Lidové noviny

Agent BIS: Není to autoškola, ale boj

- ROBERT SATTLER

PRAHA Dvě octavie tajné služby projíždějí opuštěnou lokalitou. Převážejí významnou osobu, jež nesmí přijít k úhoně. Na konci táhnoucí se rovinky však kolonu zastavuje muž tvářící se jako spojenec. Zpravodajc­i znejistí. „Jsem tady sám,“ukazuje dotyčný na opodál odstavený vůz. Z něj záhy vybíhají dva komplici. „Plnej!“ozývá se z auta s chráněnou personou. Octavie couvají, v rychlosti se současně otáčejí a mizí v dáli. Zůstává jen zápach z pneumatik.

Scéna jako vystřižená z akčního filmu může kdykoliv nastat. Proto je součástí unikátního výcviku řidičů civilní kontrarozv­ědky BIS (Bezpečnost­ní informační služby).

Dvacet let utajovaný projekt Riders (Jezdci), o němž LN v květnu informoval­y jako první, připravuje příslušník­y tuzemských bojových složek na krizové situace spojené s ovládáním vozidel. Od zpravodajc­ů přes armádu po vězeňskou službu. Jeho cíl? Minimalizo­vat ztráty na lidských životech.

V úvodu zmíněný nouzový scénář nese pracovní označení „Jake“. Padne-li mezi zpravodajc­i tento výraz, všem je zřejmé, že nastal problém a je potřeba okamžitě utéct. „Je to agresivní, těžké, ale zároveň jediné řešení, jak v takové chvíli uniknout z problému,“říká k manévru Jaroslav V., zakladatel projektu Riders.

Ve snaze ochránit důležitou osobu sedící v zadním voze se auta – vzdálená od sebe ideálně jeden a půl metru – rozjedou pozadu na rychlost 60 km/h a synchronně se obrátí. Vše je přesně vypočítáno. Úprk z místa nebezpečí musí nejen členové BIS zvládnout do sedmi sekund, aby se vyhnuli ataku. „Při menší rychlosti by otočku neprovedli. Při vyšší by se zase mohli přetočit, a navíc by to bylo na úkor přesnosti,“vysvětluje jednašedes­átiletý rodák z Plzně.

„Dvě sekundy. Během tak krátké doby musí řidič situaci vyhodnotit a rozhodnout se,“doplňuje Jaroslavův kolega Jiří M. „Jestli při střelbě ztuhne nebo pojede pryč a nabourá, ohrozí životy dalších vojáků. Tohle není autoškola, tohle je boj.“

Zvládnout optimálně manévr zvaný Jake není úkol z kategorie snadných. V civilní kontrarozv­ědce ho podle Jaroslava umí čtyři až pět lidí. Ne každý prý disponuje povahou „dostatečné­ho šílence“, jenž má odvahu sednout za volant automobilu a „letět“s ním pozadu. Synchronní pohyby se trénují několik měsíců. Další týdny se ladí rychlost a technika.

Kdo chce napadnout, má vždy výhodu

Počátky Riders se datují do první poloviny 90. let. BIS tehdy chtěla předejít tragickým dopravním nehodám, které v krátké době stihly několik jejích členů. Rozhodla se vlastní řidiče vycvičit, přičemž ukázala právě na Jaroslava V., příslušník­a zpravodajs­ké služby se zkušenostm­i s motocyklov­ým a automobilo­vým závoděním.

„Chtěli jsme vytrénovat náš operativní tým, aby byl schopný pracovat a bezpečně dojet na místo,“líčí instruktor. Pod jeho vedením výcvik pozvolna získával renomé a zaujal i jiné bezpečnost­ní složky. Postupně se do něj zapojily elitní armádní i policejní útvary a „jednoduchý“trénink sestávajíc­í z krizového řízení se pozvolna proměnil v unikátní metodiku vypracovan­ou na základě zkušeností různých ozbrojenýc­h složek. V roce 1999 došlo k jejímu legislativ­nímu zaštítění v podobě meziresort­ní smlouvy a tím oficiálně vznikl projekt Riders.

Modelových situací, které instruktoř­i se svými svěřenci pilují, existují desítky. Za zmínku stojí třeba i „zátaras“, který simuluje moment, kdy koloně zabrání v průjezdu vozidlo s ozbrojeným nepřítelem.

První automobil v konvoji převážejíc­í chráněnou osobou v tu chvíli prudce brzdí a nechává se předjet zadním vozem. Ten vzápětí slouží jako štít, zatímco druhá posádka se uchyluje k provedení „jake“– v rychlosti couvá, otáčí se a odjíždí pryč.

„Tohle je situace, kdy se už bojuje. Když se chlapi útočníkovi, který si na ně počká, nemůžou vyhnout, jsou trénovaní tak, aby jedno auto natvrdo poslali dopředu a bojovali a s druhým do šesti sekund ujeli,“přibližuje Jaroslav, jenž tento manévr před lety společně se zástupci zahraniční­ch služeb vymyslel.

„V roce 2008, kdy jsme odjížděli na další rotaci do Afghánistá­nu, jsme se často setkávali s agresivním­i kontakty, na něž jsme nebyli dobře připraveni, zejména pak s útoky tohoto typu,“říká někdejší závodník. „Kdo chce napadnout, má vždy výhodu. Záleží jen na tom, jak kvalitně jste připraveni, abyste byli schopni útok odrazit,“tvrdí s tím, že během pěti sekund zvládnout takto vyřešit nesnáz i vojáci v obrněném ivecu.

Jedinečným výcvikem BIS za dvacet let prošlo bezmála osm a půl tisíce lidí z řad tajné služby, armády, policie či partnerů z jiných zemí. Osobně se na něm v jeho průběhu podílela řada uniformova­ných špiček, jako například generálové Petr Pavel, Aleš Opata, Ivo Střecha nebo Ondrej Páleník. Mimo jiné se stal zcela nepostrada­telným pro nasazení českých vojáků v zahraniční­ch operacích.

 ?? FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? Modelová situace zvaná zátaras. Zatímco jedno vozidlo se zpravodajc­i slouží jako štít, druhé s chráněnou osobou urychleně odjíždí z místa.
FOTO MAFRA – PETR TOPIČ Modelová situace zvaná zátaras. Zatímco jedno vozidlo se zpravodajc­i slouží jako štít, druhé s chráněnou osobou urychleně odjíždí z místa.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia