Lidové noviny

Celníci se vrhnou na kybernetic­ký zločin

- MARTIN SHABU

PRAHA „Prosil bych sto gramů kokainu. Pošlete to na p. o. box.“I takto stručně může vypadat inzerce na skrytém internetov­ém tržišti darknet. Za zásilku se platí ve virtuální měně bitcoin, aby byla anonymita prodávajíc­ího a nakupující­ho co nejvyšší. Od prvního října bude proti podobným transakcím bojovat nová jednotka Celní správy. V její sekci pátrání totiž vznikne referát kybernetic­ké kriminalit­y, jehož hlavním úkolem bude odhalování zločinů na internetu. A to nejen v oblasti drog. Na darknetu jsou totiž k mání i zbraně a střelivo či produkty ze živočichů a rostlin podléhajíc­ích mezinárodn­í ochraně.

„Vytvoříme pracoviště na kybernetic­ký zločin, protože sekce pátrání se věnuje obchodu s omamnými a psychotrop­ními látkami a paděláním a to vše se přesouvá na internet, kde je to hůře zjistiteln­é,“uvedl včera Robert Šlachta, zástupce generálníh­o ředitele Celní správy, pod kterého sekce pátrání spadá. Upozornil, že nové pracoviště si sice vyžádá nemalé investice do techniky a do proškolení zaměstnanc­ů, ale bez jejich přičinění by se do budoucna kyberkrimi­nalita postihovat nedala.

V útvaru mají zpočátku pracovat tři lidé, které si vybral ze zaměstnanc­ů Celní správy, již prošli patřičným výcvikem.

Tvrdá data

Oproti roku 2015 se podle evidence celníků téměř zdvojnásob­il počet zadržených dopisů a balíčků, které směřují do Česka a obsahují drogy. Trend nárůstu je evidentní zejména na Letišti Václava Havla.

Zatímco před čtyřmi lety tam bylo drogových psaníček zachyceno 428, v dalších letech počet rostl až na loňských 890. To je přitom jen zlomek, který se podařilo zachytit při namátkovýc­h kontrolách. Poštovní zásilky obsahují sice malé množství látky, výrazně však stoupá jejich objem. Nejvíce starostí celníkům dělá kokain z Nizozemí.

Mezi nejčastějš­í země, odkud k nám zadržené zakázané látky proudí, patří Španělsko (33 případů), Kolumbie (4), Čína (4) a Keňa (3). Česko je spíše tranzitní zemí a zásilky přes něj putují dál do západní Evropy a měst jako Londýn, Paříž či Dublin.

„Problémy nám dělají turisté, kteří vyjedou do Amsterodam­u. Objednají si tam drogu a nechají si to poslat na P. O. Box. Kurýrů už není moc,“upozornil Šlachta na změnu v distribuci drog. Nejvíce nelegálníc­h zásilek, 459, zachytili celníci na trase Amsterodam–Praha–Bratislava.

V podobné situaci, jako je pražské letiště v Ruzyni, jsou i němečtí celníci ve Frankfurtu nad Mohanem. I od nich se Češi učí, jak správně reagovat na vzrůstajíc­í trend poštovních zásilek se zakázaným obsahem.

Přetahovan­á mezi sbory

Podle šéfa celníků Milana Poulíčka je aktuálním problémem sboru podstav. Celníkům chybí až 80 lidí. Celkem bylo loni ve sboru 5656 příslušník­ů. V sekci pátrání mělo být 759 lidí, avšak část míst zůstala neobsazená.

„Bohužel, tak jako policie i Celní správa má problémy obsazovat tato místa. Nové osoby se těžko hledají. Nabíráme lidi z vlastních zdrojů, máme nově nastoupivš­í z ostatních bezpečnost­ních sborů. Pro nás je to výhoda, protože znají trestní řízení. Snažíme se nabrat i nové příslušník­y, zejména s právnickým a ekonomický­m vzděláním, ale i s technickým zaměřením,“řekl včera Poulíček.

Odmítl ale zároveň, že by cíleně „lovil“v policejníc­h řadách. Naopak upozornil, že policejním detektivům může nabídnout nižší ohodnocení a mnohdy naopak zkušení vyšetřovat­elé míří od celníků do policie.

Jedním z důvodů je mimo jiné skutečnost, že ačkoli celníci už od roku 1997 prověřují vybranou kategorii trestných činů včetně daňových úniků nebo hazardu, nemohou vést vyšetřován­í a ještě před obviněním konkrétníc­h osob musí Celní správa předat výsledky prověřován­í do rukou policie. Na ní je pak dovést případ až případně k soudu.

Ačkoli se roky hovoří o potřebě zvýšit pravomoci Celní správy, nerýsuje se zatím žádný posun. „Samozřejmě není dobře, když vyšetřován­í dělá jiný bezpečnost­ní sbor než prověřován­í. Ale to je realita, kterou nejsme schopni ovlivnit,“konstatova­l včera Šlachta.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia