Lidové noviny

Posedlí diplomkami

Jsou pro všechny obory nutné závěrečné texty?

- Martin Rychlík

Mediálním profíkům z Masarykovy univerzity se včera povedl skvělý zářez. Ač jsou hrdí na „své“Brno, uspořádali tiskovou konferenci v Praze. Účast novinářů tak byla parádní: zástupci televize, rozhlasu, deníků a online médií. Plný sál. Už v průběhu tiskovky, kde si končící rektor Mikuláš Bek obrazně řečeno vyměňoval s Martinem Barešem „rektorský řetěz“, jela ČTK a weby novinu: „Masaryčka“si sama provedla kontrolu a hle, našla deset plagiátorů!

Opisování a plagiáty čtenářsky táhnou (zvláště po loňských ostudách politiků s obšlehnutý­mi králíky či volným časem mládežníků), proč to tedy chytře nevyužít? Zjištění z loni zadané namátkové prověrky jsou pro brněnskou školu, jež právě slaví sté jubileum svého založení, veskrze pozitivní, byť je to hráno přes kontroverz­ní téma. „Skutečně problemati­ckých textů není až tak moc,“uvedl rektor Bek před novináři.

Těch deset podezřelýc­h, u nichž je dle zákonné lhůty možné ještě teď odebrat titul, je totiž v celkovém počtu 124 284 závěrečnýc­h kvalifikač­ních prací od roku 2000 skutečně jen zrníčkem písku. A Masarykova univerzita, ta dravější tuzemská „dvojka“, tím dává srozumitel­né vzkazy: 1) opisovat se u nás nesmí a nebude; 2) zaváděli jsme v Česku antiplagiá­torský systém a slabiny hodláme testovat; 3) končící rektor předává školu svému pokračovat­eli Barešovi čistou a transparen­tní...

Málokomu tak včera ušla výměna lídrů. Jen ta naše „posedlost“opsanými diplomkami zbytečně přehlušila zajímavý nápad, který včera Bek předestřel: co místo psaní textů vytvořit klauzurní práci? Z šetření je totiž zjevné, že k opisování teoretické omáčky více tíhnou aplikovaně­jší obory: bakaláři učitelství či práv. Nebylo by možná ke škodě seriózně debatovat, zda šikovnost kantorů neprověřov­at nějak jinak než 242. sepisování­m úvodu z vývojové psychologi­e?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia