Lidové noviny

Utajení zachránci z Černobylu

-

Na Ukrajině i v zemích bývalého Sovětského svazu dokonce vznikla zvláštní kategorie „veteránů Černobylu“, která požívá různých výhod, jako jsou příplatky k důchodům, určité zdravotnic­ké zákroky či prohlídky zdarma či slevy v hromadné dopravě. Příslušníc­i 731. praporu si však tento status museli tvrdě vydobýt.

„V noci 29. dubna 1986 zaklepali na dveře na ubytovně vojáci a: ,Vezměte si občanku, vojenskou knížku a sraz dole.‘ Každý jel v tom, co zrovna měl na sobě,“řekl už před několika lety novinářům veterán Anatolij Slavinskij.

Povolali je k mimořádném­u vojenskému nasazení v podmínkách válečného stavu, převlékli do prostých uniforem a narychlo vezli z Kyjeva do Černobylu. Hned ráno už nakládali do vrtulníků pytle s drtí a pískem, ty pak shazovali na havarovaný reaktor.

Podle svědectví veteránů se pracovalo 16 hodin denně bez jakýchkoli ochranných prostředků, bydleli v blízkém stanovém městečku. Velení vybíralo muže ve věku od 25 do 35 let, protože jen takoví byli dostatečně silní, aby zvládli vyčerpávaj­ící práci. „Všem nám napsali ve vojenských knížkách, že jsme do 10. května dostali dávku 25 rentgenů,“vzpomínal Slavinskij.

Vladimir Gudov, povolaný jako důstojník v záloze, píše ve své knize 731. speciální prapor, že vojáci lopatami a v běžných uniformách odklízeli radioaktiv­ní odpad z okolí reaktoru při záření 100 rentgenů za hodinu, zatímco přípustná norma je deset rentgenů.

„Když nás odvezli pryč, celé naše nasazení utajili a nesmělo se o tom mluvit,“říká šéf protestují­cích Vladimir Reznik. Oni sami se domnívají, že velení nechtělo vypisovat hromadu papírů, a tak prostě celé nasazení utajilo.

Příslušníc­i 731. praporu ale v důsledku toho dlouho nemohli získat ani status veteránů Černobylu, oficiálně totiž jejich jednotka neexistova­la.

Boj o uznání

„Někteří naši lidé jezdili do Moskvy, usilovali o kompenzace ještě před rokem 1989. Jenže fungovala KGB a člověk se mohl dostat proti své vůli do psychiatri­cké léčebny, dva tam skutečně skončili,“říká Reznik.

I za nezávislé Ukrajiny ale trvalo 12 let, než je armáda zařadila na seznam účastníků černobylsk­é operace. Teprve v roce 2003 zasedla komise a tehdejší prezident Leonid Kučma podepsal příslušný dekret.

„Jenže my máme fakticky všichni nemoc z ozáření, a když potřebujem­e do nemocnice, musíme si vše platit sami. Stejně jako všechny složitější zákroky a operace. Nechceme nic jiného než plné uznání a zdravotní péči odpovídají­cí tomu, co jsme absolvoval­i,“říká Reznik.

„A to dřív, než bude pozdě. Vždyť se podívejte, zůstalo nás sto z více než sedmi stovek, a jestli se s tím bude otálet, už by se z nás toho nemusel dožít nikdo,“dodává.

 ?? FOTO GETTY IMAGES ?? Likvidátoř­i odstraňují radioaktiv­ní grafit na střeše vybuchlého reaktoru v Černobylu. Mnozí z nich se posléze museli potýkat s následky ozáření.
FOTO GETTY IMAGES Likvidátoř­i odstraňují radioaktiv­ní grafit na střeše vybuchlého reaktoru v Černobylu. Mnozí z nich se posléze museli potýkat s následky ozáření.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia