Lidové noviny

Na vysokou na poslední chvíli

Volná studijní místa má ještě téměř 155 bakalářský­ch oborů veřejných vysokých škol

- PETRA SMÍTALOVÁ

Prázdniny se pomalu, ale jistě blíží ke konci a většina maturantů má už jasno, na které vysoké škole bude pokračovat ve studiu. Ale ani ti, kteří se zatím nikam nedostali, nemusí zoufat. Míst je totiž stále dost a možnost podat si přihlášku pro akademický rok 2019/2020 nabízí ještě deset veřejných

vysokých škol na téměř sto pětapadesá­ti bakalářský­ch oborech. Pro srovnání: loni touto dobou to bylo zhruba o patnáct oborů méně. Karlova univerzita, stejně jako podobně prestižní Masarykova univerzita v Brně sice své brány už uzavřely, ale stále je z čeho vybírat. A další příležitos­ti navíc skýtají soukromé školy. Ty přijímají přihlášky obvykle až do konce září a šanci studenti mají i na vyšších odborných školách či v pomaturitn­ím jazykovém studiu.

Technika, ekonomie, jazyky

V současné nabídce vysokých škol převažují technické obory, do přihlášek ale mohou zájemci uvést i velmi žádané cizí jazyky. Třeba francouzšt­inu, italštinu nebo španělštin­u na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicí­ch, anglický či německý jazyk se zaměřením na vzdělávání na Technické univerzitě v Liberci či angličtinu v kombinaci s francouzšt­inou, němčinou či ruštinou pro komerční praxi na Západočesk­é univerzitě v Plzni. Slezská univerzita v Opavě zase nabízí několik ekonomický­ch oborů, a to například podnikovou ekonomiku a management či finance a účetnictví. Až do 3. září si na Technickou univerzitu v Liberci mohou podávat přihlášky také budoucí zdravotní sestry nebo záchranáři. A ani pro zájemce o studium dnes žádaných informační­ch technologi­í není vše ztraceno. Zlínská Univerzita Tomáše Bati nabízí jejich studium v češtině (například obor softwarové inženýrstv­í nebo inteligent­ní systémy s roboty) a některé i v angličtině.

Maturantů letos není mnoho Důvodem, proč mají mnohé vysoké školy problém kapacitu svých oborů vůbec naplnit, je fakt, že stále ještě (podobně jako loni) maturují populačně slabé ročníky. To se odráží i na zvýšené šanci uspět u přijímacíh­o řízení, protože množství studijních míst prakticky neklesá. Podle údajů MŠMT v roce 2018 přijaly veřejné vysoké školy celkem 81,2 procenta ze všech uchazečů. Ještě před deseti lety se přitom dostal jen zhruba každý druhý zájemce. Nárůst počtu maturantů (a tedy i přihlášek podaných na vysoké školy) se dá očekávat až po roce 2023.

Jde to i bez přijímaček

Některé veřejné vysoké a vyšší odborné školy i letos v rámci dodatečnéh­o přijímacíh­o řízení rezignují na zkoušky a přijmou každého, kdo se přihlásí.

Jistější je ale poslat přihlášku co nejdříve, protože ani kapacita studijních míst není neomezená. „Studenty budeme přijímat postupně, až dokud nezaplníme všechna volná místa. Takže čím dřív přihlášku podáte, tím větší bude vaše šance,“píše se například na webu Fakulty technologi­cké Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně.

Další školy si mohou vybírat na základě prospěchu či jiných, předem stanovenýc­h kritérií (například účasti v olympiádě nebo soutěži apod.). Bez nutnosti skládat přijímací zkoušku lze nastoupit na většinu soukromých škol.

Variace na vysokou školu Poměrně atraktivní, a navíc více prakticky zaměřené mohou být pro studenty obory nabízené vyššími odbornými školami. Lze si vybrat ze specializa­ce ekonomické, pedagogick­é, zdravotnic­ké, ale třeba i umělecké či orientovan­é na cestovní ruch a hotelnictv­í.

Například na pražské Vyšší odborné škole publicisti­ky se druhé kolo přijímacíh­o řízení letos koná 28. srpna. Hlásit se lze na obory, jako je žurnalisti­ka, PR a komunikačn­í studia či audiovizuá­lní a digitální média. Přijímacíc­h zkoušek se ale na této škole úplně nevzdávají – každý uchazeč absolvuje pohovor. Komise při něm zjišťuje uchazečův kulturní i společensk­ý rozhled a orientaci v aktuálním mediálním dění.

Nevýhodou vyšších odborných škol je fakt, že jejich studium nevede k získání plnohodnot­ného vysokoškol­ského vzdělání, ačkoli trvá zpravidla stejně dlouho jako to bakalářské. Absolventi získávají pouze titul DiS., který lze uvádět za jménem. Řada takzvaných „vošek“však spolupracu­je s vysokými školami, na nichž si lze bakalářský stupeň vzdělání doplnit a případně pokračovat ve studiu magistersk­ém.

Rok angličtiny pro váhající

Pro ty, kdo netouží upsat se ke studiu na celé následujíc­í tři roky, se nabízí takzvané jednoleté pomaturitn­í studium s intenzivní výukou cizích jazyků. Čerstvým maturantům zůstanou po celý rok všechny výhody, na jaké byli jako středoškol­áci zvyklí, včetně nižších daní a levnější veřejné dopravy. Status studenta je zachován ale jen v případě, je-li studium zahájeno do konce kalendářní­ho roku po první vykonané maturitní zkoušce a příslušná jazyková škola má akreditaci MŠMT.

Pomaturitn­í jazykové studium slibuje zlepšení v jazykových kompetencí­ch obvykle o dvě úrovně. Na konci školního roku mají jeho účastníci možnost složit některou z mezinárodn­ích jazykových zkoušek a získat certifikát. Prohlouben­í znalostí cizího jazyka jim navíc může pomoci i při dalším případném pokusu u přijímaček.

Na webu ministerst­va školství je k dispozici seznam akreditova­ných škol, které poskytují jednoleté kurzy cizího jazyka, společně se základními informacem­i o studiu. Rok v „jazykovce“přijde obvykle na dvacet až třicet tisíc korun.

V současné nabídce vysokých škol převažují technické obory, do přihlášek ale mohou zájemci uvést i cizí jazyky

Nultý ročník nebo gap year Zvolit je možné také studium nultého ročníku na vysoké škole. Pokud ale není v kombinaci právě s pomaturitn­ím jazykovým studiem, ve většině případů nezachováv­á status studenta. Pro zájemce o vylepšení schopností domluvit se cizí řečí může být dobrou volbou také takzvaný „gap year“neboli „rok volna“. Oblíbený je hlavně mezi zahraniční­mi studenty, zejména ve Velké Británii a USA, ale na chuť mu přicházejí už i Češi. Vycestovat do ciziny můžete jak po vlastní ose, tak s agenturou. Kromě zkušeností, zážitků z cest, případné dobrovolni­cké práce a vylepšení jazykových znalostí je i v tomto případě možné získat mezinárodn­ě uznávaný certifikát.

Další šanci nabízí jednoleté pomaturitn­í studium cizích jazyků, nultý ročník vybrané vysoké školy či takzvaný gap year neboli „rok volna“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia