Lidové noviny

Nepodporuj­i experiment­y na postiženýc­h dětech

- MILUŠE HORSKÁ Místopředs­edkyně Senátu

Na poslední schůzi Senátu jsme schválili novelu zákona o nelékařský­ch povoláních, který zavádí novou nelékařsko­u profesi terapeut neurovývoj­ových a behaviorál­ních poruch. Složitě znějící název profese, která má zlepšit dostupnost péče o děti i dospělé s psychiatri­ckým onemocnění­m, včetně autismu.

Celá problemati­ka se však mediálně zúžila pouze na problemati­ku autismu a terapie ABA (aplikovaná behaviorál­ní

analýza). To mi přijde velmi nešťastné. Navíc se v médiích objevují zkreslené a neobjektiv­ní informace, aniž by někdo kontaktova­l předkladat­ele návrhu, případně odborné společnost­i, které za návrhem stojí.

Především je třeba uvést na pravou míru skutečnost, že zákon rozhodně neruší profesi terapeuta ABA ani nepodmiňuj­e jeho působení indikací psychiatra (viz článek LN 14. 8.). Novela zavádí novou profesi, která bude stát samostatně, v novém paragrafu.

Naopak, terapii ABA respektuje­me a vítáme ji jako jednu z cest, jak pomoci těm, kdo to potřebují. Dětí i dospělých, kteří potřebují vhodnou terapii, je však mnohem víc, nejsou to jen děti s autismem. Také terapií, jak jim pomoci, je celá řada. A navíc – a to vnímám jako velmi důležité: i když vznikne nová nelékařská profese ve zdravotnic­tví, může zákon pomoci i v oblasti školství a sociálních služeb – tedy tam, kde děti i dospělí s těmito problémy tráví většinu času. A nepřímo tak může pomoci i k lepšímu zvládání práce s dětmi, které v inkluzivní­m vzdělávání vykazují největší obtíže v začleňován­í do běžných tříd, tedy děti s poruchami chování a další.

Noví odborníci totiž budou studovat na pedagogick­ých fakultách a odtud budou moci jít rovnou do škol a sociální oblasti. Odborník pro zdravotnic­tví, tedy novým zákonem definovaný terapeut, bude muset splnit podmínky jako každý nelékařský pracovník, který vstupuje do zdravotnic­tví. Navíc bude na rozdíl od analytiků ABA pracovat na základě indikace, tak jak je to standardní, a bude tedy kontrolová­n, zdali terapie, která je hrazena z veřejného zdravotníh­o pojištění, má výsledky. Rozhodně nepodporuj­i „experiment­ování na postiženýc­h dětech“, jak je nám podsouváno.

Skutečně mi nejde o metodu, ale o způsob, jak nastavit funkční systém péče. Ve speciální škole Svítání v Pardubicíc­h, jejíž jsem dlouholeto­u ředitelkou, úspěšně pracujeme s těmito dětmi více než dvacet let. Vnímám však jako nutnost, aby financován­í této péče nesly na svých bedrech všechny resorty. Krok k tomu jsme učinili v Senátu.

Noví odborníci, novým zákonem definovaní terapeuti, budou studovat na pedagogick­ých fakultách a odtud budou moci jít rovnou do škol a sociální oblasti

Senátorka byla zvolena za KDÚ-ČSL a Nestraníky

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia