Lidové noviny

Kůrovec zapříčinil propad Lesů ČR

V prvním pololetí se hrubý zisk státního podniku Lesy ČR propadl o devadesát procent. Důvodem je kůrovec i sucho.

- ELIŠKA NOVÁ

PRAHA Kůrovcová kalamita rovná se zkáze, která už předčila i imisní situaci v sedmdesátý­ch letech. Tehdy padlo zejména v Krušných, ale i Jizerských horách kvůli imisím z elektráren sedmdesát procent lesů. Kůrovec hranice nezná. Zmar přinesl i do státního podniku Lesy ČR, který vlastní téměř polovinu lesů v zemi. Už loni se potýkal s nejnižším výsledkem hospodařen­í v novodobé historii.

Dobře se mu nevede ani letos. Hrubý zisk společnost­i se oproti loňskému prvnímu pololetí propadl o devadesát procent z 1,77 miliardy korun na 169 milionů. Klesly i tržby. A to o jednu miliardu, podnik inkasoval 3,68 miliardy korun.

Podle Lesů ČR je důvodem především kůrovec, který ničí ceny na trhu. „Současně se zvýšil objem nákladů na těžební činnost o 319 milionů korun a na pěstební činnost o 242 milionů korun,“sdělila mluvčí Eva Jouklová.

Jak uvedly tento týden LN, cena dřeva neustále padá. Cena smrkové kulatiny, která se používá na prkna či trámy, se před kalamitou pohybovala okolo 2450 korun za kubík. Nyní se prodává za méně než devět set – průměrně mezi sedmi a osmi stovkami za kubík. Klesnout může i na 650 korun. Vláknina, používaná například na výrobu papíru, se prodávala za 1000 korun za kubík, loni to bylo okolo 600 korun a letos se její cena propadla ještě víc. Když se ji podaří prodat, pak za cenu paliva za zhruba 200 korun za kubík.

Lesy ČR trápí kromě kůrovce také sucho. Společnost musela kvůli němu kácet víc stromů, konkrétně 649 tisíc kubíků. Pro představu – jeden kubík odpovídá jednomu stromu. Zvýšila se rovněž kůrovcová těžba, v prvním pololetí se meziročně zvedla o 112 procent na 2,87 milionů kubíků. Loni to bylo 1,35 milionu metrů krychlovýc­h.

Dohromady se za první půlrok vytěžilo o sedmnáct procent víc, konkrétně 5,59 milionu kubíků.

Nicméně protokol o kontrole České inspekce životního prostředí (ČIŽP) z loňského roku, na kterou upozornily LN, poukázal na to, že Lesy ČR neskolil jen brouk sám, ale i to, že proti němu státní podnik včas nezasáhl. V šesti lesních správách na Moravě měl lýkožrout smrkový nikoliv dny, ale týdny na to, aby mohl les pustošit. Lesy ČR kvůli tomu dostaly od inspekce pokutu 3,5 milionu korun. Dokument posloužil i k policejním­u vyšetřován­í, jehož ústřední postavou je odvolaný ředitel Daniel Szórád.

Kůrovec nicméně představuj­e problém pro všechny vlastníky lesů, nejenom ty státní. Ceny dřeva se propadají už od roku 2017, částka, za kterou se prodává, je nižší než náklady na těžbu a výsadbu nových stromů.

Mezi lety 2018 a 2020 by mohly podle ministerst­va zemědělstv­í vzniknout škody za 32,6 miliardy korun.

Odborníci přitom odhadují, že až kůrovcová kalamita odezní, smrkového dřeva bude nedostatek. A stoupne tak samozřejmě i jeho cena.

Smrk do hor

Smrku nyní lesníci vysazují méně, i tak ale stále tvoří skoro polovinu českých lesů. Trend nyní velí vysazovat ho jen ve vyšších polohách, kde je jeho přirozené místo.

Lesníci tak kladou stále větší důraz na listnáče, při obnově je jich už šedesát procent. Potrvá ale, než stromy vzrostou. Navíc i s listnatými sazeničkam­i lesníci narážejí. Ožírá je a ničí přemnožená zvěř. Stát nyní připravuje mírnější pravidla pro její odstřel.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia