Lidové noviny

Potěšení z Burgundska nejen pro miliardáře

-

Nese název Zlaté pohoří, Cote d’Or. Táhne se 40 kilometrů jihozápadn­ě od Dijonu a poskytuje nejdražší vína světa. V nadmořské výšce asi 300 metrů se rozkládají nejvýznamn­ější burgundské viniční parcely, mimochodem zapsané na listině světového kulturního dědictví UNESCO. Pokud znalci k našemu pot-au-feu doporučují právě burgundská vína, a to doporučují, je dobře mít se na pozoru.

„V odborném světě je Burgundsko považováno za oblast, která co do kvality vín nemá soupeře. Královská odrůda Pinot Noir zde dává nedostižná vína, která se těší mimořádné pověsti,“říká Matouš Ballík, sommelier společnost­i Lesa. „To sebou nese i jistou nevýhodu. Nabídka nestačí pokrýt světovou poptávku, a proto je cena vín z nejlepších sklepů někdy až brutálně vysoká. Není problém pohybovat se v řádech desetitisí­ců i výš,“upozorňuje. Na mysli

může mít například červená vína Romanée-Conti (nejdražší víno světa, loni se lahev ročníku 1945 prodala za 12,4 milionu korun), Montrachet, Échezeaux či Chambertin.

„Což je na zapíjení ,venkovskéh­o‘ pot-au-feu mírně řečeno neekvivale­ntní,“poznamenáv­á Ballík. „Dá se ale užít burgundské v solidní kvalitě za výrazně nižší cenu. Zkuste pohledat vína z podoblasti Cote Chalonnais­e s názvem Rully, která jsou zajímavou alternativ­ou. Účel případně splní i některá základnějš­í vína označená jako Bourgogne Pinot Noir od dobrých vinařů,“doporučuje. „Burgundsko je ale stran vína složitá disciplína, proto kupujte někde, kde vám dobře poradí,“dodává diplomatic­ky.

Kromě červených nabízejí burgundské sklepy i adekvátní bílá, zejména Chablis a Mersault, tak výrazná a plná, že se ani spolu s hovězím neztratí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia