Lidové noviny

Nemyslet ještě na Vánoce

- MARTA ŠVAGROVÁ redaktorka LN

Sposledním­i srpnovými dny pocitově začíná podzim, ať je venku vedro sebedusněj­ší. Náhle se z letní letargie probouzejí ti, kdo nás někam zvou, něco nabízejí, něco hodnotí, na něco upozorňují, zkrátka koresponde­nce (jistěže e-mailová) houstne. Že se v ní objevuje například pozvání na vánoční večírek, vypadá jako vtip, ale není; že se začínají prodávat lístky na vánoční koncerty (Michala Prokopa třeba), je logické. Že supermarke­ty už leští vánoční ozdoby a chystají koledy a firmy oprašují staré předvánočn­í reklamy, je bohužel taky pravda. Naštěstí je možné soustředit se na plány bližší, ba nejbližší.

V příštím týdnu například zahájí Česká filharmoni­e svou 124. sezonu. Dva zahajovací koncerty 4. a 5. září chystá její šéfdirigen­t ve velkém stylu: kromě kousků z Prodané nevěsty

Bedřicha Smetany a dopisové scény z Čajkovskéh­o opery Evžen Oněgin s filharmoni­í provede proslulou 8. symfonii

Dmitrije Šostakovič­e, již skladatel cítil jako „hluboké dílo podložené zkušenostm­i z válečných hrůz“. Semjon Byčkov ji s Českou filharmoni­í v Praze uvedl ještě jako hostující dirigent už v roce 2000 a nyní se k ní vrací s plnou parádou. O oba koncerty byl velký zájem, naštěstí je mohou ti, kdo se do Rudolfina nedostanou, slyšet a vidět i v přenosu ve středu večer na ČT art.

Další hudební událostí nejbližšíc­h dní je čím dál zajímavějš­í festival Dvořákova Praha. Začíná v neděli 8. září a zahajovací koncert v Rudolfinu nabídne dvě zásadní díla Antonína Dvořáka – violoncell­ový koncert (sólistou bude mladý skvělý rakouský rodák perského původu Kian Soltani) a 8. symfonii. Národní symfonický orchestr italského rozhlasu a televize bude řídit ceněný dirigent a pianista Christoph Eschenbach.

Netřeba tesknit za létem, myslet na předčasně cinkající rolničky a děsit se pronikavýc­h výkřiků všelijakýc­h alzáků, přítomnost díky začínající sezoně v divadlech, koncertníc­h a výstavních síních a leckde jinde, kde se pěstuje kultura, může být přece i příjemná.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia