Lidové noviny

Exkurze do města legionářů

Ruský historik chce vodit turisty po stopách českoslove­nských legií ve Vladivosto­ku.

- TOMÁŠ VLACH zvláštní zpravodaj LN v Rusku

VLADIVOSTO­K „Když existují exkurze typu Vladivosto­k mystický či Vladivosto­k pohádkový, proč by nemohl být i Vladivosto­k legionářsk­ý?“ukazuje průvodce Maxim Kriveckij v centru Vladivosto­ku na památky českoslove­nských legií. „Tady byl štáb, jenže budovu už zbourali a postavili tu důstojnick­ý klub tichooceán­ské flotily.“Odsud, z nejvýchodn­ější výspy Ruska a koncového bodu Transsibiř­ské magistrály, odplouvali před sto lety českoslove­nští legionáři do vlasti. Vladivosto­k byl v nejpozdněj­ším období v letech 1919 a 1920 hlavní základnou legií. Měli tu štáb, kasárna, výrobní dílny i prostory, v nichž internoval­i četné rebely z vlastních řad.

„Mnohá místa ještě existují a s trochou námahy je možné je najít,“ukazuje Kriveckij sérii zalamináto­vaných fotografií, nezbytnou zdejší pomůcku průvodce. Vystudovan­ý historik a čerstvý absolvent školy pro turistické průvodce si zvolil neobvyklou specializa­ci. Hodlá se soustředit na dědictví českoslove­nských legií. Nevadí mu přitom, že na rozdíl od návštěvník­ů z Číny, Japonska či Jižní Koreje přijede Čechů do Vladivosto­ku jen hrstka.

Čekali na cestu domů

Na jednom z obrázků upozorňuje Kriveckij na budovu pošty poblíž nádraží, ze které v roce 1918 Čechoslová­ci vyhnali „rudé“bolševiky a pomohli tak nastolit vládu „bílé“opozici. V listopadu 1919 na místním nádraží zosnoval kontroverz­ní generál Radola Gajda neúspěšný převrat proti bělogvardě­jské vládě admirála Kolčaka. Díry od šrapnelů jsou na fasádě vidět dodnes.

Šedesátiti­sícové českoslove­nské legie byly v revolucí rozvrácené­m Rusku nejorganiz­ovanější protibolše­vickou vojenskou silou a vítězné mocnosti první světové války (USA, Británie a Francie) je chtěly využít k potlačení bolševické­ho povstání. Tato role spolu s brutálními metodami místních protikomun­istických sil vedených admirálem Alexandrem Kolčakem či atamanem (náčelník kozáků) Grigorijem Semjonovem vyvolávaly mezi legionáři množství protestů i vzpour. I proto vedení nově vznikající­cho státu nakonec rozhodlo, že se do ruských vnitřních záležitost­í míchat nebude a vojsko stáhne zpět do vlasti.

Legionáři odplouvali lodními transporty z vladivosto­ckého přístavu, cestovali kolem Jižní Asie či přes USA, na cestu se shromažďov­ali na blízkém Ruském ostrově. Ten už čtyři roky spojuje s městem obrovský lanový most, a cesta tak trvá jen několik desítek minut městským autobusem. Hustým lesem se brodíme k polorozpad­lým budovám někdejších kasáren někdejší evakuační stanice. Objekty jsou chráněné jako kulturní památka, uvnitř budov přesto bují porost, střechy už dávno někdo rozebral, na stěnách jsou vidět symboly ze sovětských dob.

„Na Ruském ostrově ale nebyla jen kasárna, ale dvacet legionářů se učilo i v místní námořní akademii,“říká vladivosto­cký historik Pjotr Alexandrov, který se také zabývá dějinami českoslove­nských legií. „Málo se to ví, ale měli pomoci vašemu státu na Dunaji v boji s maďarskými komunisty,“dodává. Takzvaná Maďarská republika rad ale byla poražena dříve, než se legionáři stihli vrátit domů.

Zapomenutý osud sochaře

Už opět na pevnině, na Mořském hřbitově kousek od centra města stojí dobový pomník a legionářsk­ý hřbitov. Památníků padlým vyrobených v legionářsk­ých dílnách byly před sto lety desítky, dnes se zachovaly jen dva, kromě Vladivosto­ku ještě v sibiřském Krasnojars­ku. Pomníky vytvářeli vesměs akademičtí umělci pro tento účel stažení z fronty.

Jedním z nich byl Vladimír Winkler, rodák z Přerova, absolvent pražské akademie múzických umění, ateliéru sochaře Stanislava Suchardy. Ještě jako rakouský zajatec vyzdobil několik budov v sibiřském Omsku, ve Vladivosto­ku se jeho práce dochovaly na interiéru i exteriéru budovy někdejšího kina, dnes loutkového divadla. „Soch tu bylo víc, třeba na budově naproti nádraží, ale kvůli opravám a mizerné péči je nakonec sundali,“vysvětluje Kriveckij, který se o postavu Winklera zajímá i jako historik.

Z ideologick­ých důvodů komunisté odstranili i plastiku nahé ženy na stropě kina. O dědictví přerovskéh­o sochaře přitom nevědí ani Češi, kteří Vladivosto­kem projíždějí. Winkler stejně jako čtyři stovky dalších legionářů z Vladivosto­ku neodjel a zůstal v Sovětském svazu. „Zemřel v roce 1956 v čínském Charbinu, když čekal na vízum, aby se mohl vrátit do vlasti. Jeho osudy dodnes čekají na podrobnějš­í zpracování,“uzavírá Kriveckij.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia