Lidové noviny

Při koupi se musí počítat i s daněmi

-

Kupní cena, to je částka, s níž kalkuluje každý kupující při úvahách, jak drahou nemovitost si může dovolit a kolik si bude muset půjčit. Jenže zde číhá ještě určitá hrozba v podobě daně z nabytí nemovitost­i. Nejde totiž o malou částku, takže při napjatém rozpočtu může způsobit potíže.

Daň je stanovena ve výši čtyř procent z kupní ceny. „Daňové přiznání přitom musí poplatník podat do konce třetího měsíce, kdy byl proveden vklad do katastru nemovitost­í. Pouze ve zvláštních případech je lhůta určena jiným způsobem,“říká Jana Melicharov­á, daňová poradkyně ze společnost­i KODAP.

Daň z nabytí nemovitost­i se neplatí pouze v případě, kdy se jedná o neúplatné nabytí. Jde o situaci, kdy vám byt darují třeba prarodiče nebo když ho zdědíte. Stejně tak se neplatí u družstevní­ch bytů – v tomto případě totiž nekupujete nemovitost, ale získáváte jenom členský podíl.

U novostavby se platí DPH

Z úspory se mohou těšit také ti, kdo si koupí byt v novostavbě. „První úplatné nabytí novostavby je totiž od daně z nabytí nemovitost­i osvobozeno,“vysvětluje Melicharov­á. Ovšem jen za předpoklad­u, že ke koupi dojde do pěti let od jeho kolaudace. Pokud byste ho ale třeba za tři roky prodali, nový kupující by již daň uhradit musel.

Kámen úrazu spočívá v tom, že tato úspora je pouze zdánlivá. Při koupi bytu v novostavbě sice nezaplatít­e daň z nabytí nemovitost­i, zato musíte počítat s úhradou daně z přidané hodnoty (DPH). Převodce, typicky developer, je totiž plátce DPH. A v kupní smlouvě vám tak musí vyčíslit cenu s DPH a tu pak odvést státu. Jde přitom o vysoké sumy. U bytové jednotky s obytným prostorem do 120 metrů čtverečníc­h bude prodej podléhat snížené, 15procentn­í sazbě DPH. U větších bytů je třeba počítat se sazbou daně ve výši 21 procent. Například u nového bytu v Praze tak DPH v řadě případů představuj­e částku kolem jednoho milionu korun.

Pokud by ovšem od kolaudace uplynulo více než pět let, bude prodej bytu od DPH zcela osvobozen – zato by se platila daň z nabytí nemovitost­i.

DPH zaplatíte také u koupě rodinného domu z developers­kého projektu. Liší se pouze hranice velikosti plochy, při níž se mění výška sazby. Do 350 metrů čtverečníc­h se použije snížená, 15procentn­í sazba, u větší obytné plochy se pak hradí 21procentn­í sazba. jak

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia