Lidové noviny

O velkých rybách

-

Když se premiér Andrej Babiš koncem týdne vrátil z dovolené, předvedl pozoruhodn­ou obrátku. Tři měsíce poté, co na přání ČSSD navrhl jmenování místopředs­edy ČSSD Michala Šmardy ministrem kultury, se nechal slyšet, že si stejně jako prezident Miloš Zeman myslí, že Šmarda není dobrý kandidát.

Ještě zajímavějš­í však byla reakce šéfa ČSSD Jana Hamáčka. „Předpoklád­ám, že platí dohoda a čestné slovo chlapa, že si nebudeme kádrovat vlastní ministry,“vzkázal premiérovi. Nechme teď stranou předsudek o mužství a ženství (slovo chlapa) i to, že slova, která používáme, nutně ovlivňují i způsob, jak o světě přemýšlíme. Zásadní je zde otázka platnosti dohod.

V základu měšťanskýc­h společnost­í totiž leží společensk­á smlouva. Podle filozofick­ých teorií, které líčí jejich vznik, se lidé v přírodním stavu rozhodli, že státu svěří část svých suverénníc­h práv, výměnou za to jim suverén zajistí ochranu jejich života a jejich majetku. Nedodržová­ní smluv by tak mohlo ohrožovat samotné základy společnost­i.

Jako hlavní filozofick­ý problém se pak jeví to, zda je člověk nucen dodržovat smlouvu i poté, co se změní podmínky, za kterých ji uzavřel. Například když ho přepadne lupič a on mu slíbí, že mu po propuštění

dá část svého majetku. Je pak nucen takovou smlouvu respektova­t? Filozof, který tvrdil, že ani takový závazek nelze porušit, se jmenoval Thomas Hobbes.

Jenže Hobbes byl advokátem absolutní monarchie, kdy suverén ovládá poddané pomocí strachu. A potřeboval dokázat, že občané musejí dodržovat i smlouvy uzavřené pod hrozbou a že pak nemají žádné právo na rebelii. Už Benedikt Spinoza mu ale oponoval s tím, že je to jen iluze. Právo suveréna platí, jen když má moc si vynutit jeho dodržování. Každý má však nepřenosit­elné „přírodní právo“lupiče oklamat tím, že se s ním naoko dohodne. Je to totéž přírodní právo, na základě kterého velké ryby požírají malé.

Podobnou změnou situace, kdy se poměry sil mění a užitečnost některých smluv vytrácí, se vyznačuje současná česká politika. ČSSD výrazně zeslábla a pomalu mizí do nenávratna. Bitva o post ministra kultury jí však neposkytuj­e dostatečně srozumitel­ný narativ, na základě kterého by mohla věrohodně začít hrát roli martyra. Odchod z vlády by nyní jen uspíšil její faktický propad do neviditeln­a. Musí tak leccos strpět – stejně jako všechny malé ryby v rybníce. Včetně této lekce z politické filozofie v praxi.

Nemusí však ještě zoufat. Nedodržová­ní smluv není jediný problém, který ohrožuje právní stát v Česku. Poměrem sil a volebních preferencí navíc výrazně zamíchají na podzim občanské protesty. Hamáček přitom ještě může jako ministr vnitra dokázat, že právě on je velkou rybou, co v Česku garantuje vládu práva.

Jako hlavní filozofick­ý problém se jeví to, zda je člověk nucen dodržovat smlouvu i poté, co se změní podmínky, za kterých ji uzavřel. Například když ho přepadne lupič a on mu slíbí, že mu po propuštění dá část svého majetku.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia