou jako pojízdná prodejna od vesnice k vesnici,“zní zkrácená verze příspěvku Václava Klause mladšího z Facebooku. „Pojedeme i tam, kde dosud nikdo nebyl,“doplnil pro Lidovky.cz s tím, že od akce čeká zisk nových voličů pro svou stranu.

To, že jeho očekávání nejsou nereálná, potvrdil sociolog Jan Herzmann. „Podle mě je celá akce dobrou cestou k oslovení voličů. I když myslím, že ti, koho bude Trikolóra oslovovat, nejsou úplně lidé z ulic a hospod,“řekl serveru Lidovky.cz. „V akci vidím snahu Trikolóry přebrat část voličů hnutí SPD. A myslím, že to bude fungovat,“dodal.

Dodávka, kterou budou cestovat, má podle Klause najeto tisíce kilometrů. „Je v dobrém stavu, ale nejde o dodávku, která by měla bazének,“glosoval. Auto podle něj bude ozdobené znaky a symboly politické strany. Jaké místo poslanci navštíví jako první, zatím není jasné. A počítají i s hudbou.

„Budeme vyrážet ze Žižkova, něco ve stylu Zikmunda a Hanzelky a jejich cesty do Gabonu,“konstatova­l Klaus. Tour podle něj potrvá do prosince a pokračovat bude na jaře – až do doby, dokud posádka nezavítá do posledního okresu. „Dá se říct, že když nebude sněmovna, pojedeme,“uvedl. Podobnou taktiku v minulosti při volební kampani zvolil i současný prezident Miloš Zeman, který autobusem, nazvaným Zemák, cestoval v roce 1996. Podle Klause podobnou taktiku volil i jeho otec. „Setkávat se s lidmi a říkat jim svůj program je naše práce. Je to ta správná cesta, kterou se má jít,“cítí.

Celý status na Facebooku zveřejnil i proto, aby mu lidé pomohli vymyslet název cesty. Podle něj už favority má, ale rozhodnuto zatím není. Sociolog Herzmann jeho novou aktivitu komentoval slovy, že jde o jeden z obvyklých marketingo­vých postupů, které zkrátka fungují.

Politické hnutí Trikolóra založil Klaus v červnu po vyloučení z ODS. Hnutí vyjádřil podporu například bývalý europoslan­ec a předseda strany Svobodných Petr Mach. Expreziden­t Václav Klaus starší by měl v synově projektu zastávat post odborného garanta zahraniční politiky. Ustavující celostátní sněm se uskuteční na konci září v Brně.

 ?? FOTO VÁCLAV KLAUS ML. ?? Dodávka, s níž Klaus vyrazí za voliči.
FOTO VÁCLAV KLAUS ML. Dodávka, s níž Klaus vyrazí za voliči.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia