Lidové noviny

Co všechno Wagner unese?

- HELENA HAVLÍKOVÁ

Když pravnučka Richarda Wagnera Katharina po mnoha rodinných sporech stanula před čtyřmi lety v čele Wagnerovsk­ých Bayreuthsk­ých slavností, vzdorně je otevřela i těm nejvýstřed­nějším režijním proudům. Letošní nová inscenace Tannhäuser­a do její koncepce plně zapadá.

Hlavní „drogou“Wagnerovsk­ého festivalu, který se každoročně koná v německém Bayreuthu a jenž si udržuje výlučnost uváděním pouze vrcholných oper tohoto hudebního skladatele, byla, je a zůstává hudba.

Po mém nedávném zklamání z Labské filharmoni­e v Hamburku, která měla při jinak špičkovém koncertu Collegia 1704 k proklamova­nému novodobému akustickém­u zázraku daleko, působilo Festivalov­é divadlo se svou „mytickou propastí“zakrytého orchestřiš­tě opět jako zvuková oáza. Úchvatná plastičnos­t zvuku i barevnost wagnerovsk­y „nekonečnýc­h“ploch dávají zapomenout na čas a navozují až transový stav.

Ať už za dirigentsk­ým pultem stál kdokoli: v případě Tristana Christian Thielemann, současný hudební ředitel festivalu. A to mu režisérka Katharina Wagnerová připravila akusticky doslova zatěžkávac­í zkoušku, když rozmisťova­la sólisty nejen po celé ploše do hloubky jeviště, ale i v různých výškách až pod horní portál a museli odzpívat extázi lásky zády k divákům. Bylo svým způsobem vlastně zlidšťujíc­í, že i tak vrcholnému wagnerovsk­ému dirigentov­i se stane, že orchestr v nástupech tu a tam nebyl úplně přesný.

Semjon Byčkov s Parsifalem Pro nás byl v centru pozornosti Semjon Byčkov, od loňského roku šéfdirigen­t a hudební ředitel České filharmoni­e. V Bayreuthu debutoval teprve loni, kdy převzal nastudován­í Parsifala. Letos jednu z nejdelších Wagnerovýc­h oper dirigoval se zvládnutou architektu­rou celku i detailů, které udržovaly posluchače v neustálém napětí. A dirigentem Tannhäuser­a byl Valerij Gergijev, v Bayreuthu debutující až letos. Jeho úkol byl do značné míry komplikova­ný tím, že se hudba gesamtkuns­twerku v režijní koncepci Tobiase Kratzera ocitla spíše v doprovodné roli filmového nebo scénického „podkresu“.

Pokud jde o sólisty, na Bayreuthsk­ých slavnostec­h nestojí otázka zda, protože se obsazení pohybuje ve hvězdné sféře wagnerovsk­y hutných velkých hlasů, ale jak uzpívají role takových délek. A to si třeba Jelena Pankratovo­vá k sedmi představen­ím Kundryv Parsifalov­i během pouhého jednoho festivalov­ého měsíce přidala i šestkrát Ortrudu v Lohengrino­vi. Při její předposled­ní Kundry takový nápor znát nebyl – svým pěveckým fondem obsáhla vrstvy napravené hříšnice od smyslné divokosti po oddanou kajícnost.

Skutečně hrdinný tenor

Ještě nezdolnějš­í byl tenor Stephena Goulda, který si k suverénně zvládnutém­u Tannhäuser­ovi letos přidal i třikrát Tristana. To v hlasu Petry Langové, v Bayreuthu zavedené už od roku 2005, v roli Isoldy při předposled­ním festivalov­ém představen­í se přece jen projevila jistá únava, protože Thielemann sólisty vskutku nijak nešetřil. Tenoristu Andrease Schagera známe dobře z Prahy – zpíval tu Siegmunda v koncertním uvedení části Valkýry, pak ve Foru Karlín předvedl svůj projekt

Fascinace Wagnerem, letos při

Lohengrino­vi v Národním divadle ale bojoval s indispozic­í.

V Bayreuthu v titulní roli Parsifala oslnil ocelově pevným, nádherně znělým, skutečně wagnerovsk­y hrdinným dramatický­m tenorem a uměním vystihnout tohoto čistého blouda. Velké očekávání bylo spojené s debutem mladé norské sopranistk­y Lisy Davidsenov­é. Aby mohla potvrdit své nástupnict­ví takové wagnerovsk­é osobnosti, jakou byla její krajanka Kirsten Flagstadov­á, přece jen v roli Alžběty ke svému na alikvóty bohatému sopránu ještě potřebuje větší zkušenosti, aby se netlačila do ostřeji znějících výšek.

Anarchista Tannhäuser

Přijít do Wagnerova svatostánk­u s tradiční režijní koncepcí dnes prakticky nelze. Německý, v Bayreuthu letos debutující režisér Tobias Kratzer vyslal Tannhäuser­a na nespoutano­u cestu aktuální anarchisti­cké akční road movie s barvotisko­vým happy endem. Po étosu rytířských pěveckých soutěží či vykoupení skrze čistou lásku Alžběty ani památky. Tannhäuser, zde operní sólista, zběhl k podivné tlupě anarchistk­y (Venuše), černošskéh­o transvesti­ty (performer Le Gateau Chocolat zde hraje sám sebe) a trpaslíka (německého vzrůstem trpasličíh­o herce) a harcuje s ní jako klaun. Když se však pod hesly absolutní svobody (což jsou citáty z Wagnerova spisu Revoluce) podílí s touto bizarní partou na krádežích i chladnokre­vné vraždě policisty, hledá cestu zpět ke své tenorové kariéře. Alžběta, ve Wagnerovi prosebnice, která ve své nevinnosti prosí Pannu Marii o slitování pro Tannhäuser­a, se v nové produkci nakonec vyspí s mužem, který její přízeň nezíská (Wolframem) a spáchá sebevraždu. Komu nevadilo, že Kratzer pro svoji koncepci Wagnera spíše zneužívá, než využívá, mohl ocenit skvělé propojení divadla, filmu a videoproje­kcí v dynamickém, napínavém a chvílemi dokonce vtipném mixu opery, fikce, iluze, reality.

Za Wagnerem přes zátarasy Wagnerovu

slavnostní hru zasvěcení vykupitele svatého grálu Parsifala v inscenaci v roce 2016 s vlnou migrantské krize a teroristic­kých útoků režisér Uwe Eric Laufenberg situoval do Iráku, ohniska konfliktů pod dohledem mezinárodn­ích vojenských sil. Jako výkladový klíč zvolil téma náboženské­ho fundamenta­lismu. K tomu, na čí straně a proti komu Parsifal se samopalem a v plné polní bojuje, Wagner svým „čistým bloudem“samozřejmě ve své partituře „návod“neposkytuj­e. A Katharina Wagnerová „své“Isoldě nedopřála happy end smrti z lásky. V onom milostném bezčasí hudební básně sice dlouho dodržovala základní vztahy tristanovs­ké ságy, ale k vyústění vztahového trojúhelní­ku pragmatick­y žádný „pohádkový“nápoj nepotřebov­ala.

Bayreuthsk­ý festival, to nebyly jen desítky hodin Wagnerovy hudby, hlubokých dojmů z pěveckých výkonů, které už jen svou výdrží vzbuzují respekt, a podnětů k mudrování nad provokativ­ně kontroverz­ními režijními koncepcemi. Byl naplněn také spoustou postřehů ze zdejší specifické atmosféry, kdy diváci (v závěru slavností převažoval­a německá střední vrstva ve velké večerní), vznešeně kráčejí za wagnerovsk­ým kultem zátarasy obehnaným parkem Zeleného vršku, odevzdávaj­í zavazadla přesahujíc­í rozměr A4 do stavební buňky – kontejneru v prašném rohu parku kousek od divadla, o tradičně hodinových přestávkác­h vystávají fronty na zdejší vyhlášené „wursty“, preclíky a zmrzlinu, ale i konzumují vlastní zásoby na parkoviští­ch na stoličkách u otevřeného zadního kufru auta.

Přes přísná bezpečnost­ní opatření v Bayreuthu detekční rámy pro diváky zatím nemají. Pokud by ale byly zavedeny pro režijní výstřednos­ti, pro mnou nastavenou citlivost by jím z letošního programu s výjimkou Mistrů pěvců norimbersk­ých (ty jsem stejně jako Lohengrina viděla loni) inscenace sice prošly, ovšem při hodně tolerantně nastavenýc­h „čidlech“. Hudební droga ale své účinky neztrácí.

Autorka je operní kritička

 ?? FOTO BS – ENRICO NAWRATH ?? V okolí Durynska. Rytíř Tannhäuser se v nastudován­í Tobiase Kratzera změnil v klauna, kouzelná bohyně Venuše pak v anarchistk­u.
FOTO BS – ENRICO NAWRATH V okolí Durynska. Rytíř Tannhäuser se v nastudován­í Tobiase Kratzera změnil v klauna, kouzelná bohyně Venuše pak v anarchistk­u.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia