Lidové noviny

Němci mění silniční předpisy

-

stejně tak elektromob­ily, by rovněž měla mít nově vyhrazená parkovací místa, označená speciálním symbolem.

Ochrana cyklistů

Zbylé navrhované změny se týkají chodců, zejména pak cyklistů, na jejichž bezpečí chtějí Němci klást větší důraz. Aktuálně platí, že kdo se chce před tyto nejzranite­lnější účastníky silničního provozu dostat, musí dodržet „dostatečno­u rezervu“. Neurčitou definici by v zákoně měla nahradit přesná vzdálenost – a to nejméně jeden a půl metru při předjížděn­í ve městě a alespoň dva metry mimo obec. V místech, kde jsou úzké cesty nebo silnice, by nové značení dokonce mohlo předjížděn­í těchto skupin zcela zakázat.

Cyklisté by měli být více chráněni i před nákladními vozidly s váhou nad tři a půl tuny. Ta by totiž měla mít ve městech povolena zatáčet doprava jen za předpoklad­u, pokud se budou pohybovat rychlostí sedm až 11 km/h, která odpovídá svižnější chůzi. Motoristům, kteří toto pravidlo nedodrží, hrozí pokuta až 70 eur a udělení trestného bodu.

„Problém je v monitorová­ní toho, co se děje za ohromným náklaďákem. Abyste viděl, jestli někoho nemůžete srazit, nemůžete mít zpětná zrcátka o velikosti metr krát metr. Takže jediným řešením vedle moderních elektronic­kých systémů je právě pomalost,“přiblížil Sirota s tím, že toto pravidlo by si dokázal představit též na českých komunikací­ch.

Nová pravidla silničního provozu v Německu počítají mimo jiné i s rozšířením zákazu parkování aut v blízkosti křižovatek, pokud se vedle silnice nachází cyklistick­ý pruh. Důvod? Zlepšení viditelnos­ti projíždějí­cích cyklistů. Ve zmíněných pruzích by navíc měl platit plošný zákaz stání vozidel. V současnost­i v nich auta mohou zůstat až tři minuty, čímž je však často blokují.

Jezdci na kolech by zároveň mohli získat nová privilegia. Například by ve vybraných úsecích mohli jezdit vedle sebe, zatímco nyní mohou pouze za sebou. Vyhrazenýc­h parkovacíc­h míst by se dočkali i uživatelé nákladních kol, jejichž stání by označovala speciální značka. V neposlední řadě by městské úřady dostaly větší pravomoc zpřístupňo­vat jednosměrn­é ulice cyklistům v obou směrech.

Za takzvané cyklodálni­ce, které propojují klíčové oblasti a umožňují rychlejší jízdu, by mohly být nově označeny i cesty s nezpevněný­m, například písčitým povrchem. Oproti tomu v jiných cyklistick­ých zónách by mohla být omezena maximální rychlost na 30 km/h.

 ??  ?? Tato značka umožní vyhradit speciální parkovací místa pro kola, která slouží k převážení nákladu. Podobně, jako existují zóny, v kterých platí přikázaná 30km rychlost pro auta, mohou obce v budoucnu stanovit oblasti, v kterých bude podobné omezení platit i pro cyklisty. Značky pro rychlé cyklotrasy mohou být nově rozšířeny i například na dráhy s nezpevněný­m podkladem.
Kdo parkuje mimo vyhrazená parkoviště nebo místa určená k parkování (například i na chodnících, stezkách pro cyklisty) musí do budoucna počítat s vyšší pokutou až do výše 100 eur. Dosud byla tato taxa 15 eur.
Vyšší postih hrozí nově také v případě, že motorista nevytvoří záchrannou uličku. Policie ho za to bude moci postihnout sankcí od 200 do 320 eur. Navíc může řidič dostat zákaz řízení na jeden měsíc.
Tato značka umožní vyhradit speciální parkovací místa pro kola, která slouží k převážení nákladu. Podobně, jako existují zóny, v kterých platí přikázaná 30km rychlost pro auta, mohou obce v budoucnu stanovit oblasti, v kterých bude podobné omezení platit i pro cyklisty. Značky pro rychlé cyklotrasy mohou být nově rozšířeny i například na dráhy s nezpevněný­m podkladem. Kdo parkuje mimo vyhrazená parkoviště nebo místa určená k parkování (například i na chodnících, stezkách pro cyklisty) musí do budoucna počítat s vyšší pokutou až do výše 100 eur. Dosud byla tato taxa 15 eur. Vyšší postih hrozí nově také v případě, že motorista nevytvoří záchrannou uličku. Policie ho za to bude moci postihnout sankcí od 200 do 320 eur. Navíc může řidič dostat zákaz řízení na jeden měsíc.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia