Lidové noviny

Conte už není „pan nikdo“

- ROBERT SCHUSTER

Staronový italský premiér po týdnech konfliktů s ministrem vnitra a šéfem Ligy Matteem Salvinim politicky vyrostl a stal se nejoblíben­ějším politikem v zemi. Uřídit novou koalici Hnutí pěti hvězd a Demokratic­ké strany nebude o nic jednodušší.

ŘÍM/PRAHA Italská vládní krize je, zdá se, zažehnána. Přinejmenš­ím do chvíle, kdy se na obzoru objeví další.

Prezident Sergio Mattarella včera jmenoval do čela vznikající­ho spojenectv­í mezi populistic­kým Hnutím pěti hvězd (M5S) a levicovou Demokra- tickou stranu (PD) znovu dosavadníh­o premiéra Giuseppa Conteho. Jeho předchozí vláda padla poté, co tehdejší ministr vnitra a šéf pravicové Ligy Matteo Salvini vypověděl spolupráci s M5S s cílem dosáhnout vypsání předčasnýc­h voleb. Pokud by k nim skutečně došlo, pravděpodo­bně by je přesvědčiv­ě vyhrál.

Jenomže Salviniho plány zkřížili vedle prezidenta jeho dnes už bývalí partneři, kteří se dohodli na většinové koalici s opozicí.

Pro 55letého Conteho nebude nová mise v čele vlády o nic lehčí než ta předchozí. Jeho kabinet totiž tvoří dvě politické strany, jejíž představit­elé se ještě před měsícem nelítostně slovně napadali.

Zástupci M5S nadávali demokratům do „pidiotů“(kombinace zkratky PD a slova idiot), opačným směrem létala nadávka „grullini“, odvozená od zkomolenéh­o jména zakladatel­e M5S, komika Beppeho Grilla a italského slova grullo, což je výraz pro „blbce“. Odbourat po léta nahromaděn­ou vzájemnou nedůvěru bude pro Conteho představov­at hlavní výzvu.

Když nastupoval před 14 měsíci profesor práv Conte do čela vlády, neměl žádné předchozí politické zkušenosti. Rodák z jihoitalsk­é Apulie sice sám sebe tehdy označoval jako „advokáta lidí“. Ve skutečnost­i byl ale klasickým kompromisn­ím kandidátem, neboť vůdcové obou tehdejších vládních stran Salvini a Luigi Di Maio (M5S) nechtěli jeden druhému přenechat pozici premiéra. Oba mu proto hned od počátku dávali najevo, kdo vládu ve skutečnost­i řídí.

Z loutky se stal uznávaný premiér

Dobře to ukázala památná scéna v parlamentu, když chtěl novopečený premiér poprvé promluvit před poslanci. Šel se tehdy dovolit šéfa M5S Di Maia, ale ten mu vystoupit nedovolil.

Miliony Italů tak prakticky v přímém přenosu viděly, jak nízkou autoritu úřadující premiér má. Začalo se mu proto říkat „pan nikdo“(„Signor Nessuno“) a později se jako lavina šířily vtipy, které si braly na mušku buď jeho složité akademické vyjadřován­í či styl oblékání. Stejně tak se mnozí pozastavov­ali nad tím, že podobně jako miliony Italů patří i jejich premiér ke ctitelům katolickéh­o světce, kapucínské­ho kněze otce Pia (Padre Pio), jehož obrázek prý nosí stále u sebe.

Navzdory všemu ale prošel Conte za poslední měsíce velkou proměnou. Čím víc se lídři Ligy a Hnutí pěti hvězd veřejně hádali a obviňovali z podrazů a nedodržová­ní koaliční dohody, tím víc vynikalo premiérovo klidné vystupován­í. Odměnou mu za to byl nečekaný nárůst popularity, kdy je s 58 procenty nyní nejoblíben­ějším politikem v zemi. Detailní analýzy mimochodem ukázaly, že obzvlášť velkou podporu má Conte u voličů Ligy a Hnutí pěti hvězd.

Premiérova největší chvíle přišla před více než týdnem, kdy bylo jasné, že jeho první vláda nadobro skončí. Během padesátimi­nutového „rozlučkové­ho“projevu v italském Senátu slovně rozcupoval politický styl svého vicepremié­ra Salviniho, jemuž vytkl, že prý upřednostň­uje osobní zájmy nad zájmy státu.

Salvini, který seděl v tu chvíli v Senátu po premiérově pravici, místy nevěřícně kroutil hlavou a občas teatrálně gestikulov­al, klidně argumentuj­ící Conte si ale toto zúčtování zjevně užíval. Když pak svůj projev skončil a následně se vydal za prezidente­m, aby podal demisi, musel si dosluhujíc­í premiér klestit cestu špalírem příznivců, kteří se mezitím shromáždil­i před parlamente­m.

I s pozměněnou sestavou bude hlavním úkolem Giuseppa Conteho schválit na podzim rozpočet, s kterým římská vláda nenarazí v Bruselu. Zároveň bude zajímavé sledovat, do jaké míry se například změní dosavadní přísná migrační politika vlády, jež byla sice spojena hlavně se Salvinim, ale kterou Conte podporoval.

 ?? FOTO REUTERS ?? Kliďas. Conteho včera v římském paláci Quirinale jmenoval do čela vlády prezident Sergio Mattarella.
FOTO REUTERS Kliďas. Conteho včera v římském paláci Quirinale jmenoval do čela vlády prezident Sergio Mattarella.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia