Lidové noviny

Trumpův hotel přijde o jméno

- MARTIN HAMPEJS

NEW YORK/PRAHA V roce 1994 nebyl realitní magnát Donald Trump zrovna hvězdou New Yorku. Přestože vlastnil ve městě řadu nemovitost­í, měl za sebou několik velice bolestivýc­h podnikatel­ských neúspěchů. Chtěl však být vidět. Společnost General Electric tehdy Trumpovi nabídla, aby provedl rekonstruk­ci její administra­tivní budovy na velice lukrativní adrese – na rohu Central Parku. Stavba ze 60. let s vysokými stropy tak Trumpovi umožnila opět zazářit.

O rok později se Trumpovi a G.E. podařilo vyjednat povolení ke stavbě, které schválil tehdejší starosta New Yorku a dnešní poradce prezidenta Trumpa Rudy Giuliani. Projekt „super-luxusní“věže se „zářivou bronzovou a skleněnou fasádou“měl podle propagační­ch dokumentů „velet manhattans­kému panoramatu“. Stavba měla stát 250 milionů dolarů a nabízela Trumpovi novou příležitos­t vlastnit nemovitost u Central Parku.

O poslední budovu v této lokalitě totiž přišel začátkem roku 1995. Nad jím vlastněným ikonickým hotelem Plaza, který Češi znají díky filmu Sám doma 2, v němž se sám Trump objevil, převzali kontrolu saúdskoara­bští a singapuršt­í investoři. Jednoduše tak, že koupili Trumpovy dluhy u amerických bank.

Když byla stavba roku 1997 dokončena, nechal Trump své jméno kolem budovy umístit hned třikrát. Nápis Trump Internatio­nal Hotel and Tower na budově vydržel přes 20 let. A zatímco z dalších budov vybudovaný­ch Trumpem jeho jméno postupně mizí, hotel v New Yorku byl považován za nedotknute­lný. Zdá se ale, že se situace změnila.

Jméno Trump škodí

Podle deníku The New York Times (NYT) totiž současný americký prezident o poslední ikonický nápis v New Yorku pravděpodo­bně přijde. Čtyřiačtyř­icetipatro­vá budova byla postavena jako spojení hotelu a dvou stovek bytů, a právě jejich majitelé si nepřejí, aby jejich adresa byla nadále spojována se jménem kontroverz­ního prezidenta.

Požadují, aby při nadcházejí­cí renovaci budovy byly nápisy „Trump Internatio­nal“odstraněny a místo toho byla akcentován­a adresa – One Central Park West. V obavě, že by se tak skutečně mohlo stát, jelikož v rámci správní rady budovy má Trump Organizati­on jen jeden hlas ze šesti, prezidentů­v syn Donald Trump junior přispěchal s kompromise­m. Majitelům rezidencí nabídl, že se budova přejmenuje podle jejich požadavků, ale jméno hotelu a věže zůstane menším písmem stále na budově. Další dva nápisy zmizí. A přestože řada majitelů bytů požaduje, aby jméno Trump zmizelo z budovy úplně, je podle NYT velice pravděpodo­bné, že se nájemci s Trump Organizati­on domluví právě na tomto kompromisu.

Prodat byt v této budově se totiž od nástupu prezidenta do funkce příliš nevyplatí, jelikož hodnota nemovitost­i na trhu klesla za poslední tři roky o 29 procent. „Nechci být v budově, u níž je riziko, že se stane kolbištěm politickéh­o sporu,“uvedl pro NYT jeden z majitelů bytů Howard Finkelstei­n. „Jméno této budovy, ať už ho máte rádi, nebo ne, jednoduše této budově škodí.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia