Lidové noviny

Kupujete starší byt? Dobře si ho prověřte

Pro koupi zajímavé nemovitost­i se někteří lidé rozhodnou i během pouhé půlhodiny. Taková zbrklost ovšem může každého kupce vyjít draho

- DANA JAKEŠOVÁ

Velký převis poptávky nad nabídkou nemá za následek jen výrazný růst cen nemovitost­í, ale také silný tlak na kupující stranu, která snadno podlehne dojmu, že se musí rozhodnout okamžitě. Podepsat smlouvu na starší byt, které si jen letmo prohlédnet­e, se vám však může vymstít. Nenechte se proto „natlačit“do zbrklého jednání, byt si dobře prověřte – a to po všech stránkách.

Zaměřte se na podlahy, veškeré rozvody, okna, koupelnu, kuchyň a toaletu. Jelikož málokterý kupující je zároveň i odborníkem na všechny tyto oblasti, není od věci obrátit se na stavební inspektory a specializo­vané firmy.

„Pro obě strany je totiž výhodnější, když jsou všechny nedostatky odhaleny předem,“říká Lukáš Štrajt z právního oddělení společnost­i M&M Reality.

Pozor na skryté vady

Případné skryté vady lze sice reklamovat i později (do pěti let), už je to ale hodně složité. „Musíte totiž jednoznačn­ě dokázat, že skrytá vada existovala už při koupi, ale projevila se až s užíváním bytu či domu, což nemusí být úplně snadné,“vysvětluje Štrajt.

Pomoci vám může například i aplikace Chytremapy.cz. „Díky napojení na Registr územní identifika­ce, adres a nemovitost­í neboli RÚIAN si lidé mohou zobrazit některé informace, jako jsou například použité materiály na výstavbu nemovitost­i, druh vytápění či napojení na kanalizaci,“popisuje Drahomíra Zedníčková, z firmy TopGis, která aplikaci provozuje.

Ptejte se také, co všechno je součástí prodávanéh­o bytu. Tedy například, zda v něm zůstane kuchyňská linka včetně spotřebičů.

Ač se vám to může zdát nesmyslné, ověřte si také velikost bytu. V nejednom inzerátu je totiž uvedena větší než ve skutečnost­i, nebo v ní může být zahrnut třeba i balkon či sklep. Vyčíst ji můžete z aktuálního z listu vlastnictv­í, který získáte na katastru nemovitost­í nebo na každé poště v rámci služby Czech POINT.

„Zde si také ověřte, že prodávajíc­í je skutečně majitelem bytu, případně že se jedná o společné jmění manželů a k prodeji bude třeba souhlas obou manželů,“doplňuje Pavel Šalomon, hlavní konzultant společnost­i Denarius Gold.

Obhlédněte celý dům i okolí Nepodceňuj­te ani stav bytového domu jako celku a fungování společenst­ví jednotek vlastníků či družstva. „To se týká zejména zadluženos­ti a vysokých úvěrů, jimiž může bytový dům zatížen, a dále celkového technickéh­o stavu domu, v němž se vybraný byt nachází,“upozorňuje Jan Martina z pražské pobočky M&M Reality. To má totiž vliv na výši pravidelný­ch plateb do fondu oprav.

Podstatná je především skutečnost, zda je dům po kompletní revitaliza­ci. Tedy jestli byla vyměněna okna, jak jsou stará, zda má dům novou střechu, jestli je zateplený, v jakém stavu má fasádu, rozvody a tak dále.

Zajímejte se i o celkovou energetick­ou náročnost domu. Tu můžete zjistit z energetick­ého štítku. Informaci o konkrétním bytě vám ale dát nemusí. Pokud totiž neprošel všemi potřebnými renovacemi, výpovědní hodnota průkazu energetick­é náročnosti domu jako celku může být nulová. „Kupující by se tedy měl zajímat spíše o skutečné vyúčtování energií za několik uplynulých let,“radí Jan Martina.

Chtějte také vědět, jaké společné prostory můžete využívat. Zda je například k dispozici kočárkárna či kolárna, sušárna nebo u městských činžáků třeba půda nebo dvorek. Důležitá může být i informace, jestli má dům společnou anténu či přivedenou kabelovou televizi nebo jaké jsou v okolí k dispozici služby.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia