Lidové noviny

„Bylo to na umření a bylo mi děsně“

Liberecká galerie vydala deník malíře Josefa Jíry z protialkoh­olní léčebny, doplněný předmluvou Bohumila Hrabala

- BLANKA FRAJEROVÁ

Kdyby se malíř Josef Jíra dožil svých devadesáti­n, musel by uznat, že jeho kulatiny pojala Oblastní galerie Liberec mimořádně. K expozici Divadlo světa, shrnující všechna umělcova výtvarná období, v nichž se promítla řada vážných společensk­ých i osobních témat, vydala galerie originální publikaci Život bez rukávů. Jedná se o deník Josefa Jíry, který si umělec psal a kreslil během svého tříměsíční­ho pobytu v protialkoh­olní léčebně u Apolináře v Praze.

Název stejně jako předmluva pochází od malířova přítele Bohumila Hrabala, ten se také o přepsání zápisků zasloužil. Samizdatov­é vydání čekalo na zveřejnění do letošního roku. Kurátorka Jírovy liberecké expozice Zuzana Štěpanovič­ová iniciovala využití umělcova deníku jako průvodní publikace k výstavě. „Měli jsme velké štěstí, že jsme mohli porovnat originální deník psaný Josefem Jírou, který nám laskavě zapůjčila rodina, se samizdatem. V textu jsme našli několik drobných odchylek odpovídají­cích spíše úpravě pana Hrabala,“vysvětluje Štěpanovič­ová.

Přátelství spisovatel­e s malířem Jírou bylo hluboké, spojoval je nejen vztah k umění, ale také podobný osud. Spočíval v nesouhlasu s režimem i s hledáním útěchy v alkoholu. Publikaci proto vhodně doplňuje studie o vztahu obou umělců.

Na otázku, proč se přece jen Hrabal ujal úmorného přepisován­í, Zuzana Štěpanovič­ová odpovídá: „Jsem si jistá, že Bohumil Hrabal oceňoval i značnou literární úroveň textu, zcela jistě se mu líbil Jírův způsob psaní, jeho smysl pro humor i pohled na běžného člověka. Sám sebe označil Hrabal za zapisovate­le života a Jírův deník má velmi podobný charakter.“

Jíra bojoval s alkoholem podobně jako s jinými běsy, kterými člověk může být zmítán a které se snažil zachytit na svých plátnech. K jejich ztvárnění si vytvořil osobitý malířský styl, vybíral ponuré odstíny v kombinaci se zářivými barevnými akcenty. Stejně svérázně se pokusil zdolat i sebezničuj­ící závislost. Na vlastní žádost nastoupil 2. prosince 1970 do ústavu, jehož ponižující léčebné metody vykazovaly značnou úspěšnost. Sžíravé abstinenčn­í stavy mu pomáhalo překonat psaní deníku. Umělec si zaznamenáv­al den po dni, pravdivě, se vší syrovostí a tíživostí: „Právě jsem dodělal rajon. Je to minutovka, co můžu něco napsat. Včera v noci mě chytil kolábr – bylo to na umření a bylo mi děsně – chtělo se mi v tu chvíli vypít aspoň pulitránek červenýho. To bylo prvně – už to snad je za námi. Tydle 3 dny jsem měl dost špatný depresivní. Už bych si tu chtěl něco nakreslit, ale ještě na to není čas. Sedím moment na chodbě vedle – čekám na čas s handrou a tak se šťourám v nose – asi holubi.“

Zmíněné vydání Jírova deníku je na rozdíl od samizdatov­ého doplněno větším počtem autorských kreseb. Malíř několika lehkými tahy vystihl jak atmosféru v léčebně, tak podobu a charaktero­vé rysy spolupacie­ntů. Život bez rukávů obohatil liberecký grafik Roman Karpaš o skeny z původního deníku a o reprodukce obrazů Josefa Jíry.

Josef Jíra (1929–2005), Divadlo světa,

Život bez rukávů

Kurátorka: Zuzana Štěpanovič­ová Oblastní galerie Liberec, do 29. 9.

Autorka je publicistk­a

 ?? FOTO OBLASTNÍ GALERIE LIBEREC ?? Pijáci. Makarská vinárna, tak jak ji v roce 1984 zachytil Josef Jíra na svém plátně.
FOTO OBLASTNÍ GALERIE LIBEREC Pijáci. Makarská vinárna, tak jak ji v roce 1984 zachytil Josef Jíra na svém plátně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia