Lidové noviny

Merkelová: EU musí uzavírat kompromisy

-

ŠOPROŇ V západomaďa­rském městě Šoproň se včera konalo vzpomínkov­é setkání v souvislost­i s třicátým výročím takzvaného Panevropsk­ého pikniku.

Tehdy byly v roce 1989 na tři hodiny otevřeny hranice mezi komunistic­kým Maďarskem a Rakouskem. Na sedm stovek občanů komunistic­kého východního Německa toho využilo k útěku na Západ.

Při té příležitos­ti včera zavítali do Šoproně maďarský premiér Viktor Orbán i německá kancléřka Angela Merkelová, jež sama před rokem 1989 žila v komunisty ovládané části Německa. Šéfka německé vlády poděkovala Maďarsku za otevření hranic, přičemž toto rozhodnutí se dle jejích slov stalo symbolem následných velkých hnutí za dosažení svobody v Evropě.

„Šoproň je příkladem, kolik toho můžeme my Evropané dosáhnout, pokud si stojíme za našimi neděliteln­ými hodnotami,“prohlásila Merkelová v místním evangelick­ém kostele.

Viktor Orbán, který německou kancléřku v minulosti ostře kritizoval kvůli její migrační politice, ji tentokrát chválil. Prohlásil o ní mimo jiné, že se stále těší úctě maďarského národa, neboť se prý vždy zasazovala o soudržnost Evropy. Maďaři si podle něj vždy uvědomoval­i, že jejich vlastní osvobození od sovětské okupace bude možné pouze tehdy, pokud se podaří překonat rozdělení Německa. I z toho důvodu podle Orbána Maďaři odjakživa podporoval­i sjednocení Německa silněji než mnozí Němci.

Merkelová vyzvala členské státy EU, aby byly ochotny ke kompromisů­m, a to zejména v otázkách, u nichž mezi nimi nepanuje shoda.

Pro kancléřku se jednalo o její první oficiální návštěvu Maďarska od vypuknutí migrační krize v roce 2015. sch

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia