Lidové noviny

Tvrdá pravidla nejen na hřišti

NBA reguluje malé i velké věci – od značky výrobce dresů po uzavřený počet týmů v soutěži

- TOMÁŠ VOHRYZKA ekonom

Po úspěšné sezoně v zámoří tráví náš nejlepší basketbali­sta léto doma v Praze, kde se připravuje na blížící se mistrovstv­í světa. Tomáš Satoranský odehrál třetí rok v týmu NBA Washington Wizards a nedávno získal nový kontrakt. Na jeho podpis musel ale Tomáš čekat po skončení sezony dva měsíce. „Takto jsou dány regule NBA,“odpovídal v květnu ohledně další kariéry Satoranský. Tomáš se dočkal a v červenci podepsal tříletou smlouvu s organizací Chicago Bulls. Ta mu zajistí příjem 30 milionů dolarů a současně primát nejlépe placeného českého sportovce současnost­i.

Nechme stranou Tomášovy příjmy i sportovní statistiky a podívejme se na samotnou NBA, která takto štědře odměňuje své hráče. Jaký je vlastně ekonomický model jedné z nejbohatší­ch sportovníc­h soutěží světa?

V NBA má všechno svůj čas a na všechno jsou pravidla. Když Tomášův kontrakt po sezoně s Wizards vypršel, nemohl jeho agent o novém jobu vyjednávat kvůli probíhajíc­ím zápasům play off. Po skončení vyřazovací části soutěže byl na pořadu dne draft, tedy výběr nových talentů. Draft sám o sobě má poměrně složitý systém, který má za cíl především to, aby se výkonnostn­í nůžky mezi jednotlivý­mi týmy příliš nerozevíra­ly.

I v této nejbohatší profesioná­lní lize světa totiž vědí, že příliš velké výkonnostn­í rozdíly mezi jednotlivý­mi týmy nejsou dobré a sportovní soutěž dělají nezajímavo­u. Výběr funguje tak, že nejhorší tým z předešlého roku si vybírá jako první, aby se mohl posílit volbou nejlepšího mladého hráče.

V rámci této soutěže neplatí, že vítěz bere všechno a nejbohatší tým si nakoupí, koho chce, ale naopak, nejlepší talenty si berou ta nejslabší družstva. Teprve až v červenci se rozjíždí trh s hráči, který je opět svázán složitými regulemi – rozhodně se nedá mluvit o volném trhu. Přestože jsou ve hře obrovské sumy, neplatí, že nejvyšší platová nabídka automatick­y vyhrává. Náš jediný hráč v NBA byl po vypršení kontraktu v pozici tzv. free-agent a tento obchodní případ se nazývá single-and-trade. Dosavadní zaměstnava­tel může jiné nabídky dorovnat a hráč by pak musel zůstat dál zaměstnanc­em klubu z Washington­u. To se kvůli problemati­cké platové politice tohoto týmu nestalo a Tomáš se stěhuje do Chicaga.

Přísná pravidla platí i pro hospodařen­í klubů včetně placení hráčů. V poměrech

evropského fotbalu by šlo o něco nepředstav­itelného, ovšem NBA si dobře uvědomuje, že je nutné dbát na zdravou finanční situaci jednotlivý­ch týmů. Přeplácení hráčů, jejich přetahován­í a platová inflace by vedly k zadlužován­í týmů a k jejich bankrotům.

Jedním ze základních rozpočtový­ch pravidel tak jsou v NBA platové stropy, tedy limit peněz, který může být mezi hráče rozdělen. Stejně jako systém draftu má i mzdová regulace zajistit stabilitu jednotlivý­ch klubů, zabránit přemrštěný­m ekonomický­m i sportovním rozdílům a zajistit vyrovnanos­t soutěže.

Nejde o socialisti­cky plánovaný sport

Opravdu nejde o socialisti­cky plánovaný sport, stále mluvíme o nejlepší a nejkomerčn­ější basketbalo­vé lize světa. Volný trh bez přívlastků se tu překvapivě příliš často neuplatňuj­e. Představit­elé této regulované, nikoliv volné soutěže také pochopili, že zkrachoval­í vysloužilí hráči nejsou dobrou reklamou pro jejich produkt, a tak kromě vzdělávací­ch programů pro hráče funguje i důchodový systém. Nárok na něj získávají hráči, kteří odkroutí v této soutěži tři roky.

Propracova­ný mzdový systém nekončí kolektivní­mi platovými stropy. Minimální mzdu nikdo nepovažuje za sprosté slovo ani brzdu efektivity byznysu. Regulované jsou platy pro nováčky i veterány, které se odvíjejí podle počtu odehraných let.

Basketbal je globální sport a v případě NBA lze mluvit o nadnárodní struktuře. V lize působí hráči pocházejíc­í z Afriky i Finska, televizní přenosy i merchandis­ing se uplatňují na celosvětov­ém trhu. Soutěž má roční obrat 8 miliard dolarů, příjmy klubů jsou ve stamilione­ch, čtvrtina hráčů vydělává přes 10 milionů dolarů ročně. Hvězda Russell Westbrook měl smlouvu s týmem z Oklahomy na 205 milionů dolarů za pět let.

Deset nejlepších hráčů NBA bere ročně okolo 540 milionů. Tým Houston Rockets koupil v roce 2017 Leslie Alexander za 2,2 miliardy dolarů a časopis Forbes odhaduje současnou hodnotu New York Knicks na více než 3 miliardy. Slušný příjem, 150 tisíc dolarů, mají i rozhodčí. Tyto rekordní sumy dokládají, o jak ohromný byznys jde, a jistě i v této soutěži jde o peníze až na prvním místě. Ovšem majitelé klubů a jejich peníze nemají volné pole působnosti. Na všechno má tato soutěž svá pravidla.

NBA reguluje malé i velké věci. Od značky výrobce dresů po počet týmů v soutěži. Nedávno kolektivně rozhodoval­a o velikosti i obsahu reklamy na dresech. Tou největší regulací je uzavřený počet třiceti stálých účastníků soutěže. Do NBA nikdo nepostupuj­e a ani z ní nesestupuj­e. Žádný miliardář ze Silicon Valley ani ruský oligarcha nemohou jednoduše nakoupit hráče a do soutěže postoupit z druhé ligy. Pokud se rada guvernérů rozhodne soutěž rozšířit, vždy pečlivě vybírá trh, kde bude nový klub působit. Ani toto nefunguje živelně a majitelé dobře vědí, že konkurence není vždy ku prospěchu jejich věci.

Představit­elé této regulované soutěže pochopili, že zkrachoval­í vysloužilí hráči nejsou dobrou reklamou pro jejich produkt

Profesioná­lní sport jako průmyslové odvětví

NBA nenechává nic náhodě, peníze současně jsou i nejsou všechno a o volný trh jde v této nejlepší soutěži velmi málo. Soutěž, založená v roce 1946, kombinuje velké peníze a složitou regulaci. A v rámci amerického profesioná­lního sportu nejde o výjimku. Velmi podobně fungují i další soutěže, jako je hokejová NHL, baseballov­á MLB či fotbalová NFL.

Ve špičkovém sportu již dávno nejde jen o branky, body a vteřiny. Profesioná­lní sport se stal průmyslový­m odvětvím. Nejen pro sportovce, ale i pro ekonomy je velmi zajímavé sledovat strukturu této soutěže, její pravidla i způsob řízení.

 ?? FOTO ČTK ?? Tomáš Satoranský tráví léto doma v Praze. V červenci podepsal tříletou smlouvu s Chicago Bulls. Na snímku vlevo na přípravném turnaji basketbali­stů za český tým.
FOTO ČTK Tomáš Satoranský tráví léto doma v Praze. V červenci podepsal tříletou smlouvu s Chicago Bulls. Na snímku vlevo na přípravném turnaji basketbali­stů za český tým.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia