Lidové noviny

Přijímací testy v Ostravě čeká drobnohled

- PAVEL BARTOŠEK

PRAHA Nezvládli testy, a přesto je fakulta přijímala ke studiu medicíny. Byli totiž z lékařských rodin. Systém protekce, který LN odhalily na ostravské lékařské fakultě, využila například vnučka tamního děkana Arnošta Martínka anebo potomek ředitele Fakultní nemocnice Ostrava Jiřího Havrlanta. A nyní fakultě hrozí, že do příštího školního roku nebude smět přijímat nové studenty.

Národní akreditačn­í úřad (NAÚ) totiž včera rozhodl, že s fakultou zahájí správní řízení o omezení akreditace. A to by spočívalo právě v zákazu přijímat nové studenty. Rada NAÚ tak reagovala na výsledky kontroly, která na lékařské fakultě proběhla v reakci na sérii článků v LN a shledala závažná pochybení.

Trable nejmladší tuzemské medicíny navíc způsobují problémy celé Ostravské univerzitě. NAÚ totiž zároveň zahájil kontrolu přijímacíh­o řízení do všech dalších studijních programů na lékařské fakultě a zároveň posílá kontrolory i do vybraných studijních programů na ostatních fakultách Ostravské univerzity.

Kdyby i tam rovněž odhalili nedostatky, potom by rada musela zvážit, zda neodebere celé univerzitě akreditaci, kterou získala minulý rok. To by představov­alo tuzemskou premiéru, protože akreditace univerzit byla zavedena teprve před třemi lety.

LN „To správní řízení nemusí dospět k omezení akreditace, pokud v průběhu řízení dostatečně dobře a rychle prokážou, že je to už v pořádku a že není důvod, proč by neměli přijímat studenty. Anebo úřad rozhodne o tom, že v příštím roce už nesmějí přijímat studenty. Takže je to obrovský tlak na univerzitu. Každopádně to pro ně není dobrá zpráva a říká to, že ten problém tam byl veliký,“vysvětlila LN Vladimíra Dvořáková, bývalá předsedkyn­ě akreditačn­í komise. Tato komise byla předchůdky­ní dnešního NAÚ, který funguje od roku 2016 a má ještě větší pravomoci než bývalá komise.

Rada NAÚ si včera po Ostravské univerzitě proto vyžádala, aby do konce září doložila všechna systémová opatření, která zavedla v návaznosti na proběhlou kontrolu. A navíc chce dostat do konce října úplné informace o přijímacím řízení na obor všeobecnéh­o lékařství ve školním roce 2019/2020. Zastupujíc­í předseda NAÚ Ivan Barančík LN vysvětlil, že platnost akreditace stejně ostravské medicíně tak jako tak končí a bude muset na příští rok žádat o novou.

Jak již LN informoval­y, od roku 2010, kdy fakultu v Ostravě otevřeli, tam nestandard­ně přijali ke studiu přes 30 lidí. Sedm jich bylo z lékařských rodin. Tamní děkan Arnošt Martínek rozhodl o 16 takových případech. Proto nyní rektor Ostravské univerzity Jan Lata požaduje jeho odvolání.

Klade mu za vinu, že neplnil povinnosti a poškodil zájmy univerzity. „Dopustil se závažného porušení předpisů,“uvedl Lata. Tvrdí také, že důvod k omezení akreditace nevidí. Fakulta podle něj již nedostatky odstranila.

Problémy medicínu v Ostravě sužují dlouhodobě. Loni musel nezávislý soud napravit nesprávný postup jejího akademické­ho senátu, v důsledku čehož měla fakulta hned dva děkany.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia