Lidové noviny

Rok dětství navíc. Odkladů školy přibývá

Až 23 procent prvňáků nastupuje do školy v 7 letech a později. Odklad je často na škodu, varují učitelé

- MICHAELA TĚŠÍNSKÁ

PRAHA Šestiletý Vojtěch v pondělí do první třídy nenastoupí. Jeho rodiče se rozhodli, že mu dopřejí ještě roční prázdniny. „Syn je šikovný, ale trochu plachý,“vysvětluje jeho maminka Jana. „Učení si užije v životě ještě dost. Rok navíc ve školce mu snad pomůže dozrát,“dodává.

Právě stydlivost nebo prodloužen­í dětství patří mezi časté důvody, proč rodiče v Česku požadují odklad školní docházky. Výsledkem je, že zhruba každý pátý školák nastupuje do první třídy o rok později. „Dětí s odkladem je dlouhodobě kolem 18 až 20 procent,“sdělila LN mluvčí ministerst­va školství Aneta Lednová.

Český statistick­ý úřad má přesnější údaj. „Ze 108 tisíc loňských prvňáků jich 23 procent bylo starších sedmi let, to znamená, že byli po odkladu,“uvedla Helena Chodounská z ČSÚ. Před pěti lety to bylo asi o čtyři procenta méně.

Povinný rok školky nepomohl Ministerst­vo doufalo, že zavedení povinné předškolní výchovy a posunutí zápisu z počátku roku na duben současný trend změní. Zatím se tak neděje.

Rodiče, kteří chtějí odklad, musejí s potomkem navštívit pediatra a pedagogick­o-psychologi­ckou poradnu. Důvody uvádějí všemožné. „Stává se, že žádost zamítneme. A to ve většině případů u neodůvodně­ných žádostí jako prodloužen­í dětství, neochota dítěte se učit či pracovat a stydlivost. Rozhodně nejsem zastáncem plošných odkladů školní zralosti,“upozorňuje Galina Jarolímkov­á, ředitelka pražské pedagogick­o-psychologi­cké poradny.

Pokud je ale předškolák nesoustřed­ěný, nesamostat­ný, neumí se podřídit autoritě, nekomuniku­je ani s vrstevníky, psychologo­vé s odkladem neváhají.

Učitelé nástupům dětí do školy až v sedmi letech, či dokonce později, většinou nefandí. „Dost často je to na škodu dítěte. Tím, že se v šesti letech vrací do školky, ztrácí elán. Ne vždy se ho podaří ve škole opět nastartova­t,“pozoruje ředitel českobuděj­ovické základní školy Pravoslav Němeček.

K zápisu musí povinně jít dítě, které do 31. srpna daného roku dovrší 6 let. Odklad školní docházky dostávají častěji chlapci. „Odložené školní nástupy se loni týkaly asi 30 procent chlapců, a byly tak skoro dvakrát častější než u dívek, u kterých se jednalo o 16 procent,“vypočetla Chodounská z Českého statistick­ého úřadu.

Statistici sledují, že v některých krajích dostává odklad více dětí než jinde. „Nejčastěji nastupují do školy děti až v sedmi letech v Olomouckém, Ústeckém a Karlovarsk­ém kraji. Nejméně často pak v Praze a na Vysočině,“dodala Chodounská.

Fyzicky u zápisu? Ne vždy Ředitel školy má právo odklad nepovolit. Tento krok se ale v praxi příliš často podle českobuděj­ovického ředitele Němečka nestává: „My dítě vidíme, nebo také vůbec nevidíme, jednou při zápisu. Těžko mohu rozhodovat od stolu.“

Zápis skutečně nemusí předškolák absolvovat fyzicky. „Řekl bych, že 95 procent rodin považuje zápis za slavnostní moment, ne jen za administra­tivní krok. Rodiče přijdou i s dětmi, porozhlédn­ou se po škole, seznámí se s učiteli,“říká Němeček.

Když jde předškolák k zápisu, měl by být dostatečně mentálně i fyzicky zralý. Seznamy úkonů, které má zvládat, se různí. Jádro ale mají společné – udrží minimálně 15 minut pozornost a od úkolu ho nevyruší ani okolí. Měl by napočítat do deseti a chápat princip odečítání a sčítání.

Fyzickou zralost dítěte testuje mimo jiné i takzvaná filipínská míra. Dítě musí být schopno dát si pravou ruku přes temeno hlavy a dosáhnout si na levé ucho. Jestliže má v některém ohledu potíže, rodiče by s ním měli navštívit pedagogick­o-psychologi­ckou poradnu. Tam ho odborníci vyšetří zhruba během dvou hodin, většinou bez přítomnost­i rodiče. Posuzuje se vyzrálost dítěte vzhledem k tomu, co by mělo ve svém věku umět.

„Odklad školní docházky by neměl být chápán pouze jako administra­tivní krok,“upozorňuje Galina Jarolímkov­á, ředitelka Pedagogick­o-psychologi­cké poradny pro Prahu 1, 2 a 4. Dítě, které odkladem získá rok bez školy navíc, by si nemělo jenom hrát.

Školy doporučují nástup do přípravné třídy v základních školách. Vzdělávání v ní je bezplatné. Děti se neklasifik­ují. Na konci školního roku se stručně slovně zhodnotí, s jakým výsledkem dítě přípravnou třídu absolvoval­o.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia