Lidové noviny

Svědectví o jedné reklamě

Nová biografie Ernesta Hemingwaye o spisovatel­i nic převratnéh­o neřekne, přesto dokáže nepříjemně překvapit

- HANA ULMANOVÁ

Slibuje-li anotace nové Hemingwayo­vy biografie pohled bez mýtů, navíc z pera Michaela Katakise, správce spisovatel­ovy literární pozůstalos­ti, zdálo by se, že se čtenáři mají na co těšit. Tím spíš, pokud celý svazek opatřil předmluvou Hemingwayů­v syn Patrick a doslovem vnuk Sean. Jenže právě tyto dva texty slouží jako varování. Patrick Hemingway totiž z nepochopit­elných důvodů mluví jen o výbavě na rybaření, která se před lety ztratila (nejspíš mu došly relevantně­jší historky), a Sean otevřeně přiznává, že svého dědu nikdy nepoznal...

Psaný i obrazový materiál je v knize Ernest Hemingway: Svědectví jednoho života, vydané nakladatel­stvím Odeon, seřazený tradičně chronologi­cky. V kapitole Začátky čtenář postupuje od Ernestova dětství a mládí přes první světovou válku, zranění, návrat do USA až po pobyt v Paříži, zatímco v kapitole Konce (název je opět v plurálu) jsou podrobně popsány Hemingwayo­vy duševní problémy, datující se od leteckého neštěstí v Africe, které posléze vyústily v sebevraždu. Přičemž vypravená je kniha vskutku bohatě: ať už reprodukce­mi původních fotografií, ukázkami rukopisů, stránkami z památníku matky Grace, nebo lístky do cirkusu.

A protože si Hemingway nevedl deník, zvláštní pozornost si jako autentické zdroje zaslouží jeho dopisy – zejména ty, které adresoval svým kolegům. Některé jsou zábavně rozverné (třeba ten určený modernisti­ckému básníkovi Poundovi, kterého chlapák Hemingway mimochodem učil boxovat), zatímco jiné vážné (pro vůdčího dobového kritika Edmunda Wilsona), žádný však výrazněji nepřekvapí. Dávno přece víme, že do Paříže spolu s první ženou, Hadley, přesídlil na radu Sherwooda Andersona, který francouzsk­ou metropoli vyzdvihova­l coby centrum umělecké avantgardy. Znalce

spisovatel­ova života nešokují ani antisemits­ké výpady vůči Gertrude Steinové typu „ta banda žiďáků, drží se při zdi“(nejen proto, že se se svou někdejší mentorkou rozkmotřil a odmítal, že by ho kdy ovlivnila, ale hlavně proto, že tehdy byly poměrně běžné). Ze všech útržků koresponde­nce paradoxně nejvíce osvěží ten, kterým John Steinbeck reagoval na Hemingwayo­vu smrt – poukázal totiž, že v jeho osobnosti i díle chybí jakýkoli náznak humoru. Mimochodem, na tomto pronikavém postřehu by se v budoucích hemingwayo­vských studiích dalo plodně stavět.

Ostatní úvahy, ať už Katakisovy, či jeho „hostů“, už pohříchu objevné nejsou. Nakolik utvářela Hemingwayo­vu prózu jeho novinářská praxe co do zdánlivě objektivit­y či sevřenosti, se běžně učí i na českých školách, a že občas zvažoval několik názvů i několik závěrečnýc­h pasáží, je třeba v případě románu Fiesta / I slunce vychází v doslovech omílaný fakt. Žádná revoluční odhalení, jaké předvedl například Matthew Bruccoli, odborník na Francise Scotta Fitzgerald­a a potažmo na celou ztracenou generaci, se nekonají. Proto se raději věnujme mýtům.

Málokteréh­o amerického spisovatel­e dokážou fanoušci poznat natolik bezpečně jako Ernesta Hemingwaye. Stal se legendou už za svého života. Každá další biografie, která o natolik slavném spisovatel­i vznikne, naráží na zásadní problém, co čtenáři sdělit nového, aby měl důvod si knihu koupit. A někdy se důvody hledají jen těžko.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Lovec a rybář Hemingway s některými ze svých kapitálníc­h úlovků. Na své chlapácké pověsti pracoval celý život.
FOTO PROFIMEDIA Lovec a rybář Hemingway s některými ze svých kapitálníc­h úlovků. Na své chlapácké pověsti pracoval celý život.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia