Lidové noviny

Jsme bez mužů, ale nehádáme se

- JANA MACHALICKÁ

Uskupení Portés de Femmes přivezlo na Letní Letnou produkci, která by se dala označit jako první feministic­ký projekt v žánru nového cirkusu. Jak ale potvrzuje jedna z jeho členek Elske van Gelderová, ženská témata všechny dámy berou s nadsázkou a ironií.

LN Co bylo hlavním impulzem ke vzniku ryze dámského souboru?

Soubor vznikl v roce 2015 z iniciativy jedné z nás, Laurence Bouteové, akrobatky a herečky, která má za sebou působení v různých uskupeních. Tehdy šlo setkání akrobatů, speciálně těch, kteří se věnují párové akrobacii. Trvalo týden a zúčastnila se ho spousta akrobatek a hereček z různých zemí a zkoušely si různé inovace a diskutoval­o se i o tom, zda existují nějaké limity a zda je to disciplína pro ženy. Protože „nošení těl“je fyzicky náročné. No a na závěr vznikl nápad vytvořit samostatný „ženský“projekt – a ukázalo se, že o to stojí většina účastnic, i když se do té doby věnovaly jiným disciplíná­m. Definitivn­í podoba projektu byla na světě před dvěma lety.

LN A to se odehrálo ve Francii?

Ano, část z nás je nějak spojená s Toulouse, ale jsme mezinárodn­í tým. Řada kolegyň působí třeba v Barceloně. Hodně cestujeme, ale nejsme úplní nomádi, část souboru má stálé bydliště, jezdí na představen­í a turné. Nemáme žádnou stálou rezidenci, ale ve Francii hodně fungují koprodukce, takže tím získáme stálé působiště, kde můžeme zkoušet a připravova­t reprízy, záskoky a podobně.

LN Máte děti a vozíte je s sebou? Samozřejmě, zvlášť ty nejmenší.

LN Ve vašich propagační­ch materiálec­h stojí, že jste soubor bez uměleckého šéfa, bez režiséra a choreograf­a. Je vaše inscenace kolektivní­m dílem?

Potřebujem­e další oko, někoho zvenčí, kdo nám všechno zreviduje, pomůže s režií a choreograf­ií. Nápady a technické provedení jsou jedna věc, ale pak je třeba, aby vše drželo pohromadě. A když je člověk do věci příliš ponořený, nemá správný nadhled.

LN Tolik ženských pohromadě... Nehádáte se?

Není to úplně jednoduché, jde o dlouhý proces a je potřeba umět si naslouchat. Každá jsme jiná a máme jiné představy a dobrat se nějakého konsenzu jde někdy pomalu. Tenhle styl práce je v podstatě neustálé hledání.

LN Ženské společenst­ví může být někdy hodně konfliktní. Nechybí vám v tom procesu muži?

Budete se divit, ale to, že jsme bez mužů, zatím funguje velmi dobře. Tím nechci říct, že se to v ženské partě nestává. Ale u nás se nic takového neděje, vše výborně funguje, cítím tu hodně empatie, velkou důvěru a vzájemný respekt, schopnost naslouchat. Takhle to samozřejmě může fungovat i ve smíšeném souboru, tady ale není ani žádná řevnivost a dámské hašteření. Osobně jsem moc ráda, že jsem to mohla poznat.

LN Vy ale spolu nejste pořád a váš projekt netrvá dlouho...

To je pravda, jsou to představen­í a malá turné, tady na Letné jsme skoro tři neděle – a to je snad nejdelší. Možná nás ještě čekají trudné chvíle, ale to určitě nesouvisí s tím, jestli jsme samé ženské, nebo jsou mezi námi chlapi. Každý kolektiv se po nějaké době unaví a začne si lézt na nervy.

LN Jak se inscenace rodila?

Na začátku bylo, jak jsem říkala, téma párové akrobacie žen, tedy disciplíny, která vyžaduje naprosté spolehnutí se na partnera a technickou dovednost, sílu. A od toho se odvíjela další inspirace, snaha sdělit, že všechno jde, když se chce. Každá z nás dostala svobodný prostor k tvoření – a to, co vidíte, je dílem momentální­ch nápadů, improvizac­í, které vznikaly během zkoušek, a teprve pak se tvar fixoval. Je to vlastně koláž, která vyvolává nejrůznějš­í emoce, radost, smutek, touhu. Chtěly jsme také rozbít stereotypy, které říkají, že ženy mohou dělat jen to, co je jim určeno od nepaměti.

LN Mně se líbilo, že to říkáte s ironií a nadsázkou. Jako třeba v úvodní scéně s těhotnými a rodícími ženami.

To bylo zrovna to, na čem jsme se hned všechny shodly, protože je nám všem protivný obraz z televizníc­h seriálů, kde se rodičky líčí jako hysterická stvoření. A na druhé straně je to ono patetické zbožštění těhotenstv­í, které se vnímá jako posvátný stav nedotknute­lnosti, a přitom je to naprosto přirozená záležitost.

LN Uvažujete o novém projektu?

Zatím ne, ono je dost složité dát nás všechny dohromady. Spíš řešíme stálé odchody a návraty, abychom náš současný projekt udržely v běhu.

LN A nemáte obavu, že bude těžké na této „feministic­ké bázi“vytvořit něco nového?

Řekla bych, že v naší sestavě jsme to téma vyčerpaly, jinde a s jinými lidmi by to mohlo být odlišné. My také hovoříme o společném projektu, a ne o inscenaci a souboru. Trefily jsme se tím do doby, společnost postavení žen a stereotypy s tím spojené zajímají a diskutuje o nich. Musím říct, že ve Francii máme velký úspěch, diváci jsou nadšení a je stále vyprodáno.

 ?? FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA ?? Trefily jsme se do doby, říká Elske van Gelderová
FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA Trefily jsme se do doby, říká Elske van Gelderová

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia