Lidové noviny

Tomu říkám insolvenčn­í mafie!

-

PRAHA Spolumajit­el koupelnářs­kého obra Ravak je od chvíle, co kauza Oleo Chemical vypukla, přesvědčen­ý o temném pozadí insolvence. V rozhovoru pro LN mluví Jiří Kreysa o insolvenčn­í mafii.

LN Jak hodnotíte poslední rozsudek, který poslal Oleo Chemical do konkurzu?

Jako vítězství spravedlno­sti. Nebo přesněji řečeno jako prozatímní vítězství, protože proti rozsudku se ještě lze odvolat. Nicméně je jasné, že Městský soud v Praze po letech konečně vyslyšel naše upozornění na nepravosti, fabulaci pohledávek a další pochybné praktiky, které v Oleu provádí skupina insolvenčn­ích šíbrů v čele s podnikatel­em Grzegorzem Hótou a jeho firmou Temperatio­r. S ohledem na množství a závažnost porušení zákona v souvislost­i s reorganiza­cí věřím, že nadřízené soudy podstatu věci – tedy nepoctivos­t a nelegálnos­t reorganiza­ce – potvrdí.

LN Jak byste insolvenčn­í boj o Oleo Chemical popsal?

Bohužel jsme v jednu chvíli půjčili obrovské peníze lidem, kteří vidí podnikání jen jako rychlou cestu ke zbohatnutí tím, že si relativně sofistikov­anou formou přivlastní cizí prostředky. To byli zakladatel­é Olea Chemical Kamil Jirounek a Michal Urbánek, kteří už v současnost­i sedí ve vězení, mimo jiné právě za to, že nám při vylákávání peněz byly poskytnuty nepravdivé informace.

LN Proč jste si mysleli, že bude stát za to investovat peníze do olejářskéh­o průmyslu?

Oleo bylo dlouhodobě prezentová­no jako unikátní výrobní technologi­e, což – jak víme nyní – nebyla pravda. Čísla ohledně výkonnosti a provozu Olea byla značně nadsazená, firma byla celou dobu shnilé vejce natřené na zlato. Financujíc­í banky, na rozdíl od nás, tento stav již okolo roku 2010 tušily a Oleo kvapně opustily. Půjčené prostředky zmizely neznámo kde, a když už pánové Urbánek a Jirounek nevěděli kudy kam, založili společnost Temperatio­r, do které odklonili z Olea většinu výroby. Tuto firmu nechali parazitova­t na činnosti Olea.

LN Kdy se do hry dostal podnikatel Hóta, kterého kritizujet­e?

Když Temperatio­r takto prorůstal Oleem a „nasával se“, vstoupil do hry pan Hóta, který tuto „akci“po zdiskredit­ovaných pánech Urbánkovi a Jirounkovi převzal a skrze Temperatio­r se pokusil získat Oleo úplně a jednou provždy. Temperatio­r postupně přišel s plánem získat Oleo formou takzvané reorganiza­ce. Přitom Temperatio­r byl firmou, která až do roku 2015 peníze Olea exekvovala, spolu s představen­stvem Olea vyvracela námitky Ravaku a celé Oleo se pokusila získat za směšných 46 milionů korun. A dnes se pasuje do role zachránce Olea, což je absurdní. Fakt je ten, že reorganiza­ce měla přihrát celé Oleo právě Temperatio­ru, skuteční věřitelé a případní jiní zájemci o závod Olea měli zůstat vyšachovan­í stranou. A tomu nyní městský soud naštěstí zabránil a poslal Oleo do konkurzu. V praxi to bude doufám znamenat, že dojde k vypsání veřejné soutěže a Oleo se prodá nejvyšší nabídce, což je jediná férová cesta a jediná šance pro věřitele, jak se dostanou zpět ke svým penězům.

LN Jakou má Oleo Chemical skutečnou hodnotu?

Z dostupných finančních výkazů je jasné, že představen­stvo Olea dovedlo firmu do situace, kdy veškerý byznys převedlo na Temperatio­r. Jednoduše řečeno, firma, která ještě před několika lety měla stamiliono­vé tržby, má nyní tržby v jednotkách milionů. A vše za ni inkasuje Temperatio­r. Ten funguje jako klíště na hostiteli.

LN Lze hovořit o insolvenčn­í mafii, na kterou jste v tomto případě narazili?

Podle mě ano. Sofistikov­ané konání za hranou zákona, právní triky, předkládán­í nepravdivý­ch seznamů závazků soudu, poškozován­í skutečných věřitelů a zvýhodňová­ní pseudověři­telů, snaha na základě prokazatel­ně falešných pohledávek ovládnout insolvenčn­í řízení, převzít byznys továrny a inkasovat za ni, to vše ve spojení s různými firmami – to podle mě splňuje označení insolvenčn­í mafie.

LN Ravak je někdy dáván do spojitosti s podnikáním současného premiéra Andreje Babiše. Jaký byl váš historický kontakt? Měl podle vás Babiš v posledních letech zájem na ovládnutí Olea Chemical?

Kontakt byl jeden a jeho iniciátore­m bylo Oleo. Odehrálo se to v době, kdy jsme začali usilovat o získání našich prostředků zpět a jedním z legitimníc­h směrů uvažování bylo, že by se Oleo mohlo prodat. Osloven byl tedy i Babiš, zda by o firmu neměl zájem, a osloven byl ze strany pana Urbánka. Proběhlo jedno jednání, jež nevedlo k žádnému výsledku, a tím celá věc skončila. Agrofert požádal o informace o Oleu pro další posouzení, ty nedostal a o dalších kontaktech či jednáních nevím. oko

 ?? FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA ?? Jiří Kreysa, spolumajit­el příbramské­ho výrobce koupelen Ravak, věřitele společnost­i Oleo Chemical
FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA Jiří Kreysa, spolumajit­el příbramské­ho výrobce koupelen Ravak, věřitele společnost­i Oleo Chemical

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia