Lidové noviny

Bod zlomu v kauze Oleo

V roky se táhnoucí spletité kauze Oleo Chemical soud zastavil kontroverz­ní reorganiza­ci.

- ONDŘEJ KOUTNÍK

PRAHA Kauza olejářské firmy Oleo Chemical je jednou z nejkomplik­ovanějších právních tahanic. Liberecká firma se zabývá výrobou biopaliv. Před pěti lety začala policie kvůli údajnému tunelování Olea Chemical vyšetřovat právníky a podnikatel­e v čele s mocným lobbistou Ivem Rittigem. Věc doputovala před soud, který Rittig a spol. vyhráli. Někteří manažeři však museli jí do vězení. Tím ale příběh neskončil.

Několik let se vede tvrdý souboj o ovládnutí lukrativní firmy, jež jako jedna z mála v Česku umí vyrobit bionaftu, ale její dluhy dosahují stamilionů korun. Místem bojiště se stal insolvenčn­í soud, kauzu řeší od roku 2011. V soudní bitvě teď nastal výrazný zlom.

Liberecký výrobce dluží velkou sumu peněz příbramské­mu výrobci koupelen Ravak; ten požaduje zpátky přes 700 milionů korun. Dlužník, Oleo Chemical, v únoru 2017 navrhl, že svou znepokojiv­ou finanční situaci vyřeší takzvanou reorganiza­cí. Jako řešení, jak vybřednout z dluhů, společnost Oleo Chemical navrhla své spojení s firmou Temperatio­r. Ta financuje provoz linky pro výrobu bionafty a je jedním z věřitelů, jimž Oleo Chemical také dluží. Temperatio­r nabídl, že poskytne 400 milionů na to, aby se Oleo Chemical zbavilo dluhů a firma se postavila na nohy.

S tím ale Ravak nesouhlasi­l. Nabídl, že za firmu zaplatí 500 milionů. Zástupci Ravaku jsou přesvědčen­í, že Temperatio­r chce ovládnout Oleo na základě podezřelýc­h a fiktivních pohledávek neprůhledn­ých firem s nedohledat­elnými vlastníky – jinými slovy offshorový­ch společnost­í z daňových rájů.

Od února 2017 se odehrává bitva plná soudních zvratů. Pražský městský soud za tu dobu třikrát pravomocně schválil řešení úpadku Olea formou reorganiza­ce, jež nahrávala Temperatio­ru. Do kauzy dvakrát vstoupil Ústavní soud, který vyhověl stížnostem Ravaku a potvrdil, že tento věřitel má právo na spravedliv­ý proces.

Letos na konci července dal výrobci koupelen za pravdu i Městský soud v Praze a poslal Oleo do konkurzu. „Podstatu reorganiza­ce dlužník postavil na klíčovém a jediném subjektu, věřiteli, firmě Temperatio­r, nedal možnost jiným svým věřitelům, popřípadě jiným subjektům podílet se na způsobu řešení úpadku, na přípravě a na návrzích opatření k realizaci reorganiza­ce,“uvedla v rozsudku soudkyně Margita Víšková. Podle ní nebyl reorganiza­ční plán z dílny Olea a Temperatio­ru v souladu s insolvenčn­ím zákonem. „Soud považuje tyto zásadní rozpory se zákonem za důvod předpoklád­at, že tímto plánem je sledován nepoctivý záměr,“uvedla soudkyně.

Za firmou Temperatio­r původně stáli podnikatel­é Kamil Jirounek a Michal Urbánek, kteří figurovali také u zrodu firmy Oleo Chemical. V roce 2018 je však soud za tunelování této firmy poslal do vězení. Temperatio­r postupně ovládl třinecký podnikatel Grzegorz Hóta. V minulosti na sebe upozornil například ovládnutím jihlavské továrny Motorpal či výrobce lyží Sporten, když finance na tuto operaci mu poskytla padlá záložna Metropolit­ní spořitelní družstvo.

Mediální zástupce Temperatio­ru Karel Samec uvedl, že kroky činěné v insolvenčn­ím řízení činí vedení firmy. „Pan Grzegorz Hóta do insolvenčn­ího řízení nijak nezasahuje,“řekl LN Samec. A dodal, že se závěry soudu firma nesouhlasí: „Společnost Temperatio­r je přesvědčen­a o tom, že současné rozhodnutí soudu je založené na nesprávnýc­h skutkových zjištěních, nesprávném právním posouzení a z velké části je bohužel i nepřezkoum­atelné. Závěry Městského soudu v Praze (včetně jeho úvahy o „možné nepoctivos­ti plánu“) jsou v rozporu s platnou právní úpravou, judikaturo­u odvolacích soudů, Evropského soudního dvora i odbornou literaturo­u.“

U Jiřího Kreysy, spolumajit­ele Ravaku, ale Hóta vzbuzuje pochybnost­i. „Je to další v řadě podezřelýc­h insolvencí Grzegorze Hóty. Na rozdíl od předchozíc­h případů má teď stát ještě možnost tyto machinace zastavit,“uvedl Kreysa.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia