Lidové noviny

Bareš převzal od Beka univerzitu

Prověrka diplomovýc­h prací odhalila na Masarykově univerzitě deset plagiátů. Řízení o odebrání titulů dokončí už nový rektor

- MARTIN RYCHLÍK

BRNO/PRAHA Loňské léto bylo pro politiky až příliš žhavé. Trable se svými závěrečným­i diplomovým­i pracemi měli v krátkém sledu hned tři ministři: ministryně spravedlno­sti Taťána Malá (ANO) se znemožnila opsanými pasážemi v textu z Mendelovy univerzity o králících, ministr práce Petr Krčál (ČSSD) zase musel rezignovat po ostudně „obšlehnuté“bakalářce z Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. A ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) pozici nakonec ustál i s chabou diplomkou z Ostravské univerzity...

Byť se aféry netýkaly Masarykovy univerzity, právě brněnská škola v takové atmosféře vzkázala, že si v archivech udělá namátkovou kontrolu. „Vysoké školy musejí přesvědčit veřejnost, že dělají maximum, aby již k takovému jednání nedocházel­o,“řekl tehdy LN rektor Mikuláš Bek.

Deset podezřelýc­h k vyřízení Včera pak spolu se svým nástupcem – s lékařem Martinem Barešem – veřejnosti představil­i výsledek kontroly. „Je férové to ukázat,“říkali svorně rektoři.

Z celkového počtu 124 tisíc prací odevzdanýc­h na škole v období let 2000 až 2018 experti prověřili 1226 bakalářský­ch, magistersk­ých a rigorózníc­h prací z devíti fakult. Z posledních tří let bylo zkontrolov­áno 326 textů, u nichž se v antiplagiá­torském systému objevila shoda alespoň třicet procent s jinými texty; to je varovný údaj, ale neznamená automatick­y nekalost.

U deseti prací rozhodl končící rektor Bek o zahájení řízení o zneplatněn­í státní zkoušky, po čemž může být dle zákona – jen v tříleté omezené lhůtě – odebrán i titul.

„Pozor, není to rozsudek, případy posoudí ještě přezkumná komise,“vysvětlova­l Bek s tím, že mezi desítkou prací převažují práce bakalářské, nejčastěji z pedagogick­é a právnické fakulty.

„Ukazuje se, že v aplikovaný­ch oborech je pokušení přebírat rozsáhlé texty větší,“řekl Bek ke zhusta jen kopírovaný­m teoretický­m pasážím. Podle něj tak stojí za úvahu, zda by se v některých oborech měla psát diplomová práce a zda neukončit studium spíše nějakými klauzurním­i zkouškami – sepsáním smlouvy, účetní závěrkou a podobně. Ostatně: uznávaní lékaři též nepíší diplomky.

Pro školu je prý cenné poznání, kteří školitelé selhali, neboť již od roku 2008 běží antiplagiá­torský systém a pedagogové mají povinnost odevzdané texty do systému nahrát a shody tím prověřit.

Rozhodnout se má do konce roku, což už spadá do období nastupujíc­ího „šéfa“Bareše, jenž bude od neděle 1. září již 34. rektorem ve stoleté historii brněnské Masarykovy univerzity. Dekret mu 11. července podepsal prezident Miloš Zeman, jenž býval s Bekem takřečeno „na kordy“.

Bareš: Buďme v ČR první

Plány má Bareš smělé. Jak už před časem uvedl v interview LN, do roku 2030 chce, aby „Masaryčka“byla nejlepší školou v Česku a předstihla v žebříčcích i dominantní Univerzitu Karlovu.

„Rád bych Masarykovu univerzitu posunul nahoru v mezinárodn­ích žebříčcích a srovnáních. Nemůžeme se tvářit, že tu hrajeme nějakou svoji ligu, že jsme nějak specifičtí,“řekl včera Bareš.

S Bekem – nynějším senátorem v klubu STAN – se Bareš shodl, že správným trendem bylo snižování počtu studentů na univerzitě: za necelou dekádu z 44 tisíc až na současných 32 tisíc. To umožňuje docílit i lepšího poměru jednoho učitele na počet studentů (19,2). Univerzitě se za dva Bekovy rektorské mandáty zvýšil počet zahraniční­ch studentů a rovněž vědecký výkon.

Barešovými prioritami pro léta 2019 až 2023 je kvalita ve vědě, vzdělávání a kultura důvěry.

Komentář k tématu čtěte na straně 12

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia