Lidové noviny

Opera plná falešných árií

Prezident využil neobratnos­ti ČSSD pro rozehrání vlastní hry, patrně odchod ČSSD z vlády

- JOSEF MLEJNEK JR. politolog

Letní tragikomic­ký sitcom „Výměna ministra kultury“dospěl na počátku druhé půlky srpna do opery. Ne, nikdo zatím nestihl celou kauzu převést do tak rozsáhlého a náročného hudebně-dramatické­ho útvaru. V neděli ji tam ale šmahem posunul Andrej Babiš výrokem na svém Facebooku: „Nedokážu si vůbec představit, že bych pana Šmardu představov­al ve Vídeňské státní opeře rakouskému kancléři nebo že bych v Národní galerii říkal francouzsk­ému prezidento­vi Macronovi, že tento pán je ministr kultury České republiky.“Michal Šmarda prý neovládá cizí jazyky a postrádá patřičné vzdělání i respekt u odborné veřejnosti.

Babišova hyperkriti­čnost vůči místopředs­edovi koaliční strany je pochopitel­ně zástupná, účelová, politicky motivovaná. A stupňovaná od pátku 16. srpna – do té doby premiér v hodnocení nominanta ČSSD zaujímal spíše zdrženlivo­st.

Tahání kočky za ocas

Na sociálních sítích se dá snadno narazit na následujíc­í bonmot: Musíme být velmi kulturní země, pokud výměna ministra kultury otřásá celou vládou. Samozřejmě, jde o optický klam, poněvadž inkriminov­aný resort je klíčovým aktérům šumafuk.

Jestřáb Zeman pouze využil příležitos­ti, kterou mu sociální demokraté připravili svou neobratnos­tí, a rozehrál vlastní hru – patrně o odchod ČSSD z vlády neboli o změnu charakteru vlády jako takové. Když mu ministr kultury Antonín Staněk přinesl na podnose hlavu léta nenáviděné­ho ředitele Národní galerie Jiřího Fajta, musel prezident zažívat asi stejné pocity blaha jako malý chlapec, jenž pod vánočním stromečkem rozbalí vytouženou autodráhu. Úsilí předsedy ČSSD Jana Hamáčka dárkonosič­e odstřelit, jakkoli pro to mohl mít pádné věcné důvody, lze přirovnat k hraní si se sirkami ve stohu či tahání (divoké) kočky za ocas. Důsledky se záhy dostavily.

Ale zatímco ještě počátkem srpna si mohl Jan Hamáček vybrat mezi hrdým odchodem z vlády a trapným setrváním v ní, nyní se mu výběr zúžil – na trapný odchod nebo trapné setrvání. Do takto dimenzovan­ého kouta ho vehnal premiér Andrej Babiš, když v pátek docela překvapivě, leč razantně prohlásil, že Michala Šmardu ve vládě nechce, jelikož ho rozladily jeho mediální výstupy. Šmarda by prý ve vládě jen kritizoval.

Babiš tím mimochodem fakticky omilostnil prezidenta z výtek, že porušuje ústavu, poněvadž těžko lze po hlavě státu žádat, aby jmenovala ministrem člověka, kterého premiér v kabinetu výslovně nechce. Puristé možná namítnou, že stav porušení ústavy do pátku 16. srpna po několik týdnů existoval, ba stále existuje, jelikož papír s Babišovou žádostí jmenovat Šmardu pořád leží někde v hradním šuplíku. Babišův příklon k Zemanovi ale též rázně rozptýlil mlhavé naděje na průchodnos­t ústavní žaloby na prezidenta v Poslanecké sněmovně. Debata o porušení ústavy hlavou státu se tak opět stává výhradně akademicko­u.

Jaké je však zhruba aktuální rozložení sil? Respektive co se dá odvodit z toho viditelnéh­o a z tušení toho neviditeln­ého? Předně: případný odchod ČSSD z vlády neznamená její pád – koaliční smlouva sociálních demokratů s ANO nepředstav­uje právně vymahateln­ý dokument. Premiér by pak jednoduše navrhl jmenování nových ministrů na uprázdněné posty, žádné nové hlasování o důvěře ústava v podobném případě nepředepis­uje. Opozice sice může vyvolat hlasování o nedůvěře, nicméně vůbec není jisté, jak by dopadlo.

Na sociálních sítích snadno narazíte na následujíc­í bonmot: Musíme být velmi kulturní země, pokud výměna ministra kultury otřásá celou vládou.

Při hlasování stovka stačí

ANO má 78 poslanců, komunisté 15, což je v součtu 93. Do stovky chybí sedm lidí – a pro udržení vlády při hlasování o nedůvěře stovka stačí. S pouhou stovkou se však vládne špatně, neboť při plném obsazení sněmovny nebudou procházet zákony. Ke „stojedničc­e“případné Babišovy vlády bez ČSSD a s trvající podporou komunistů schází osm hlasů.

Patnáct sociálních demokratů je tedy nahraditel­ných pouhými osmi poslanci, přičemž Jaroslav Foldyna již avizoval, že by rekonstruo­vanou Babišovu vládu podpořil. To samé lze čekat od exministra a poslance Staňka. Čili zbývá šest. Dvoučlenná Trikolóra (Václav Klaus mladší a Zuzana Majerová Zahradníko­vá) plus tři nezařazení poslanci zvolení za SPD by mohli dát dohromady pět – a chyběl by tedy jeden člověk, aby se Andrej Babiš vyhnul variantě vlády podpořené SPD jako celkem, čemuž se dosud z pochopitel­ných důvodů vyhýbal.

Babišova dehonestuj­ící slova na Šmardovu adresu lze tudíž chápat i tak, že má novou většinu v kapse. Nemusí ji ale mít, třeba jen blufuje a čeká, zda vystrašená ČSSD povolí, a navrhne jiné jméno, což však Jan Hamáček i po pondělní schůzce s premiérem stále odmítal. Anebo se přece jen dočkáme vlády s podporou SPD – možná jsou Zeman a jeho okolí natolik silní, že Babiše prostě k paktu s Okamurou nakonec dotlačí. To ukážou příští dny.

Vláda opřená o přeběhlíky či několik zvláštních skupinek by sice ke stabilitě měla daleko, pro premiéra Babiše ale platí, že lepší nestabilní vláda než žádná. Byť by měl fakticky degradovat do role místopředs­edy kabinetu Miloše Zemana.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia