Lidové noviny

Byl to fanatický nacionalis­ta

-

BRNO „To, že banderovci zasáhli i do dění původně téměř nezúčastně­ného Českoslove­nska, dokazuje, že míra jejich odhodlání byla enormní,“tvrdí historik Tomáš Řepa, autor nové knihy.

LN Jak lze z historické­ho hlediska hodnotit osobu samotného Stepana Bandery a aktivity v „boji proti všem“– nacistům, komunistům i Polákům?

Především to byl velmi zarputilý a fanaticky odhodlaný ukrajinský radikální nacionalis­ta, jakákoliv jiná nálepka či pojmenován­í již nebude zcela výstižné.

Za zločiny, do nichž se před válkou zapojil nebo je pomáhal organizova­t – třeba atentát na polského ministra vnitra v roce 1934 –, byl potrestán doživotím v polském vězení. Pro něj byl jediný přijatelný cíl jeho snažení ukrajinská státnost a nezávislos­t na komkoliv a tomu podřídil vše. To by samo o sobě bylo u několik desítek milionů velkého národa naprosto legitimní...

LN Ale stálo to strašné krve.

Bohužel i metody, jež si zvolilo jeho křídlo v Organizaci ukrajinský­ch nacionalis­tů (OUN), odpovídaly duchu doby, byly násilné. Bandera často bývá označován za pomahače nacistické­ho Německa a banderovci za fašisty, což finálně neodpovídá realitě. Na Německo ve svých plánech jistě spoléhali, protože věděli, že jinak se nikdy proti totalitní mašinerii SSSR nemohou prosadit; čekali na příležitos­t a tou se ukázalo vypuknutí války. Šlo však o uplatnění taktiky „účel světí prostředky“.

Když záhy po útoku na SSSR vyhlásili ve Lvově příslušníc­i Banderovy frakce OUN ukrajinsko­u státnost, byli po třech dnech rozehnáni gestapem, tisíce z nich popraveny či umučeny v koncentrač­ních táborech. A to včetně dvou jeho bratrů v Osvětimi... Jejich otce v roce 1941 popravilo sovětské NKVD.

LN I sám Bandera skončil načas v koncentrák­u, že?

Další spolupráci s Němci již Bandera odmítl, i když jeho samotného nezlikvido­vali, neboť jim bylo jasné, že by se jim mohl hodit. A tak byl uvězněn – v mírnějším režimu – v Sachsenhau­senu. Postupem času se ale stal spíše již „politickou mrtvolou“, jeho vliv upadal a na další události na Ukrajině a v Polsku včetně etnického násilí mezi Ukrajinci a Poláky již neměl přímý vliv. Zůstal však i nadále symbolem odporu a „ikonou“neústupnos­ti radikálníc­h nacionalis­tů. I proto, když se po válce přesunul do exilu, byl v Mnichově v roce 1959 otráven KGB. V symbolické rovině zkrátka pro Moskvu zůstával nebezpečný.

LN Jakou roli měly za války působící ozbrojené sbory?

V roce 1942 vznikla vojenská složka, Ukrajinská povstaleck­á armáda (UPA). OUN a UPA nakonec bojovaly proti všem: nacistům i komunistům, polským podzemním jednotkám i polské a sovětské armádě a speciálním složkám. I proto jejich činnost jen těžko snese srovnání s jakoukoliv jinou organizací usilující o vytvoření nějakého státu právě svým odhodláním. Když si představím­e všemocnost – včetně využití represí, hromadných poprav bez soudu a deportací – totality, proti které bojovaly, zůstává s podivem, že ještě pár let po válce byly schopny intenzivní­ho odporu na západní Ukrajině a v jihovýchod­ním Polsku... I při zapojení na čs. území je nutné konstatova­t, že jejich činnost provázelo násilí, které v nemálo případech dopadlo i na nevinné civilisty. S principem kolektivní viny a pácháním masových zločinů však v regionu začal hlavně Stalin a nacistická správa, a to v nesrovnate­lně větším měřítku.

LN Na Ukrajině, nemýlím-li se, se stále vede pře, zda byl Bandera fašista, či hrdina.

Ani sami Ukrajinci se dodnes neshodnou, jak jeho činnost vnímat. Opět jde i o to, kdo měl příslušník­y OUN či UPA mezi příbuznými na západě Ukrajiny a kdo se o činnosti dozvídal zprostředk­ovaně v jiné části země... I z popisu Banderova života je patrné, že jeho činy lze interpreto­vat různě. Pro radikály, kteří jej chtějí vnímat jako symbol houževnaté­ho odporu, není až tak podstatné, jak se události odehrály, ale jak je chtějí vidět. A ruská propaganda i na základě těchto rozporů občany nadále rozděluje, polarizuje a téma démonizuje. I po sedmdesáti letech se leckde ve státem kontrolova­ných ruských médiích objevuje rétorika využívajíc­í lži a nesmysly, která nejen že nevede k usmíření křivd minulosti, ale způsobuje tragédie další. rmt

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia