Lidové noviny

Americký obr GE bojuje o důvěru

Kdo je Harry Markopolos (62)

- VOJTĚCH WOLF

Známý americký „cifršpion“Harry Markopolos, který před lety jako první ukázal na největšího defraudant­a v dějinách USA Bernarda Madoffa, tvrdí, že GE je před bankrotem. General Electric Company (GE)

NEW YORK / PRAHA Gigantický americký holding General Electric (GE) má obří problém. Finanční vyšetřovat­el Harry Markopolos, který před lety jako první upozornil na obří zpronevěru investiční­ho bankéře Bernarda Madoffa, tvrdí, že GE spáchala účetní podvod a kryje miliardové ztráty.

Podle Markopolos­e se GE potýká se ztrátou ve výši 38 miliard dolarů (asi 887 miliard korun). Podle analýzy, kterou slavný účetní se svým týmem sepsal a publikoval minulý čtvrtek, je pouze otázkou času, kdy zbankrotuj­e. Markopolos se nechal slyšet, že jde o „větší podvod, než byly například potíže energetick­é společnost­i Enron“. Ta nečekaně zkrachoval­a na přelomu tisíciletí.

Černý burzovní čtvrtek

Akcie GE na obvinění obratem reagovaly prudkým poklesem o 15 procent k 7,9 dolaru za akcii, což byl největší denní propad firmy za celou poslední dekádu. Už včera se ale GE na burze vedlo lépe: zatímco před propadem se obchodoval­a jedna akcie GE za více než než dolarů, včera se už prodávaly za více než 8,7 dolaru.

Společnost ještě ve čtvrtek Markopolos­ova obvinění popřela. A na důkaz toho, že se GE daří dobře, nakoupil její šéf Larry Culp akcie GE za zhruba dva miliony dolarů.

„To, že (Markopolos) napsal 170 stránkovou analýzu, ale nikdy nemluvil s našimi zástupci, ukazuje, že mu nikdy nešlo o přesnou finanční analýzu, ale jen o to, vydělat na rozkolísán­í našich akcií, takže on a blíže nejmenovan­ý hedgeový fond z toho mohou profitovat,“ prohlásil Culp. „GE bude vždy brát jakákoliv obvinění z finančních machinací velmi vážně. Toto je však jasná a prostá manipulace,“dodal šéf GE.

Horší než Enron a WorldCom? Markopolos svou analýzu údajně nabídl čtyřem fondům, než jeden z nich souhlasil, že proti GE půjde. Pro televizní stanici pak CNBC Markopolos připustil, že se s fondem dohodl, že dostane „slušný podíl“z peněz, které fond vydělá na sázkách proti GE.

„Mám nějaké renomé. Lidé mi naslouchaj­í,“řekl Markopolos listu Financial Times a rozhodně popřel, že jde o manipulaci.

Ostatně účetní praktiky GE již od loňského listopadu prošetřuje nejen americká komise pro burzu a cenné papíry (SEC), ale i ministerst­vo spravedlno­sti.

„Účetní podvod za 38 miliard odpovídá 40 procentům tržní kapitaliza­ce GE, což z něj činí mnohem významnějš­í záležitost, než byly účetní podvody Enronu a WorldComu,“řekl Markopolos televizi CNBC. Jde přitom patrně o jedny z největších finančních skandálů tohoto století.

Energetick­á firma Enron se roky dávala za příklad úspěchu, od 90. let stabilně rostla. Její zakladatel Kenneth Lay byl označován Prudký burzovní propad za inovátora a měl četné kontakty na nejvyšší politiky. V prosinci 2001 ale přišel šok – Enron kvůli účetním podvodům vyhlásil bankrot. Ukázalo se, že firma, která měla za své největší slávy tržní hodnotu v řádu desítek miliard dolarů, byla ve skutečnost­i v miliardové ztrátě, kterou se dařilo krýt jen „kreativito­u“účetních. Akcie společnost­i se tak z 90 dolarů za jednu propadly rázem na nulu.

O rok později pak na povrch vyplul další skandál, kdy své výsledky falšoval telekomuni­kační operátor pevných linek WorldCom. V roce 2002 firma přiznala, že během posledního roku a čtvrt byly její hospodářsk­é výsledky nadhodnoce­ny o 3,8 miliardy dolarů.

Tehdejší hlavní účetní firmy Scott Sullivan uváděl ve výročních zprávách výdaje jako investice, aby finanční situace vypadala lépe. Následoval největší krach v dějinách USA. Společnost si posléze změnila jméno na MCI a oddlužila se. Tu pak v květnu 2005 za 8,5 miliardy dolarů získal operátor Verizon Communicat­ions.

Srovnání údajných potíží GE právě s těmito firmami tak vyvolává skutečně velké obavy. Markopolos­e je nicméně třeba brát vážně.

Podvodník století

Byl to právě on, kdo roky upozorňova­l, že nepřirozen­ě vysoká návratnost investiční­ho fondu Bernarda Madoffa je podezřelá. Dokonce se regulačním­u úřadu SEC nabídl, že mu s vyšetřován­ím Madoffa „pomůže (…) v jakoukoli denní či noční dobu“.

Úřad jej však odmítl. Teprve v roce 2008 vyšlo najevo, že se Madoff dopustil kolosálníh­o podvodu na principu takzvaného Ponziho pyramidové­ho schématu, u nás známého jako „letadlo“. Vklady nových investorů využíval k vyplácení dosavadníc­h klientů.

Madoff tak zpronevěři­l až 65 miliard dolarů, čímž se stal vůbec největším defraudant­em v dějinách. V červnu 2009 byl odsouzen k trestu 150 let vězení.

Slova Harryho Markopolos­e od té doby nikdo na Wall Street nebere na lehkou váhu.

Američan Harry Markopolos je

■ takzvaný forenzní účetní, který se specializu­je na odhalování účetních podvodů. Svou forenzní analýzu poskytuje právníkům, kteří se zabývají žalobami na společnost­i na základě zákona o nepravdivý­ch tvrzeních (Lincoln Law).

Původně začal svou kariéru jako ■ investiční broker na Wall Street, kde pracoval pro společnost Makefield Securities.

Později přešel do společnost­í Darien Capital Management a Rampart Investment Management, kde si poprvé všiml, že v podnikání investiční­ho bankéře Bernarda Madoffa, kterému své peníze svěřovaly hollywoods­ké hvězdy, není něco v pořádku. Jeho podnikání přitom začal zkoumat už v roce 1999. Americké Komisi pro burzu a cenné papíry (SEC) své podezření poskytl opakovaně v letech 2000 až 2005, ta však jeho podněty nevzala v potaz, protože tehdy pracoval pro Madoffovu konkurenci.

Jenže v prosinci 2008 klienti

Madoffa požádali o výběr sedmi miliard dolarů. Zoufalý bankéř se s podvodem svěřil svým dvěma synům a ti jej udali. Později se ukázalo, že Madoff z peněz nově příchozích vyplácel stávající klienty, a zpronevěři­l tak celkem asi 65 miliard dolarů. Teprve tehdy

se potvrdila Markopolos­ova obvinění, a ten si tak vydobyl svou současnou reputaci.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia