Lidové noviny

Protesty s novou tváří

- MARTIN HAMPEJS

Ani cvičení vojenské policie a kolony vojenských vozidel obyvatele Hongkongu nezastavil­y. V neděli se opět sešli v ulicích a demonstrov­ali za svobodné město. Tentokrát však poklidně i kvůli násilí na letišti.

HONGKONG/PRAHA Protesty v Hongkongu již jedenáctý týden neustávají. Ale změnily se. Události posledního týdne, kdy se na sociálních sítích objevila videa, na kterých jsou vidět desítky obrněných transporté­rů s čínskými nápisy jedoucí po dálnici směrem k Hongkongu, nebo zprávy o satelitníc­h snímcích, na nichž jsou vidět tanky a obrněné transporté­ry na čínsko-hongkongsk­ých hranicích, obyvatele samosprávn­ího celku bezpochyby vyděsily.

Ještě předchozí víkend byly protesty násilné, docházelo ke střetům s policií a v průběhu týdne demonstran­ti obsadili letiště a zablokoval­i odlet několika zahraniční­ch letů. Tuto neděli ale bylo vše jinak. Protestují­cí nechtěli dát vládě záminku k použití síly. Podle deníku South China Morning Post se masivní protivládn­í protest obešel bez násilí.

Navzdory dešti se sešly statisíce protivládn­ích demonstran­tů. Organizáto­ři uvádějí, že se poklidného protestu celkem zúčastnilo dokonce 1,7 milionu lidí, kteří žádají svobodné volby a konec policejníc­h násilností. Policie naopak tvrdí, že ve špičce protestu bylo účastníků něco přes sto tisíc. Zpráva pro čínskou vládu i hongkongsk­ou správu byla ale jasná: násilné protesty na veřejném mínění nic nezměnily.

Na podporu poklidných demonstrac­í se později odpoledne v ulicích objevili lidé v černých kuklách, kteří nesli transparen­ty s nápisy vyzývající demonstran­ty, aby nepřekračo­vali hranici mezi poklidnými a radikálním­i protesty.

„Těm, kdo podporují poklidné protesty: je váš čas se dnes připojit,“hlásaly cedule podle deníku SCMP. „Děkujeme, že nás nenechávát­e na holičkách a jste naší podporou, přestože nesouhlasí­te s naším přístupem.“ Vnitřní reakce hnutí

Průběh protestů se ale nezměnil jen ze strachu. Podle analytiků totiž došlo i k reakci uvnitř samotného hnutí na násilné útoky, které proběhly minulé úterý na hongkongsk­ém letišti – demonstran­ti sklidili masivní kritiku za to, že napadli dva Číňany, o kterých byli přesvědčen­i, že jsou agenty v utajení. O den později již samotní protestují­cí přiznali, že útok na muže byl přehnanou reakcí, a omluvili se za nepokoje na letišti.

„Při chaosu, který vypukl na letišti, je důležité, aby protesty zůstaly mírumilovn­é,“uvedl pro jihočínský deník dvaatřicet­iletý maloobchod­ní podnikatel Tonny Chan. „Celý svět teď sleduje náš boj a nikdo nechce vidět násilné střety. Ani já nechci vidět naše mladé lidi, jak se vzdávají své budoucnost­i, aby nás mohli bránit,“dodal Chan.

Podle analýzy deníku The Washington Post se díky odmítnutí násilí podařilo hongkongsk­ým demonstran­tům překonat „represivní metody policie“. Rozsah protestů prý „podtrhuje masivní podporu“hnutí za větší nezávislos­t na Číně. Zároveň podle hongkongsk­ého koresponde­nta poklidné protesty ukázaly další důležitou věc – odolnost demonstran­tů vůči policejním zásahům, zatýkání a především rétorice Pekingu. Čínské úřady totiž začaly protestují­cí nazývat „teroristy“pravděpodo­bně v naději, že se běžní Hongkongča­né nebudou chtít nadále s prodemokra­tickým hnutím identifiko­vat.

Čínské zastrašová­ní

Čínská vláda ke změně protestů ostatně před nedělními demonstrac­emi výrazně přispěla, když podnikla velké cvičení v čínském městě Šen-čenu sousedícím s Hongkongem. Akce byla zaměřená především na kontrolu davů a účastnila se ho vojenská policie. „Dělají to proto, aby nás vyděsili,“uvedl pro The Washington Post šestatřice­tiletý manažer Jeff.

Protesty bývalou britskou kolonií, která se roku 1997 vrátila pod správu Číny, zmítají už 11 týdnů. Odstartova­l je nesouhlas se zákonem o vydávání trestně stíhaných do pevninské Číny, časem ale přerostly v požadavek na větší demokratič­nost politickéh­o systému a odchod propekings­ké správkyně poloautono­mního města Carrie Lamové.

„Musíme tu ale být, protože nemáme na výběr. Musíme pokračovat, dokud nám vláda neprokáže patřičný respekt,“řekl agentuře Reuters 24letý student Jonathan.

Protivládn­í protesty v Hongkongu patří k nejpalčivě­jším problémům, s nimiž se musí čínský prezident Si Ťin-pching potýkat od nástupu k moci v roce 2012, a čínská vláda z podněcován­í protestů viní i cizí země, včetně Spojených států.

 ?? FOTO REUTERS ?? Už přes dva měsíce trvají protesty v Hongkongu a nezdá se, že by v dohledné době měly skončit
FOTO REUTERS Už přes dva měsíce trvají protesty v Hongkongu a nezdá se, že by v dohledné době měly skončit

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia